Με ταχύτητα και ακρίβεια οι υπάλληλοι του τμήματος αναδασμού και τοπογραφίας της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά αποτυπώνουν το τοπίο, κάνοντας το άλμα στην εποχή των νέων τεχνολογιών.
Μια πτήση με μοναδική θέα επάνω από την πόλη της Καστοριάς και τις δασώδεις πλαγιές της καταγράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης.
Ο Αλκιβιάδης Κυρατζής, τοπογράφος στο τμήμα αναδασμού και τοπογραφίας ΠΕ Καστοριάς, εξηγεί πως γίνεται η αποτύπωση του χώρου για τους νέους αναδασμούς. Η χαρτογράφηση υποβάθρου, ακούγεται όπως η χαρτογράφηση της ακτινοβολίας υποβάθρου, με την διαφορά ότι αυτή γίνεται σε μικρή απόσταση από το έδαφος και η άλλη με τηλεσκόπια στο σύμπαν.
Χαμηλές πτήσεις που θα βοηθήσουν στην αναδάσωση οξιάς, η οποία ξεκινά. «Εάν το google Earth έχει μια μεγάλη δορυφορική ακρίβεια το drone έχει ακόμη μεγαλύτερη στο 1,5 εκατ.», εξηγεί ο κ. Κυρατζής.
Μια εργασία που θα απαιτούσε ένα μήνα και ο τοπογράφος θα έπρεπε να περπατά σπιθαμή προς σπιθαμή επί του εδάφους για ώρες, τώρα γίνεται σε μια ώρα. Εξοικονόμηση δυνάμεων και χρόνου. Σε δασικές περιοχές είναι ένα εργαλείο για να βοηθά επίσης και το έργο άλλων υπηρεσιών, του δασαρχείου, ή της πυροσβεστικής.
Το drone βρίσκεται στην διάθεσή των υπαλλήλων της περιφέρειας ένα δεκαήμερο και άρχισε η εξοικείωση με την χρήση του. Όπως όμως σημειώνει ο κ. Κυρατζής, δεν είναι μια απλή εργασία ο χειρισμός του, και ήδη διαβάζει για να πάρει το αναγκαίο δίπλωμα, που θα πιστοποιεί την ικανότητα “πλοήγησης”. Π.χ. υπάρχει μέγιστο ύψος πτήσης εντός κατοικημένων περιοχών, τρόπος οδήγησης και εργασίας σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
«Είχαμε μια δεκαετία αδράνειας στους αναδασμούς και τώρα επιτέλους ξεκινά». Το κομμάτι της αποτύπωσης του εδάφους θα έχει τελειώσει σε περίπου ένα μήνα και μετά θα αρχίσει η δουλειά με τις φυτεύσεις.