Με κόντρες, σπόντες και αναφορές σε Μιτεράν και Ερτογάν το debate για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ν. Ανδρουλάκης, στο αποψινό debate δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση, ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, ο Χ. Δούκας με την Ν. Γιαννακοπούλου είχαν εγγύτητα μεταξύ τους, η Α. Διαμαντοπούλου βρέθηκε σε άμυνα προσπαθώντας να πείσει για τη στάση της σχετικά με τις υποκλοπές και τα Τέμπη αλλά και για την πολυετή απουσία της από το ΠΑΣΟΚ, ο Π. Γερουλάνος προέβαλε τέσσερις λέξεις για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του «πείρα, σχέδιο, ενότητα, διεύρυνση», ο Μ. Κατρίνης υπερασπίστηκε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80.
Αν ο βασικός σκοπός του debate ήταν να πάνε στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες, δεν είναι βέβαιο ότι επιτεύχθηκε. Παρόλο που υπήρξαν αψιμαχίες, στιγμές έντασης και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, δεν προέκυψε κάποια έκπληξη τέτοια που θα κινητοποιούσε αμφιταλαντευόμενους δυνητικούς ψηφοφόρους. Καμία υποψηφιότητα δεν αποκτά νέα δυναμική μετά το debate και καμία δεν υπέστη μη αναστρέψιμη ζημιά.
Αρχισαν, όμως, να διαφαίνονται οι συσχετισμοί που μπορεί να διαμορφωθούν στον δεύτερο γύρο, παρόλο που ούτε ο Μ. Κατρίνης ούτε η Ν. Γιαννακοπούλου δέχτηκαν να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση. Ο Χάρης Δούκας στους διαλόγους που έκανε με τον Παύλο Γερουλάνο (για θέματα του Δήμου Αθηναίων) και με την Νάντια Γιαννακοπούλου (για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το μεταναστευτικό) φάνηκε να έχει δυνατότητα συνεννόησης μαζί τους, ενώ, αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση και από τους πέντε συνυποψήφιους του, ενώ μπορεί να ελπίζει, ενδεχομένως, σε στήριξη από τον Μ. Κατρίνη επειδή ήταν επιθετικός απέναντι στον Χ. Δούκα αμφισβητώντας την ικανότητά του να είναι ταυτόχρονα Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ («δεν έχεις επίγνωση»).
Το θετικό για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το επίπεδο της αντιπαράθεσης ήταν ασύγκριτα υψηλότερο σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αναγνωρίστηκε ευρέως στα social media.
Ομαδικά πυρά (από τον Χ. Δούκα, τον Π. Γερουλάνο, την Ν. Γιαννακοπούλου και τον Μ. Κατρίνη) δέχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης για την εσωκομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Υπαινιγμοί για στήριξη του Κ. Μητσοτάκη από την Α. Διαμαντοπούλου διατυπώθηκαν από τον Ν. Ανδρουλάκη (υποκλοπές) από τον Χ. Δούκα (Τέμπη) από τον Π. Γερουλάνο (για την πολυετή απουσία της από το ΠΑΣΟΚ), από τον Μ. Κατρίνη (για το κράτος δικαίου). Η Άννα Διαμαντοπούλου, στο καταληκτικό της μήνυμα, απευθύνθηκε στα 2,5 εκ πολίτες που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά καλώντας τους να ψηφίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό.
«Δεν είσαι Μιτεράν, ούτε Ερντογάν» είπε ο Ανδρουλάκης στον Δούκα για να αναδείξει ότι δεν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (και δήμαρχος και πρόεδρος). Για «απρέπεια» τον κατηγόρησε ο Δούκας επειδή ανέφερε το παράδειγμα του Τούρκου προέδρου.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όλοι ανέδειξαν τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και μίλησαν με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος απέναντι στην Τουρκία. Κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών από την Άννα Διαμαντοπούλου, αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση στα 12 κατά τον Χ. Δούκα, για «χαριεντισμούς με Ερντογάν» κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ο Μ. Κατρίνης.