Πώς οι ΑΠΕ θα ρίξουν την τιμή ρεύματος

Με τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι σήμερα στα 84, 3 ευρώ ανά κιλοβατώρα οι λογαριασμοί ρεύματος τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλότερα ή στα ίδια στη χειρότερη περίπτωση με τα τιμολόγια του Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν χαμηλότερη τιμή ρεύματος την άνοιξη και το φθινόπωρο και υψηλότερες χρεώσεις τον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Αυτό άλλωστε επανέλαβε και χθες ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του προβλέποντας παράλληλα ότι στην πορεία οι τιμές στο ρεύμα θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Ο λόγος είναι η προσθήκη φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ που θα ρίχνουν συνολικά τις τιμές με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να οδηγούν σε αυτό.

Όπως εξήγησε σήμερα υπάρχει μία ζήτηση που κινείται από 4GW-10,5GW με τις υψηλές καταναλώσεις να καταγράφονται το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών είναι στα 8 GW και των αιολικών στα 5GW. Μέσα στα επόμενα χρόνια η ισχύς θα αυξηθεί στα 13-14GW για τα φωτοβολταϊκά και στα 6,5GW για τα αιολικά.

«Αυτή η τεράστια προσθήκη ΑΠΕ στην επόμενη τριετία, πρόκειται για επενδύσεις που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται, θα φέρει υπερβάλλουσα προσφορά ενέργειας και οι τιμές θα αποκλιμακωθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε ότι αυτό ήδη συμβαίνει και για αυτό δεν υπάρχουν αντίστοιχες αυξήσεις στο ρεύμα ενώ τόσο οι τιμές στο φυσικό αέριο όσο και οι τιμές από τα δικαιώματα ρύπων είναι διπλάσιες και τριπλάσιες αντίστοιχα από τα επίπεδο προ της κρίσης.

Ο ίδιος πρόβλεψε δε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε και κατάρρευση της τιμής του φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο συμπαρασύροντας χαμηλότερα το κόστος ενέργειας.

Ωστόσο παραμένει το πρόβλημα των περικοπών που θα γίνει πιο έντονο όσο μεγαλώνει η συνεισφορά των ΑΠΕ και μικραίνει η ζήτηση. Όπως είπε για το ίδιο θέμα μιλώντας σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής η υπερεπίτευξη στόχων για ΑΠΕ έρχεται με μια βραδύτερη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η ηλεκτροκίνηση παντού στον κόσμο προχωράει πιο αργά από ό,τι είχε θεωρηθεί. «Συνεπώς θα έχουμε μπροστά μας μια μείωση των τιμών εξαιτίας της ταχύτερης προόδου των ΑΠΕ σε σχέση με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η οποία μείωση των τιμών θα συνδυαστεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία με τριετία και με μια ραγδαία μείωση των τιμών του αερίου» τόνισε, εξηγώντας πως αυτό θα συμβεί καθώς «θα μπουν στην παραγωγή μεγάλο spare capacity στο LNG διεθνώς» αλλά και εξαιτίας των πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη «σε δυο περιοχές-κλειδιά για την ενεργειακή λειτουργία των ορυκτών καυσίμων: στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας».

Το ζήτημα των περικοπών επιδιώκεται να λυθεί με την αποθήκευση. Ηδη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι περικοπές παρέχεται μεγάλη ευελιξία και επιτάχυνση στην αποθήκευση και μπαίνει τέλος στις επιδοτήσεις προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις.

Πλην της παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη και διεκπεραίωση κρίσιμων έργων, επέρχονται ιδίως απλοποιήσεις διαδικασιών και συμπληρωματικές παρεμβάσεις σε ζητήματα αδειοδότησης (ώστε να διασφαλίζεται όχι μόνο η περιβαλλοντική προστασία, αλλά και η απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου και η δικαιολογημένη
εμπιστοσύνη), προκειμένου να καταπολεμηθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Τέλος, δεδομένης της μεγάλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., εκτιμάται ότι οι σοβαρές απώλειες παραγόμενης ενέργειας που υπάρχουν θα ανασχεθούν με την επιτάχυνση εισαγωγής συστημάτων αποθήκευσης, είτε με αυτοτελή έργα αποθήκευσης, είτε με την προσθήκη δυνατότητας αποθήκευσης σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria