Την μαζική παραγωγή του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik ανακίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
H Ρωσία εκτόξευσε δοκιμαστικά τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία προκαλώντας την αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της διεθνούς κοινότητας.
Ο Πούτιν δήλωσε σύμφωνα ε το RIA Novostri, ότι ο πύραυλος αυτός είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί από τον εχθρό.
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, δεν υπάρχει κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά πως θα συνεχίσουμε να τον δοκιμάζουμε. Είναι απαραίτητο να αρχίσει μαζική παραγωγή» είπε.
Το διάγγελμα Πούτιν
Σε διάγγελμά του την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι η επίθεση στο Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας διεξήχθη με ένα νέο συμβατικό μέσης εμβέλειας πύραυλο.
Η επιχείρηση είχε κωδική ονομασία Oreshnik. «Η χρήση του νέου συστήματος, ουσιαστικά μιας επιχειρησιακής δοκιμής, πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους» ξεκαθάρισε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι επιθέσεις στη Ρωσία με όπλα της Δύσης δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας. Για την περίπτωση της κλιμάκωσης ήταν κάθετος λέγοντας πως «Θα απαντήσουμε συμμετρικά».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ακόμα πως εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει υπερηχητικό όπλο κατά της Ουκρανίας, η χώρα θα προειδοποιήσει τους αμάχους ενώ πρόσθεσε ακόμα πως «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα». Διευκρίνισε ωστόσο, πως η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία εναντίον της.
«Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Και αυτό περιελάμβανε τη δοκιμή ενός νέου, μεσαίου βεληνεκούς, ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Οι στόχοι της εκτόξευσης έχουν επιτευχθεί» είπε ο Πούτιν.
«Ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είπαν ότι δίνουν την άδειά τους να χρησιμοποιούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλά, και η ρωσική πλευρά έχει υπογραμμίσει ξανά και ξανά, ότι η χρήση τέτοιων όπλων χωρίς την άμεση ανάμειξη στρατιωτικών φορέων από χώρες παραγωγής είναι αδύνατη».
Η απάντηση Ζελένσκι
Για «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου» έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το διάγγελμα Πούτιν.
«Σήμερα, ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι έκανε ένα δεύτερο βήμα φέτος προς την κλιμάκωση και την επέκταση αυτού του πολέμου» αναφέρει ο Ζελένσκι σε ένα μακροσκελές μήνυμά του και συνεχίζει: «(Η Ρωσία) χρησιμοποίησε νέο βαλλιστικό πύραυλο. Ο Πούτιν χτύπησε την πόλη μας Ντνίπρο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου—μια κυνική παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία» ανέφερε ο Ζελένσκι.
Στη μακροσκελή του ανάρτηση αναφέρει ακόμα πως «επιτρέψτε μου να σημειώσω ακόμα πως: αυτό είναι ήδη το δεύτερο βήμα της Ρωσίας προς την κλιμάκωση φέτος. Η πρώτη ήταν η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας με ένα απόσπασμα τουλάχιστον 11.000 στρατιωτών» ενώ οπρόσθεσε πως «ο Πούτιν έχει κάνει και τα δύο αυτά βήματα, ενώ αγνοεί όλους στον κόσμο, που ζητά να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση του πολέμου. Αγνοεί τις εκκλήσεις από την Κίνα, τη Βραζιλία, τις ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Μόνος του ο Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έναν εντελώς απρόκλητο πόλεμο, και κάνει τα πάντα για να τον παρατείνει, τώρα για πάνω από 1.000 μέρες».
»Η χρήση ενός βαλλιστικού πυραύλου κατά της Ουκρανίας σήμερα είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη… ο Πούτιν όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο – φτύνει στο πρόσωπο εκείνων σε όλον τον κόσμο, που θέλουν ειλικρινά να αποκατασταθεί η ειρήνη» σημείωσε ο Ζελένσκι καλώντας για μαζική απάντηση στις προκλήσεις Πούτιν απόο τη διεθνή κοινότητα.
Οι ΝΥΤ για την εκτόξευση Oreshnik και το διάγελμα Πούτιν
«Η χρήση την Πέμπτη ενός πυραύλου που προέρχεται από το στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ήταν μια αξιοσημείωτη κίνηση δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Ο στόχος εντός της Ουκρανίας βρισκόταν πολύ εντός της εμβέλειας των συμβατικών όπλων που η Μόσχα χρησιμοποιούσε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
»Αντίθετα, η Ρωσία εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές που προορίζεται κυρίως ως πυρηνική αποτροπή. Αυτή η επιλογή, είπαν οι αξιωματούχοι, σηματοδοτεί μια προειδοποίηση με στόχο να προκαλέσει φόβο στο Κίεβο και τους συμμάχους του.
Ωστόσο, ο Πούτιν δεν τοποθέτησε πυρηνικές κεφαλές στον πύραυλο, αλλά έστειλε το μήνυμα που ήθελε» σχολίασαν οι NYT.