Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων. Συνολικά ψήφισαν 286: 210 στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά. Από όσους ψήφισαν, είναι 163 υπέρ και 123 κατά.
Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα να οδηγείται σε εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από όσους ψήφισαν, 163 είναι τα ψηφοδέλτια όσων ψήφισαν υπέρ ενώ 123 όσων ψήφισαν κατά.
Υπενθυμίζεται ότι στη 1 μετά το μεσημέρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, έγινε γνωστό ότι έκλεισαν οι κάλπες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου ψήφισαν για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ενώ στη συνέχεια έγιναν τα τηλεφωνήματα για την καταχώρηση των τηλεφωνικών ψήφων όσων απουσιάζουν δικαιολογημένα, όπως εκείνων που είναι στη ΔΕΘ, όσων είναι εκτός Ελλάδας και όσων είναι άρρωστοι.
Σημειώνεται πως γύρω στις δύο το μεσημέρι, άρχισε η καταμέτρηση. 210 ψήφισαν στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά. Συνολικά ψήφισαν 286.
Υπενθυμίζεται πως τη διαδικασία σχολίασε χθες, σκωπτικά ο πρόεδρος του κόμματος. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα».
Το πρώτο «μπαμ»
Το βράδυ του Σαββάτου ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε με σημαντική διαφορά την διαδικαστική ψηφοφορία για το αν θα γίνει με κάλπη ή δια ανατάσεως της χειρός η ψηφοφορία για την πρόταση της μομφής. Σε σύνολο 212 ψηφισάντων, οι 122 στήριξαν την πρόταση των 87 και του Πολάκη για μυστική ψηφοφορία ενώ μόλις 90 στήριξαν την πρόταση Κασσελάκη για φανερή.
Αυτή η διαδικαστική ψηφοφορία θεωρήθηκε το πρώτο crash test για την καταγραφή των συσχετισμών μέσα στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επιχειρηματολογία για την ανοιχτή ψηφοφορία την ανέπτυξαν τα κεντρικά στελέχη του στρατοπέδου Κασσελάκη, δηλαδή ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ράνια Σβίγκου.
Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη τόσο στους «κασσελακίστας» όσο και στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η γενική εκτίμηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν οριακό, αλλά θα το κέρδιζαν οι «κασσελακίστας». Το ότι έχασαν και μάλιστα καθαρά δείχνει δύο πράγματα:
- Η δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπερέβη τις εκτιμήσεις. Αυτό άλλωστε είχε φανεί και από το ότι το κείμενο-πλαίσιο των 87 υπογράφτηκε από 99 μέλη της ΚΕ.
- Η συσπείρωση των «κασσελακίστας» ήταν πολύ μικρότερη του αναμενόμενου, παρά την παγκινητοποίηση που είχαν κάνει. Περισσότερα από 80 μέλη της ΚΕ δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία είτε από υπέρμετρη σιγουριά για το αποτέλεσμα είτε γιατί επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν διακριτικά από το στρατόπεδο Κασσελάκη.