Με φόντο τις έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, σε νέο υψηλό ανέβηκε χθες το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου στον φτάνοντας Ολλανδικό κόμβο TTF φτάνοντας στα 38,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και προκαλώντας προβληματισμό για τις επιπτώσεις στα κόστη ενέργειας αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία.
Αν και το σενάριο του προϋπολογισμού για φέτος έχει λάβει υπόψη ένα επίπεδο τιμής κοντά στα 40 ευρώ/MWh, υψηλότερα από τις τιμές που διαμορφώνονται ωστόσο ένα σενάριο κλιμάκωσης των τιμών δεν είναι καθόλου απίθανο. Με άμεσες επιπτώσεις σε πρώτη φάση στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού όταν μάλιστα κάποιες ημέρες κυριαρχεί στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το φυσικό αέριο. Όπως σήμερα Πέμπτη όπου η τιμή ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται ανοδικά με το φυσικό αέριο να έχει την πρωτοκαθεδρία στο μείγμα με μερίδιο 38,57%. Ακολουθεί με μερίδιο 34% η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, με 6,32% ο λιγνίτης και 5,73% τα υδροηλεκτρικά. Οι εισαγωγές κάλυψαν το 10,57%. Η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε κατά 4,47% και διαμορφώθηκε στα 113,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή ημέρας στα 338,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ελάχιστη στα 56,97 ευρώ και τη ζήτηση στις 208 γιγαβατώρες. Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας ανέρχεται σε 127.05 ευρώ ενώ η μέγιστη τιμή στις συνεδριάσεις του Αυγούστου καταγράφηκε σήμερα στις 9 το βράδυ στα 338,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η πορεία των τιμών μέχρι σήμερα είναι χαμηλότερη από τη μέση χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώθηκε τον Ιούλιο και οδήγησε στην απόφαση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στη φορολόγηση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και στην ενίσχυση των νοικοκυριών για τους λογαριασμούς ρεύματος με επιδοτήση 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η επιρροή της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή δεν έχει έντονο αποτύπωμα προς ώρας, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν για σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αν υπάρξει κλιμάκωση. Όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος έκανε λόγο για τον κίνδυνο κάτι τέτοιο να προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία με τις τέσσερις μεγάλες ανησυχίες να αφορούν στον πληθωρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τα δημόσια οικονομικά και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Προτάσσει τον κίνδυνο για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου με δεδομένο ότι εκεί παράγεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς. Εάν μάλιστα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή τότε οι τιμές του Brent αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, χτυπώντας κόκκινο στον πληθωρισμό και πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ακρίβειας στην ευρωπαϊκή αγορά. «Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών πέραν του Ισραήλ με το Ιράν. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που συνδέονται κυρίως με την αύξηση της αβεβαιότητας μιας ακόμα περιφερειακής πολεμικής σύρραξης. Πρόκειται για βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επιλογές στις μεταφορές, καθώς και όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ναύλα» τονίζει ο κ. Κορκίδης ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει ότι οι νέες ανισορροπίες στις τιμές πετρελαίου, στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον πληθωρισμό ενδέχεται να συνοδευτούν και από μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ μια περαιτέρω περιφερειακή αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο τουρισμό και τις ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας.
δη το λιμάνι του Πειραιά μετρά απώλειες 150.000 TEUs το πρώτο εξάμηνο του έτους και καταγράφει μείωση 12,5% στον όγκο των εμπορευμάτων από και προς την Ασία, ενώ τα ναύλα των 40’ κοντέινερ επιμένουν στα 8.000 δολάρια επιβαρύνοντας εισαγωγές και εξαγωγές.