Ομιλίες στην Καστοριά: «ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ» και «Η ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ και Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Η συγγραφέας, ιστορική ερευνήτρια και συνταξιούχος ιατρός

Δέσποινα Χίντζογλου Αμασλίδου

το ερχόμενο Σάββατο 16/11/24 και ώρα 6.μ.μ. είναι προσκεκλημένη

να ομιλήσει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς με θέμα:

«ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ»

Την Κυριακή 17/11/24 (με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου μας κ. Καλλινίκου) μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα ομιλήσει στο ενοριακό κέντρο της Ενορίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Μεσοποταμίας με θέμα:

«Η ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ και Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τονΣύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας, ο οποίος θα προσφέρει ένα ρόφημα και κέρασμα στο παρευρισκόμενο κοινό.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΙΝΤΖΟΓΛΟΥ-ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ

 ​Η Δέσποινα Χίντζογλου- Αμασλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία και τον Βελονισμό, τα οποία άσκησε μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Αμασλίδη(γαστρεντερολόγο) και έχουν δύο παιδιά, την Ιφιγένεια (καθηγήτρια μουσικής σε σχολείο ειδικής αγωγής) και τον Αλέξανδρο (κτηνίατρο). 

Υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος,  μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλλη, και επί τέσσερα χρόνια συνεργάτης ραδιοφωνικής εκπομπής (στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100,6) με τον Κώστα Αβανίδη και με τίτλο «Μικρασία πατρίδα μου», η οποία συνεχίσθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό flash 99,4. Στον ίδιο σταθμό άρχισε νέα εκπομπή με τίτλο: «Σελίδες Βυζαντινής Ιστορίας». 

Δημοσιεύει ποιήματα και ιστορικά άρθρα σε διάφορα περιοδικά: στο «Μουσών Μέλαθρον» της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στα «Ιατρικά θέματα» του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στον «Δευκαλίωνα τον Θεσσαλό» (περιοδικό των Αθηνών), στην εφημερίδα «Άποψη» της Εστίας Νέας Σμύρνης, στα λογοτεχνικά περιοδικά: «Κέφαλος» και « Ο κόσμος της Ελληνίδος», και επίσης στους διαδικτυακούς ιστότοπους:  fouit.gr, «Περι-Οδικόν»,  «Εν Ολύμπω»  και αλλού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Το πρώτο της βιβλίο «Στη σκιά μιας βερικοκιάς» εκδόθηκε το 2011 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας της, που ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το βιβλίο «Ψυχογραφήματα» που εκδόθηκε το 2012 είναι μικρές διηγήσεις από ψυχής, γεμάτες λυρισμό και ποίηση.

Το επόμενο: «Τα 1123 χρόνια της Ρωμανίας», κυκλοφόρησε το 2014, μετά από οκτώ χρόνια μελέτης.

Στη συνέχεια  ο «Αμελές Γιοβάννης», που εκδόθηκε το 2015, είναι η ιστορία του  παππού της, από την πλευρά του μπαμπά της, που χάθηκε 33 ετών στα αμελέ-ταμπουρού (τάγματα εργασίας).

Το 2016  εκδίδονται τα: «Ψυχογραφήματα- Ψυχοποιήματα»,  μικρά πεζά (ιστορικού περιεχομένου) και ποιήματα σε ελεύθερο στίχο με θεοσοφικά και φιλοσοφικά μηνύματα.

Ακολουθεί «Το δικό μας Βυζάντιο» το 2017, με δοκίμια για το Βυζάντιο και  διηγήματα σχετικά με τις αλώσεις και άλλες μεγάλες στιγμές της αυτοκρατορίας.

Η «Ομολογία Ψυχής», εκδίδεται το 2018 και είναι ψυχογραφήματα βιωματικά, φιλοσοφικά και βυζαντινά.

Ακολουθεί η «Γαληνοτάτη», η ιστορία της Βενετίας, που κυκλοφόρησε το 2019,

ενώ το 9ο βιβλίο της με διάφορα θέματα βυζαντινά και τίτλο: «Όσα δεν ήξερα για το Βυζάντιο»  κυκλοφόρησε το 2022.

Το καινούργιο της πόνημα: «Θεσσαλονίκη, η χιλιόχρονη συμβασιλεύουσα» είναι υπό έκδοση.

ενώ το 9ο βιβλίο της με διάφορα θέματα βυζαντινά και τίτλο: «Όσα δεν ήξερα για το Βυζάντιο»  κυκλοφόρησε το 2022. 

Το καινούργιο της πόνημα: «Θεσσαλονίκη, η χιλιόχρονη συμβασιλεύουσα» είναι υπό έκδοση.

Βραβεύτηκαν βιβλία της από την Εστία Νέας Σμύρνης (και άλλους φορείς), όπως βραβεύτηκαν και videos ιστορικού περιεχομένου (με κείμενα δικά της), των οποίων την οπτικοακουστική επιμέλεια έκανε η κόρη της,Ιφιγένεια.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

                               (οπτικοακουστικό υλικό)

Έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες ομιλίες ανά την Ελλάδα αλλά έχει τιμήσει με ομιλίες της και  την Καστοριά:

Από την παρουσίαση βιβλίου της «Αμελές Γιοβάννης» με θέμα τα «τάγματα εργασίας» (αμελέ ταμπουρού) στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς: https://youtu.be/rpXmpyNETug?si=BDpYBd6A9WX1UwWS

Από την εκδήλωση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» με θέμα «Ένα γλέντι για σας», με αφορμή την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής: https://youtu.be/x8NNo4Fh3Rw?si=FX7bdKbcFCQnEw3h

Από την εκδήλωση του Δημοτικού σχολείου και της Ευξείνου Λέσχης στην Μεσοποταμία Καστοριάς: https://youtu.be/D19y_hoQql8?si=MReJSIDz-OKmASzy

«Στα βήματα του Παύλου Μελά», ταξιδιωτική της εντύπωση από την επίσκεψή της στα χωριά των Κορεστείων Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria