Δεν αποτελούν προϊόντα μειωμένου κινδύνου το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το θερμαινόμενο ενώ μία ώρα συνεχόμενου καπνίσματος ναργιλέ, αντιστοιχεί σε 100 συμβατικά τσιγάρα!
Τις διαπιστώσεις έκανε η πνευμονολόγος Αθανασία Πατάκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, η οποία εργάζεται στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος και του Εργαστηρίου Ύπνου της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας. Μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο “Διαχείριση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην κλινική πράξη” που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο ΚΕΔΕΑ από την πνευμονολογική κλινική ΑΠΘ του γενικού νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου”, η κ.Πατάκα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι με το κάπνισμα του ναργιλέ, ειδικά σε έναν κλειστό χώρο, είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν λοιμώξεις.
Όσο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το θερμαινόμενο, έχουν επιπτώσεις στην υγεία που όμως δενέχουν μελετηθεί επαρκώς καθώς πρόκειται για είδη που κυκλοφορούν μόλις τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.
“Είναι βλαπτικά αλλά δεν ξέρουμε μέχρι ποιο βαθμό γιατί είναι πρόσφατα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι μειωμένου κινδύνου, ούτε αποτελούν τρόπο για τη διακοπή του καπνίσματος” είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε ότι οι ελληνίδες είναι οι πιο “βαριές” καπνίστριες στον κόσμο και μάλιστα, κόβουν το τσιγάρο πολύ πιο δύσκολα από τους άντρες. Όσο γι΄αυτούς που νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα και αρνούνται να κόψουν το τσιγάρο, δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση.
“Ακόμη και μετά τη διάγνωση, αν κόψει κάποιος το τσιγάρο, αυξάνεται η επιβίωση ενώ το κέρδος ενός ασθενή που έχει πρώιμη διάγνωση καρκίνου, είναι σαν να έχει κάνει 3 μήνες χημειοθεραπεία. Επίσης, με τη διακοπή του καπνίσματος, ελαττώνονται οι επιπλοκές μετά το χειρουργείο, υπάρχει μεγαλύτερη απάντηση στην χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία και ελαττώνεται ο κίνδυνος υποτροπής” ανέφερε η κ.Πατάκα προσθέτοντας ότι ακόμη και σε πιο προχωρημένο καρκίνο, η διακοπή του καπνίσματος έχει μεγάλη βελτίωση στην επιβίωση.
Να.Κ.