Οικονομική Αντιπαράθεση ΕΕ-Κίνας: Εμπόδια και Αντίποινα στις Παγκόσμιες Αγορές

Μιλάμε για μία από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ευρώπη, μια κατάσταση με παγκόσμιες συνέπειες που επηρεάζει επίσης την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει την οικονομία της να χειροτερεύει δραστικά, με ορισμένα από τα κράτη-μέλη της να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κρίσης είναι η Γαλλία.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα βιώνει μια ανησυχητική δημοσιονομική κατάσταση: το έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, έναν αριθμό που είναι ακόμη μεγαλύτερος από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών. Το συσσωρευμένο χρέος της Γαλλίας έχει φτάσει τα 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ξεπερνά το συνολικό οικονομικό προϊόν της χώρας.

Η Γαλλία δεν εξάγει αρκετά για να καλύψει το έλλειμμά της, με το εμπορικό έλλειμμα να ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με την υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της. Αυτό που είναι ανησυχητικό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλες σημαντικές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, δείχνουν σημάδια έντονης επιβράδυνσης, με τον κίνδυνο ύφεσης να είναι προ των πυλών.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά συγκλόνισε την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα, με την υποστήριξη χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Όμως, οι συνέπειες αυτής της απόφασης δεν άργησαν να φανούν. Η Κίνα αντέδρασε αμέσως, επιβάλλοντας δασμούς 39% στο ευρωπαϊκό μπράντι.

Αν και οι εξαγωγές μπράντι αποτελούν ένα μικρό μέρος του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Κίνας, αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα από το Πεκίνο: περαιτέρω κυρώσεις θα επιφέρουν περαιτέρω αντίποινα. Και το πιο μεγάλο πλήγμα θα μπορούσε να είναι απευθείας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά για τις εξαγωγές των πολυτελών αυτοκινήτων της, μπορεί να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από αυτές τις εντάσεις. Οι πωλήσεις γερμανικών μαρκών όπως η BMW και η Mercedes μειώνονται ήδη στην Κίνα, με πτώσεις που φτάνουν το 30% και το 10% αντίστοιχα. Ο ανταγωνισμός με τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία προσφέρουν προηγμένη τεχνολογία σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, ασκεί μεγάλη πίεση στις δυτικές μάρκες.

Οι δασμοί που επιβάλλονται από την ΕΕ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση, ωθώντας τους Κινέζους καταναλωτές να προτιμήσουν όλο και περισσότερο τους εγχώριους κατασκευαστές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφή για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία κινδυνεύει να χάσει μία από τις σημαντικότερες αγορές της.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μένουν αμέτοχες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να επιβάλει έναν παγκόσμιο δασμό 10% στις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων από την Ευρώπη. Αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα δεδομένης της ήδη εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της ηπείρου.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα κρίσιμο ερώτημα: ποιος θα υποφέρει περισσότερο σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Κίνας; Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Η Κίνα έχει ακόμα πολλές επιλογές στη διάθεσή της, μεταξύ των οποίων είναι η στροφή του εμπορικού της ενδιαφέροντος προς άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές των χωρών BRICS, ενώ η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από τις εξαγωγές των αυτοκινήτων και άλλων ειδών πολυτελείας.

Η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, η οικονομική αστάθεια στη Γαλλία και την Ιταλία, και οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς ύφεσης. Η παγκοσμιοποίηση, που κάποτε φαινόταν η λύση σε όλα τα οικονομικά προβλήματα, τώρα φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria