Χρήστος Γκοσλιόπουλος: “Αυθαίρετη” η διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο - OlaDeka

Χρήστος Γκοσλιόπουλος: “Αυθαίρετη” η διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο

Διαμαρτυρία Δημάρχου Νεστορίου για την “αυθαίρετη” διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δύο μπουλντόζες, μία του στρατού από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και μία της Περιφέρειας Ηπείρου από την πλευρά της Αετομηλίτσας, να προχωρούν σε διάνοιξη ενός νέου δρόμου στον Γράμμο, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή, που προστατεύεται από το δίκτυο “Natura 2000”.

Το πιο σημαντικό είναι ότι για το έργο αυτό δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν ρωτήθηκε κανένας φορέας (πχ Αυτοδιοίκηση), δεν υπήρξε γνωστό αίτημα, αλλά και ούτε κάποια αναγκαιότητα να κατασκευαστεί.

Μάλιστα η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η περιοχή του Γράμμου από την πλευρά του Δ. Νεστορίου, έχει ήδη μπει αθόρυβα σε τροχιά εκθετικής πεζοπορικής κίνησης, όταν άλλες πλευρές βρίσκονται σε αδράνεια.

Δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας.

Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της Μακεδονικής με την Ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου, και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει την σύνδεση και επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κλπ.

Ακόμη φαίνεται ότι η διάνοιξη γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δν/ση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα.

Όταν ο Δ. Νεστορίου ενημερώθηκε για την παρέμβαση αυτή, ζήτησε εξηγήσεις από τον Δ/τη της 9ης Ταξιαρχίας, στην ευθύνη της οποίας βρίσκεται ο Γράμμος, χωρίς να πάρει καμία ουσιαστική απάντηση. Στη συνέχεια απέστειλε επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΘΑ, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στα οποία αναμένουμε απάντηση. Τα ερωτήματα συμπυκνώνονται στα εξής :

1. Ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και ποια η σκοπιμότητα του; Ποιος ζήτησε το έργο και για ποιον λόγο γίνεται;

2. Υπάρχουν εγκεκριμένες περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες και αδειοδοτήσεις για τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε προστατευόμενη περιοχή ή όχι; Δηλαδή είναι νόμιμη η κατασκευή του έργου ή αυθαίρετη;

3. Για ποιον λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το έργο; Δεν έπρεπε να ερωτηθεί ο δήμος;

4. Έχουν γνώση η Αντιπεριφέρεια και η Δν/ση δασών Καστοριάς και ποια η άποψη και η αντίδρασή τους;

Η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στην κατασκευή αυτού του έργου, διαμαρτύρεται έντονα προς κάθε κατεύθυνση και ζητά εξηγήσεις. Θέλουμε το Γράμμο “απάτητο βουνό” όπως το είχε προτείνει το ΥΠΕΝ, προστατευόμενη περιοχή που θα είναι, στη φυσική του κατάσταση, στη διάθεση των κτηνοτρόφων και των επισκεπτών.

Τέλος, επειδή ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, απαιτούμε απ’ όλους, όταν πρόκειται να κατασκευάζονται τέτοια έργα σε ευαίσθητες περιοχές του δήμου μας, να προηγείται διαβούλευση και να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα.

Φωτο Dimitris Tosidis 

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria