ΟΣολτς από την πλευρά του, ζήτησε από τον Πούτιν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Ουκρανία, που θα ανοίξουν τον δρόμο για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Ουδετερότητα στην Ουκρανία και συζητήσεις με βάση τις νέες εδαφικές πραγματικότητες ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Όλαφ Σολτς, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
«Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται σε νέες εδαφικές πραγματικότητες και να επιλύει τις αρχικές αιτίες της σύγκρουσης» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο, σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα που επικαλούνται οι NYT.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αυτούς τους ευφημισμούς για να επισημάνει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παραδώσει ουκρανικό έδαφος, που έχει καταλάβει και θα απαιτήσει μάλιστα, εγγυήσεις για την ουκρανική ουδετερότητα σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Μία από αυτές τις εγγυήσεις είναι η δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο ανέφερε στα ρωσικά κρατικά Μέσα ότι ο Πούτιν και ο Σολτς είχαν «μια λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία». Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, ο Πούτιν επέρριψε ευθύνες στον Σολτς για «μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας».
Οι δύο άνδρες ωστόσο δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου.
Τι είπε ο Σολτς στον Πούτιν
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Ουκρανία, που θα ανοίξουν τον δρόμο για «δίκαιη ειρήνη που θα διαρκέσει».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς – Πούτιν που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατά την πρώτη τηλεφωνική επαφή τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ο Σολτς ζήτησε επίσης την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ο Σολτς επιβεβαίωσε ακόμα την διαρκή στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Γερμανός εκπρόσωπος.
Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δύσκολες συνθήκες στο πεδίο της μάχης εν μέσω ελλείψεων σε στρατιωτικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σταθερή πρόοδο. «Ο καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να δείξει διάθεση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουκρανία με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Γερμανίας. «Υπογράμμισε την αδιάρρηκτη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρειαστεί» πρόσθεσε.
Ο Σολτς μίλησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν όψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πούτιν και αναμένεται να τον ενημερώσει σχετικά. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας και ο μεγαλύτερος πάροχος οπλικών συστημάτων μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο ισορροπίες ενδέχεται να αλλάζουν με την εκλογή Τραμπ, που έχει δεσμευτεί να λήξει τον πόλεμο σε «24 ώρες» χωρίς να εξηγήσει πώς όμως.
Η τελευταία φορά που μίλησε ο Σολτς με τον Πούτιν ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, 10 μήνες αφού η Ρωσία είχε ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας «στον πάγο» τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Σολτς, ο λιγότερο δημοφιλής Γερμανός καγκελάριος, προετοιμάζεται να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Γερμανίας, σε μία δύσκολη εκλογική διαδικασία για εκείνον, στις 23 Φεβρουαρίου 2025.