Φωτοβολταϊκά στέγης: Τι αλλαγές φέρνει το νέο μοντέλο αυτοκατανάλωσης ενέργειας

Φωτοβολταϊκά: Ποια η διαφορά net-metering με net-billing

Παραμένει ως προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες και γενικότερα σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών εκτός αν ορίζει διαφορετικά το καταστατικό της πολυκατοικίας.

Η ρύθμιση που έδινε το πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τη συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών του ακινήτου δεν συμπεριελήφθη στην τελική υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εισαγωγή στην αυτοκατανάλωση του καθεστώτος net-billing, στη θέση του καθεστώτος net-metering, που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.

Η αλλαγή από το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση έγινε καθώς κρίθηκε πως η μείωση του ποσοστού θα αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα στην πορεία. Το θέμα άλλωστε είχε επισημάνει και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) τονίζοντας ότι «με δεδομένες τις εν γένει μικρές διαθέσιμες ελεύθερες από σκιάσεις επιφάνειες στις ταράτσες των πολυκατοικιών σε συνδυασμό με τις πολλαπλάσιες ενεργειακές καταναλώσεις των νοικοκυριών που στεγάζουν, η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων θα απαιτήσει πρακτικά κάθε ελεύθερη κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας. Υπό την έννοια αυτή η κατάληψη και χρήση των κοινόχρηστων χώρων αυτών συνιστά σπουδαία μεταβολή και είναι αδιανόητο να γίνεται χωρίς την έγγραφη συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προσπόριση εισοδήματος από κάποιους που θα λειτουργήσουν το σύστημα. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί το ποσοστό του 51% παντού με το 100% της συναίνεσης των ιδιοκτητών».

Το νέο καθεστώς αυτοκατανάλωσης χαρακτηρίζεται από τον συμψηφισμό αξίας, δηλαδή συμψηφίζονται κιλοβατώρες παραγωγής και κατανάλωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν όλες την ίδια αξία, αλλά εκείνη που διαμορφώνεται κάθε ώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.
Μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

Ενώ στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

Φωτοβολταϊκά: Ποια η διαφορά net-metering με net-billing

Το τοπίο της αυτοκατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά με την πρόσφατη υπογραφή μιας νέας υπουργικής απόφασης.

Αυτή η απόφαση εισάγει το σύστημα του net-billing, το οποίο αντικαθιστά το παλαιό σύστημα του net-metering.

Με το νέο σύστημα, οι καταναλωτές (είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις) μπορούν να συνδυάζουν την ενέργεια που καταναλώνουν με την ενέργεια που παράγουν οι δικές τους ή ξένες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αν παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν, μπορούν να αποζημιώνονται για την επιπλέον ενέργεια σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να είναι δικοί τους ή να ανήκουν σε άλλους. Μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση ενέργειας ή σε άλλο σημείο του δικτύου. Αν οι σταθμοί ανήκουν σε τρίτους, αυτοί μπορούν να προσφέρουν σταθερές τιμές πώλησης της ενέργειας.

Η νέα πολιτική δίνει την ευκαιρία στις ενεργειακές εταιρείες να εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους και να ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας.

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από την πιο φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ, μειώνοντας τον κίνδυνο αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές εγκαταστάσεις έως 10,8 kW, το πλεόνασμα ενέργειας θα μπορεί να χρησιμοποιείται για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος. Για επιχειρήσεις και μεγαλύτερους καταναλωτές, τα έσοδα από την πλεονάζουσα ενέργεια θα κατατίθενται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, με το νέο σύστημα, οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως για παράδειγμα στην ταράτσα, εφόσον έχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria