Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση φυτικού γάλακτος.
Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς το φυτικό γάλα. Ωστόσο, ορισμένα συστατικά στις εναλλακτικές μορφές γάλακτος μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Αν και το φυτικό γάλα μπορεί να έχει χαμηλότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό, η έρευνα έχει αποδείξει ότι δεν είναι πάντα ίσης διατροφικής αξίας με το αγελαδινό. Περίπου το ένα τρίτο των γαλάτων φυτικής προέλευσης έχουν επίπεδα σακχάρου παρόμοια με το γάλα φράουλας ή σοκολάτας.
Παρόλα αυτά, υπάρχει η αντίληψη ότι τα φυτικά προϊόντα είναι συνυφασμένα με καλύτερη υγεία, αν και πολλά από αυτά περιέχουν πρόσθετα και γαλακτωματοποιητές που τα χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF).
Ο ρόλος των γαλακτωματοποιητών
Γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι περιλαμβάνουν ζελατίνη, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, κόμμι ξανθάνης και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, προστίθενται συνήθως στο φυτικό γάλα για να δημιουργηθεί μια λεία, κρεμώδη υφή.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα διαταράσσουν το μικροβιακό σύστημα και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική έκθεση σε UPF ευθύνεται εν μέρει για τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους.
Ένα εντυπωσιακό 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου το 2019 στις ΗΠΑ ανακαλύφθηκε σε άτομα κάτω των 55 ετών, από 11% το 1995.
Μάλιστα, η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους συνήθως γίνεται στα τελευταία στάδια της νόσου, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία, σύμφωνα με τους γιατρούς που αναμένουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα προκαλέσει περίπου 53.000 θανάτους στις ΗΠΑ φέτος.
Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) και πολυσορβικό 80
Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τους διαιτητικούς γαλακτωματοποιητές καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) και πολυσορβικό 80 με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Αυτά τα πρόσθετα λέγεται ότι μεταβάλλουν τα εντερικά βακτήρια και προάγουν τη φλεγμονή του εντέρου. Όπως έχει διαπιστωθεί, η χρόνια φλεγμονή βλάπτει το DNA και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Μια ξεχωριστή μελέτη το 2021 διαπίστωσε ότι όταν εισήχθησαν σε μια αποικία βακτηρίων παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο ανθρώπινο έντερο, οι γαλακτωματοποιητές προκάλεσαν το θάνατο των βακτηρίων ή τα έθεσαν σε αυξημένο κίνδυνο.
Η Δρ Maria Abreu, καθηγήτρια ιατρικής, μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προκάλεσε συναγερμό πέρυσι όταν εξέφρασε τις υποψίες της ότι οι χημικές ουσίες και τα βακτήρια στα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν έξαρση των ενζύμων του εντέρου, οδηγώντας σε φλεγμονή και ίσως καρκίνο.