«Είναι άδικο» είπε μετά το τέλος του αγώνα η Ιταλίδα σε ένα ξέσπασμα.
Ένα από τα στιγμιότυπα που κέντρισαν το ενδιαφέρον στη σημερινή αγωνιστική στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι όλα όσα διαδραματίστηκαν στον γυναικείο αγώνα μποξ μεταξύ της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι και της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ.
Μόλις 46 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, η Ιταλίδα μετά από δύο ισχυρές γροθιές που δέχθηκε από την 25χρονη Αλγερινή αντίπαλό της εγκατέλειψε το ρινγκ φωνάζοντας «αυτό είναι άδικο!» σε ένα απίστευτο ξέσπασμα θυμού και απογοήτευσης για όλα όσα διαδραματίστηκαν. Το συγκλονιστικό ξέσπασμα της Καρίνι ήταν η απόγνωσή της για το γεγονός ότι δέχθηκε απίστευτης βιαιότητας χτυπήματα στη μύτη, οι πόνοι ήταν ισχυροί και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συνεχίσει.
Παράτησε τον αγώνα σφαδάζοντας όμως η συνέχεια ήταν εξίσου εκρηκτική καθώς αρνήθηκε επιδεικτικά να δώσει τα χέρια της ώστε να δώσει τα εύσημα στην αντίπαλο και να παραδεχθεί την ήττα της. Ο λογος που έγιναν όλα αυτά είναι πολλά παραπάνω από τα δυνατά χτυπήματα.
Η παρουσία της Αλγερινής μποξέρ με τα «ανδρικά χρωμοσώματα» καθώς πρόκειται για Intersex αθλήτρια από την πρώτη στιγμή δημιούργησε σκεπτικισμό και άνοιξε μια συζήτηση για το αν είναι δίκαιο και σωστό να αγωνίζεται με τις γυναίκες.
«Ανεξάρτητα από όλα είναι εντάξει, μια χαρά έτσι. Δεν έχασα απόψε. Έκανα μόνο τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Πάντα ήμουν πολύ ενστικτώδης. Και όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι να έχεις την ωριμότητα να σταματήσεις. Είναι να έχεις την ωριμότητα να πεις, “εντάξει, φτάνει”» δήλωσε φανερά συγκινημένη και καταβεβλημένη η Ιταλίδα αθλήτρια προσπαθώντας να εξηγήσει τι συνέβη στο ρινγκ και εγκατέλειψε τον αγωνα. «Πάντα τιμούσα τη χώρα μου, αλλά αυτή τη φορά δεν πέτυχα επειδή δεν μπορούσα να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Έτσι, αποφάσισα να δώσω τέλος στον αγώνα», πρόσθεσε.
Μάλιστα θέση για όσα συνέβησαν και όσα σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως για την εμφάνιση της Intersex αθλήτριας από την Αλγερία πήρε επισήμως και η αλγερινή αντιπροσωπεία όπου μεταξύ άλλων κατήγγειλε «…με τον πιο έντονο τρόπο τις επιζήμιες και ανήθικες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον της επιφανούς αθλήτριάς μας, Ιμάνε Κελίφ, από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης, με ψέματα που θεωρούμε εντελώς άδικα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κελίφ πήρε το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη ΔΟΕ, παρότι είχε αποκλειστεί πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, λόγω ανησυχιών. Ο αποκλεισμός της πέρυσι είχε γίνει με την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας, μετά από μια δοκιμή που βρήκε υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης, σύμφωνα με το Reuters. Προηγουμένως, η Κελίφ είχε πάρει κανονικά έγκριση να αγωνιστεί στα πρωταθλήματα πυγμαχίας γυναικών 2018, 2019 και 2022. Η Κελίφ είχε επίσης άδεια να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.
Τα αιχμηρά σχόλια της Μελόνι
Την ίδια στιγμή περισσότερο λάδι στη φωτιά έβαλε με τις δηλώσεις η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι η οποία επισκεπτόμενη τις εστίες των Ιταλών στο Ολυμπιακό Χωριό εξαπέλυσε επίθεση κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής…
«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της ΔΟΕ και το έχουμε πει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν το 2021 η ΔΟΕ άλλαξε τους κανονισμούς για το θέμα αυτό, καταθέσαμε πρόταση για να επισημάνουμε τις συνέπειες που θα προκύψουν. Είναι γεγονός ότι με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα του Αλγερινού αθλητή ο αγώνας εξ αρχής δεν φαίνεται δίκαιος. Θεωρώ ότι οι αθλητές με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να επιτρέπεται να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών, όχι για να γίνει διάκριση σε βάρος κανενός, αλλά για να προστατευθεί το δικαίωμα των αθλητριών να αγωνίζονται με ίσους όρους», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός και αποθέωσε την Καρίνι:
«Ευχαριστώ την Άντζελα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κατάσταση. Το γεγονός ότι η αποσύρθηκε με θλίβει ακόμα περισσότερο. Χθες ήμουν ενθουσιασμένη όταν έγραψε ‘θα αγωνιστώ’ γιατί η αφοσίωση και ο χαρακτήρας μετράνε και σε αυτά τα πράγματα, αλλά μετράει και το να αγωνίζεσαι με ίσους όρους. Κι όπως το βλέπω εγώ, αυτός δεν ήταν ένας αγώνας με ίσους όρους».