Φούρνος μικροκυμάτων: Κάνει κακό; Τι ισχύει τελικά; - OlaDeka

Φούρνος μικροκυμάτων: Κάνει κακό; Τι ισχύει τελικά;

  • Προκαλεί καρκίνο η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων;
  • Αλλά εδώ υπάρχει μια παγίδα
  • Δεν χρειάζεται να κρυφοκοιτάζετε
  • Προσέχετε με το πλαστικό
  • Μην βάζετε μεταλλικά αντικείμενα σε φούρνο μικροκυμάτων
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων
  • Δώστε τη δέουσα προσοχή στη διατροφική αξία του φαγητού σας

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί βασικό εξοπλισμό σε πολλά νοικοκυριά. Είναι ένα πολύ βολικό και μικρό εργαλείο που ζεσταίνει φαγητά και ποτά γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αλλά μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Ποια είναι η αλήθεια; Σας κάνει κακό ο φούρνος μικροκυμάτων; Μήπως προκαλεί καρκίνο; Μπορείτε να βάλετε το πλαστικό σε φούρνο μικροκυμάτων; Γιατί οι γονείς σας πάντα σας έβαζαν τις φωνές όταν στεκόσασταν μπροστά στον φούρνο μικροκυμάτων;

Προκαλεί καρκίνο η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων;

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ακτινοβολία για το μαγείρεμα των τροφίμων. Και αυτό μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά τρομακτικό.

Όταν αναζητήσετε τον τρόπο λειτουργίας των μικροκυμάτων, θα δείτε τον όρο “ακτινοβολία”. Ο κόσμος το ακούει αυτό και αμέσως φαντάζει τρομακτικό. Τους ξαφνιάζει αυτός ο όρος. Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακτινοβολίας που ενέχουν διαφορετικούς κινδύνους.

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία για τη θέρμανση των τροφίμων. Αυτό είναι το ίδιο είδος ακτινοβολίας που βρίσκεται στα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τους λαμπτήρες και άλλα συνηθισμένα είδη οικιακής χρήσης.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι το είδος που συνδέεται συχνότερα με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Χρησιμοποιείται σε δραστηριότητες όπως οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες.

Η ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να τροποποιήσει τα άτομα. Αυτό το κάνει αφαιρώντας ένα ηλεκτρόνιο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ασταθή ιόντα. Όταν η έκθεση είναι μεγάλη, αυτά τα ιονισμένα άτομα μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και, ενδεχομένως, καρκίνο. (Αν και χρειάζεται ΠΟΛΛΗ ακτινοβολία για να προκληθεί καρκίνος. Έτσι, δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται περιστασιακά ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες).

Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως χρησιμοποιείται στα μικροκύματα, δεν αλλάζει τη μοριακή σύσταση των κυττάρων ή των αντικειμένων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι τύποι μη ιονίζουσας ακτινοβολίας δεν έχει βρεθεί να προκαλούν καρκίνο. Και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει: «Όταν οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία».

Ασφαλής χρήση του φούρνου μικροκυμάτων

Ακόμα και χωρίς τις ανησυχίες για τον καρκίνο, η χρήση μικροκυμάτων μπορεί να δημιουργήσει κάποιους άλλους κινδύνους για την ασφάλειά σας οι οποίοι αξίζουν την προσοχή σας.

Μην χρησιμοποιείτε έναν χαλασμένο φούρνο μικροκυμάτων

Μέρος αυτού που καθιστά τους φούρνους μικροκυμάτων ασφαλείς συσκευές για τη θέρμανση του φαγητού σας είναι ότι υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρότυπα που καθορίζουν πόση είναι η επιτρεπτή ποσότητα ακτινοβολίας που επιτρέπεται να βγαίνει από τον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό που επιτρέπεται είναι αισθητά κάτω από οποιοδήποτε επίπεδο που θα προκαλούσε οποιουδήποτε είδους ζημιά.

Αλλά εδώ υπάρχει μια παγίδα

Αυτά τα πρότυπα αφορούν μηχανήματα που λειτουργούν καλά και είναι σε άριστη κατάσταση. Και οποιαδήποτε βλάβη στον φούρνο μικροκυμάτων σας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

Η βλάβη μπορεί να επιτρέψει τη διαφυγή μέρους της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας. Και υψηλές ποσότητες μη ιονίζουσας ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα και να βλάψουν τα μάτια σας.

Μην χρησιμοποιείτε έναν φούρνο μικροκυμάτων εάν αυτός:

  • Έχει βαθουλώματα.
  • Έχει ραγίσει.
  • Ξεφλουδίζεται η μπογιά του.
  • Έχει υποστεί ζημιά από φωτιά.
  • Δεν ασφαλίζει σωστά.
  • Δεν λειτουργεί κανονικά. (Για παράδειγμα, αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να ζεστάνει το φαγητό σας).

Οι ζημιές μπορεί να προκαλέσουν διαρροή. Και παρόλο που θα χρειαστεί πολύ μεγάλη έκθεση για να παρατηρήσετε αρνητικές επιπτώσεις, δεν αξίζει να το ρισκάρετε.

Δεν χρειάζεται να κρυφοκοιτάζετε

Πιθανόν να έχετε ακούσει προειδοποιήσεις σχετικά με το να μένετε μακριά από ένα φούρνο μικροκυμάτων όταν αυτός είναι σε λειτουργία. Ο λόγος είναι ο φόβος για τη διαρροή ακτινοβολίας από το μηχάνημα.

Αλλά αν ο φούρνος μικροκυμάτων σας είναι σε καλή κατάσταση, ο κίνδυνος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ελάχιστος.

Αν έχετε έναν φούρνο μικροκυμάτων που λειτουργεί καλά, δεν θα πρέπει να κινδυνεύετε. Αλλά το να στέκεστε μακριά είναι ένα επιπλέον βήμα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ακόμη περισσότερο για την ασφάλειά σας.

Το να στέκεστε πιο μακριά από το μηχάνημα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα έκθεσής σας, επειδή κάθε μικροσκοπικό κομμάτι ακτινοβολίας που βγαίνει από τον φούρνο μικροκυμάτων αναμιγνύεται με τον αέρα γύρω του, ουσιαστικά αραιώνοντάς το.

Προσέχετε με το πλαστικό

Όταν επιλέγετε σκεύη για το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων, ορισμένα πλαστικά πρέπει να αποφεύγονται. Συνήθως, αν τα πλαστικά μπολ, πιάτα και δοχεία σας αναγράφουν ότι είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων, είναι εντάξει. Διαφορετικά, κρατήστε τα μακριά από το φούρνο μικροκυμάτων.

Το πλαστικό περιτύλιγμα και τα πλαστικά δοχεία που δεν είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να λιώσουν μέσα στο φαγητό σας και δεν θέλετε να καταναλώσετε κομμάτια πλαστικού.

Κάποιοι όμως θα σας πουν ότι όλα τα πλαστικά δοχεία πρέπει να αποφεύγονται στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή ενδέχεται να διαρρεύσουν βλαβερά μόρια στο φαγητό σας.

Γνωρίζουμε ότι αυτά τα πλαστικά διασπώνται ταχύτερα αν δεν είναι εγκεκριμένα για τον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία μας.

Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουροι.

Αν ανησυχείτε για τις πιθανές επιπτώσεις του πλαστικού που χρησιμοποιείται στα μικροκύματα, δεν είναι κακό να το αποφεύγετε και να επιλέγετε αντ’ αυτού υλικά ασφαλή για μικροκύματα, όπως γυαλί ή κεραμικό.

Μην βάζετε μεταλλικά αντικείμενα σε φούρνο μικροκυμάτων

Ο κίνδυνος που ενέχουν τα μεταλλικά δοχεία, τα μαχαιροπήρουνα και το αλουμινόχαρτο στο φούρνο μικροκυμάτων είναι καλά καταγεγραμμένος από τους φαρσέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα: σπινθήρες και φωτιά.

Και ενώ μια φωτιά σε φούρνο μικροκυμάτων είναι από μόνη της ένας ξεκάθαρος κίνδυνος, δεν είναι μόνο η αρχική φλόγα που προκαλεί ανησυχία.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν έναν συγκεκριμένο τύπο μεταλλικής πλάκας για να αποτρέψουν τη διαρροή ακτινοβολίας», εξηγεί ο Welsh. «Όταν βάζετε μέταλλο στον φούρνο μικροκυμάτων και αυτός σπινθηρίζει, μπορεί να διακυβεύσει την ακεραιότητα αυτής της μεταλλικής πλάκας που μας κρατάει ασφαλείς.

Ακολουθήστε τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων

Όταν ξαναζεσταίνετε την κατσαρόλα ή τη σούπα στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν είναι μόνο θέμα θέρμανσης του φαγητού για να το κάνετε πιο εύγευστο. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας θερμαίνεται καλά για να σκοτωθούν τα βακτήρια.

Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα περισσεύματα μας φτάνουν σε μια κατάλληλα υψηλή θερμοκρασία. Αφού το φαγητό μας μαγειρευτεί αρχικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μολυνθεί. Έτσι, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που μαγειρεύετε στον φούρνο μικροκυμάτων είναι αρκετά ζεστό ώστε να είναι ασφαλές.

Η μαγική θερμοκρασία; 74 βαθμοί Κελσίου.

Συμβουλή για επαγγελματίες: Οι φούρνοι μικροκυμάτων θερμαίνουν τα τρόφιμα από έξω προς τα μέσα. Έτσι, το φαγητό σας είναι πιθανό να είναι πιο ζεστό εξωτερικά από ό,τι εσωτερικά. Κόψτε τα περισσεύματα σε μικρότερα κομμάτια για να διασφαλίσετε ότι θα ζεσταθούν ομοιόμορφα. Ανακατέψτε τη σούπα σας πριν ελέγξετε τη θερμοκρασία της για να βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί καλά.

Δώστε τη δέουσα προσοχή στη διατροφική αξία του φαγητού σας

Σε περιπτώσεις όπως το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό, αποδεικνύεται ότι τα μικροκύματα μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Όταν βράζετε λαχανικά, μπορεί να χάσετε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά, επειδή το νερό κλέβει κάποιες από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Αλλά στον φούρνο μικροκυμάτων, δεν έχετε αυτό το πρόβλημα. Τα μικροκύματα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμά μας περισσότερο από πολλές άλλες μεθόδους μαγειρέματος.

Και σκεφτείτε και τον χρόνο. Αν ψήνετε τα λαχανικά στο φούρνο, αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο σε υψηλή θερμοκρασία, η οποία διασπά ορισμένα θρεπτικά συστατικά του φαγητού σας. Στο φούρνο μικροκυμάτων, αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν επηρεάζονται τόσο πολύ, επειδή δεν μαγειρεύονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, πολλά άλλα τρόφιμα που μπορούν να μαγειρευτούν σε φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Αν και δεν φταίει ο ίδιος ο φούρνος μικροκυμάτων, τα γεύματα που μπορούν να μαγειρευτούν σε φούρνο μικροκυμάτων συνήθως δεν είναι ολοκληρωμένες τροφές. Και είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Έτσι, να είστε προσεκτικοί ώστε να μη βασίζεστε σε συσκευασμένα τρόφιμα που μπορούν να μαγειρευτούν στο φούρνο μικροκυμάτων ως βασικό συστατικό της διατροφής σας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria