Όλα τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανάμεσά τους και η Γερμανία, υποχρεούνται να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης κατά των Νετανιάχου και Γκάλαντ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να συλληφθεί εάν ταξιδέψει στη Γερμανία, σύμφωνα με το dpa.
«Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί τον νόμο, γιατί κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας των ΥΠΕΞ των G7 στο Φιούτζι της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Πέμπτη ένταλμα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι όλα τα κράτη μέλη του ΔΠΔ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, υποχρεούνται να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης. Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στις δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της G7, με φόντο τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα οι ΥΠEΞ της ομάδας των G7 αναζητούν κοινό μέτωπο για τα εντάλματα σύλληψης, μεταδίδει το Reuters. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι υπογράμμισε πως η G7 αναζητά μια κοινή θέση σχετικά με το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνάντησής τους. Οι συζητήσεις υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, όπου συχνά διασταυρώνονται νομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επιρροή και τη δικαιοδοσία διεθνών φορέων όπως το ΔΠΔ.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα βασικό μέλος της ομάδας των G7, έχουν ήδη απορρίψει την απόφαση του ΔΠΔ, περιπλέκοντας ενδεχομένως μια συναίνεση.
Αύριο η απόφαση για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός Ισραήλ- Λιβάνου
Την ίδια ώρα σύμφωνα με αναφορές, συνεδριάζει αύριο Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αποφασίσει για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τον Λίβανο.
Στους όρους της συμφωνίας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν οριστικά από τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα αποσύρει τον βαρύ οπλισμό της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, σχεδόν 25 χλμ βόρεια των ισραηλινών συνόρων και ο λιβανέζικος στρατός θα κινηθεί για να παράσχει ασφάλεια στη συνοριακή ζώνη μαζί με τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ορίζει η μεταβατική φάση διάρκειας 60 ημερών.
Οι ΗΠΑ θα ηγούνται μιας διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης πέντε χωρών, η οποία θα ενεργεί ως διαιτητής για παραβιάσεις. Έχουν ήδη εγγυηθεί στήριξη στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα, εάν η Χεζμπολάχ πραγματοποιήσει επίθεση ή ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της νότια του Λιτάνι.
Η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Τότε η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραύλους σε πόλεις στα ισραηλινά σύνορα ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Χαμάς,
Ωστόσο, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει ενταθεί σημαντικά ειδικά μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3.500 κατοίκους του Λιβάνου και αρκετών ηγετικών μορφών της Χεζμπολάχ.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό έντονη εσωκομματική πίεση να πει το «ναι» σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει σε σχεδόν 60.000 Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα σύνορα του Ισραήλ, μετά από έναν χρόνο εκπατρισμού.
Ο Ισραηλινός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Danny Danon, είπε τη Δευτέρα πως οι συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός προχωρούν, αλλά επέμεινε το Ισραήλ να διατηρεί τη δυνατότητά του να χτυπήσει τον νότιο Λίβανο σε κάθε συμφωνία. Επιβεβαίωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, τις επόμενες μέρες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιβάνου, Elias Bou Saab, είπε στο Reuters, ότι δεν υπήρχαν «σημαντικά εμπόδια» για την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας.