Νέο κύμα αυξήσεων στην αγορά – Εκτός επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος οι επιχειρήσεις

Μπροστά από ένα νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες κινδυνεύουν να βρεθούν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα με το ενεργειακό κόστος να πυροδοτεί τις τιμές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εξηγώντας σημείωσε ότι «η αύξηση της ενέργειας ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και εν τέλει να την πληρώσουν οι καταναλωτές τους οποίους με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, θέλει να προστατέψει».

Για παράδειγμα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις εστίασης, ιδιαίτερα ενεργοβόρες, με την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος, όταν μεσοσταθμικά τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας είναι στο +15-20%, είτε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη τους, όπου υπάρχουν είτε να γράψουν μεγαλύτερες ζημιές ή να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ενισχύονται οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο γιατί προστατεύεται το διαθέσιμο εισόδημα σημειώνοντας ότι το ίδιο χρειάζεται να συμβεί και με τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ενεργοβόρες, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία αύξηση των τιμών του ρεύματος της τάξης του 20%, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των τελευταίων ετών.

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και εκπροσώπους της βιομηχανίας, των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ, βρέθηκε για άλλη μια φορά η ακρίβεια, με φόντο τις ανακοινώσεις της Eurostat βάσει των οποίων ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 3% τον Ιούλιο (σ.σ. 2,6% στην Ευρωζώνη) από 2,5% τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από λιανέμπορους, προμηθευτές και βιομήχανους να περιορίσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα.

Κάλεσε τους φορείς να συμβάλλουν εκτός από την περαιτέρω μείωση των τιμών και στην επικοινωνιακή διαχείριση θεωρώντας ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης του προβλήματος της ακρίβειας. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο καθώς το ράλι των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζεται και μάλιστα σε βασικά προϊόντα που συγκροτούν το καλάθι του νοικοκυριού. Μέσα σε αυτά είναι κρέας, ψάρι, είδη πρωινού, νερό, αναψυκτικά, χυμοί και τρόφιμα παντοπωλείου με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση έως και 5,90%. (πηγή: ΙΕΛΚΑ). Στον αντίποδα πάντως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μείωση τιμών καταγράφεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-7,34%), στα γαλακτοκομικά (-0,32%), τυροκομικά (-3,88%), αλλά και σε απορρυπαντικά-είδη καθαρισμού (-6,77%) και βρεφικές και παιδικές τροφές (-3,72%).

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ επεσήμαναν ότι η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών έχει αποτυπωθεί ήδη στα σούπερ μάρκετ με τον εσωτερικό πληθωρισμό να είναι αρνητικός για τρίτο μήνα. Τόνισαν δε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και δη το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις τιμές σημειώνοντας παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες που υπήρχαν όταν πρωτοεφαρμόστηκε το έκτακτο αυτό μέτρο, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του μισθολογικού κόστους ή τις αυξομειώσεις του ενεργειακού κόστους.
Υπεραμύνθηκαν της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθούν αναφέροντας τα τελευταία στοιχεία του ΙΕΛΚΑ που δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Ιούλιο 2024 καταγράφονται μειωμένες κατά μέσο όρο -1,56% σε σχέση με τον Ιούλιο 2023, ενώ ο πληθωρισμός έχει αρνητικό πρόσημο για τρίτο συνεχόμενο μήνα με 13 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων σουπερμάρκετ να καταγράφουν μείωση τιμών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, θέλει να προλάβει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα ακρίβειας που μπορεί να πυροδοτηθεί από την ενεργειακή κρίση του Ιουλίου, που ξέσπασε σε Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη και η οποία οδήγησε την κυβέρνηση να παρέμβει με έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών και όχι των επιχειρήσεων, κάτι που δεν επιτρέπουν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες.

Πάντως η αγορά είναι εν αναμονή των νέων χρεώσεων που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τα τιμολόγια Αυγούστου. Μάλιστα όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή κατά την παρουσίαση της σχετικής τροπολογίας για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς είπε ότι το κλειδί και για τις επιχειρήσεις είναι οι λογικές τιμές από τους παρόχους. «Θα δούμε τι θα γίνει, ποιοι θα είναι πιο λογικοί σε σχέση και με τις επιχειρήσεις. Διότι το κλειδί είναι να έχουμε λογικές τιμές και για τις επιχειρήσεις από τους ίδιους τους παρόχους, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πολύ υψηλή τιμή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χοντρική» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria