Αγαπητοί φίλοι,
Δεν προσθέτω κάτι καινούργιο, δεν υπερβάλω, ούτε φυσικά πλήττω τη φήμη του νομού (γιατί πρόκειται για χρόνια πραγματικότητα), αν υποστηρίξω ότι η Καστοριά της εργασίας, της μηδενικής ανεργίας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας είναι παρελθόν εδώ και πολλά χρόνια.
Σήμερα ο νομός μας είναι πρωταθλητής της ανεργίας, της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Είναι ο νομός στον οποίο σχολεία κλείνουν ή συρρικνώνονται. Η επαρχία, ιδιαίτερα η ορεινή, τείνει να μετατραπεί σε θερινό θέρετρο των σημερινών της κατοίκων και η πόλη της Καστοριάς μειώνεται συστηματικά σε όλους τους τομείς. Είναι ο νομός που για να επιβιώσουν οι πολίτες και οι οικογένειές τους, μετακινούνται μαζικά για σεζόν σε τουριστικά μέρη και πολλοί Καστοριανοί έχουν μετατραπεί σε εργάτες γης στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιλογές που σίγουρα δεν είναι μεμπτές, αφού καμία εργασία δεν είναι ντροπή, αλλά πριν μερικά χρόνια, ούτε ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσαν να σταθούν.
Αυτά συμβαίνουν σε μία περιοχή που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για μία εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης, τόσο στον πρωτογενή τομέα και παρεπόμενα στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, όσο και στους τομείς του ορεινού και εναλλακτικού τουρισμού. Όπως επίσης στην προοπτική προσέγγισης μεγάλων επενδύσεων, συμβατών με τα πλεονεκτήματα και τις πρώτες ύλες της περιοχής, όπως η μονάδα εμφιάλωσης νερού στον Δήμο Νεστορίου. Αρκεί να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές (π.χ. φράγματα και αρδευτικά δίκτυα), να ληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να υπάρξουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις και τα οικονομικά εργαλεία που είναι απαραίτητα, όπως ευνοϊκός αναπτυξιακός νόμος για την περιοχή, επενδύσεις υποδομών από ΔΑΜ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.α.
Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν σοβαρά και να προωθηθούν συλλογικά και δυναμικά, πρωτεύοντα ρόλο έχει το φράγμα του Νεστορίου, αλλά και τα υπόλοιπα φράγματα και αρδευτικά του νομού, όπως της Διποταμίας, του Γέρμα κ.τ.λ. Το φράγμα του Νεστορίου έχει σταματήσει οριστικά από το 2016, ενώ έπρεπε να τελειώσει το 2014 και με τις παρατάσεις το 2016. Όλες οι κυβερνήσεις από τότε ως σήμερα δεν κατάφεραν να λύσουν βασικά διαδικαστικά ζητήματα, όπως η εκκαθάριση της εργολαβίας και η μεταβίβαση του έργου στον επόμενο μειοδότη, ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο και να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο στην περιοχή. Οι ευθύνες διακομματικές και διαχρονικές, με τη μεγαλύτερη στην παρούσα κυβέρνηση που είναι η μακροβιότερη, κυβερνά από το 2019 και έχει την ευθύνη να δώσει λύσεις.
Δυστυχώς, είτε από αδιαφορία και έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων, που διαρκώς έδιναν υποσχέσεις, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, και δεν τις τήρησαν ποτέ έως σήμερα, είτε από αδυναμία των εκάστοτε κυβερνητικών παραγόντων (βουλευτές, κυβερνητικά κόμματα κ.α.) να προωθήσουν και να λύσουν το πρόβλημα, είτε από αδυναμία αποτελεσματικής διεκδίκησης των εκάστοτε περιφερειακών αρχών από το 2014 και μετά, είτε τέλος από την έλλειψη συντονισμού, αποτελεσματικής συνεργασίας και επαρκούς κινητικότητας των λοιπών φορέων του νομού (Δήμοι, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, αγροτικοί σύλλογοι κ.τ.λ.),το φράγμα Νεστορίου δεν προχωράει, με αποτέλεσμα την οικονομική, αναπτυξιακή και εργασιακή τελμάτωση του νομού.
Στους γνωστούς οικονομικούς λόγους, που για χρόνια έχουν αναλυθεί για την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Νεστορίου και των συνοδευτικών αρδευτικών δικτύων, πρέπει να προστεθούν επιπλέον και οι λόγοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και οδηγούν το νομό, όπως και την υπόλοιπη χώρα, σε πρωτόγνωρη λειψυδρία, με απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, που πλέον θα είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.
Τα φράγματα και γενικότερα οι ταμιευτήρες νερού, όπως είναι γνωστό, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που κατασκευάζονται και βοηθούν στην αποφυγή της ερημοποίησης των περιοχών αυτών.Μάλιστα το φράγμα του Νεστορίου είναι έργο πολλαπλής ωφελιμότητας, αφού πέρα από την άρδευση 70.000 στρεμμάτων του κάμπου της Καστοριάς, τον εμπλουτισμό των υδροφόρων κοιτασμάτων, μπορεί να υδρεύσει 25.000 άτομα και να παράξει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 7 MW.
Μετά από όλα αυτά, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, προκειμένου το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο να προχωρήσει. Φτάνει πια η κοροϊδία, τα μισόλογα, οι σχολιασμοί, η απραξία, η αδιαφορία και η αναποτελεσματικότητα.
Για τους λόγους αυτούς,
Καλώ όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους φορείς του νομού και της περιφέρειας να αναλάβουμε άμεσα δράση για την ολοκλήρωση του φράγματος Νεστορίου.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ
- Με κοινή μας πρωτοβουλία και με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να κλειστεί συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο παρόντα, που ως γνωστό έχει αναλάβει προσωπικά δύο φορές την ευθύνη για την προώθηση του έργου, και τους συναρμόδιους Υπουργούς, στην οποία θα παραστούν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των φορέων της Καστοριάς, προκειμένου να μεταφερθεί στην πολιτική ηγεσία της χώρας το καθαρό μήνυμα της τοπικής κοινωνίας και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις χωρίς αστερίσκους (που σχετίζονται με την χρηματοδότηση), αναβλητικότητα και άλλες καθυστερήσεις.
- Εφόσον δεν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, που αδικαιολόγητα καθυστερούν 5 χρόνια (εκκαθάριση της εργολαβίας, εξεύρεση χρημάτων, ανάθεση στον επόμενο μειοδότη, επανέναρξη της κατασκευής) έως το τέλος του χρόνου, να προχωρήσει ο νομός συλλογικά και δυναμικά σε κινητοποιήσεις με σχέδιο, πρόγραμμα, διάρκεια και κλιμάκωση.
Ο χρόνος περνά, οι ευκαιρίες χάνονται, «οι καιροί ου μενετοί», ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι άμεσες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε.
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
Εάν δεν κινηθούμε τώρα, τα περιθώρια ανάκαμψης της Καστοριάς θα χαθούν οριστικά.
Με τιμή
Χρήστος Γκοσλιόπουλος
Δήμαρχος Νεστορίου