Βάσεις 2024: Ο Στρατηγάκης στο Dnews για τις μεγαλύτερες ανόδους και πτώσεις στις δημοφιλείς σχολές

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης δίνει στο Dnews την πρόβλεψη για τις Βάσεις 2024 – Σε ποιες σχολές αναμένεται κάθοδος και σε ποιες μικρή άνοδος

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των φετινών Βάσεων που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουλίου βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για ακόμη μια χρονιά η ανακοίνωση των Βάσεων θα κρύβει εκπλήξεις όχι όμως θεαματικές καθώς ναι μεν αναμένεται καθοδική πορεία στα μόρια εισαγωγής σε πολλές σχολές λόγω των απαιτητικών θεμάτων όμως αυτή η πτώση δεν θα είναι τόσο κατακόρυφη και απογοητευτική όπως αρχικά αναμενόταν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πτώση βάσεων φαίνεται πως θα «ακουμπήσει» τις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές Σχολές αλλά στις υπόλοιπες περιζήτητες σχολές δεν αναμένεται να δούμε ανατρεπτικά στοιχεία. 

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης δίνει στους αναγνώστες του Dnews την οριστική του εκτίμηση για τις Βάσεις 2024 έχοντας αξιολογήσει και μελετήσει αναλυτικά τα βαθμολογικά και στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελληνίων. Όπως τονίζει «Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων ήταν πάντα δύσκολη, διότι δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο Μηχανογραφικό τους. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται κάθε χρόνο και φέρνουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αφού ανακοινωθούν οι βάσεις».

Η εκτίμηση Βάσεων είναι μια απαιτητική συνθετική διαδικασία καθώς πρέπει να συνεκτιμηθούν μια σειρά από παράγοντες διαρκώς μεταβαλλούμενοι. «Από το 2022 έχουμε διαφορετικούς συντελεστές σε κάθε μάθημα σε κάθε Τμήμα, με αποτέλεσμα κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε Τμήμα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία αν έγραψε 12 στη Γλώσσα, οπότε τίθεται εκτός διεκδίκησης θέσης στην Ιατρική ή έγραψε 17 στη Γλώσσα, οπότε παραμένει ζωντανός στη διεκδίκηση της θέσης. Αναγκαστικά, κάνουμε παραδοχές και όσο περισσότερες παραδοχές κάνουμε τόσο μειώνεται η ακρίβεια της προσέγγισής μας στη βάση του Τμήματος» δηλώνει ο κ. Στρατηγάκης. 

Βάσεις 2024: Πώς διαμορφώνεται η εικόνα των φετινών εκτιμήσεων 

Μιλώντας στο Dnews ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι «Φέτος είχαμε κάποια ευχάριστα νέα ως προς τις σχολές. 18 Τμήματα Μηχανικών αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα Πολυτεχνικά· εκκρεμεί η υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που αποτελεί την τελευταία πράξη της αναγνώρισης. Είναι θέμα χρόνου πια. Αυτό, προφανώς, θα αυξήσει τη ζήτηση προς αυτά τα 18 Τμήματα και θα μειώσει αντίστοιχα τη ζήτηση προς τα αντίστοιχά τους Τμήματα. Συνεπώς θα έχουμε αύξηση της βάσης στα πρώτα και μείωση της βάσης στα αντίστοιχά τους πολυτεχνικά τμήματα. Το μέγεθος της αυξομείωσης στις βάσεις είναι παντελώς απροσδιόριστο, διότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τη μεταβολή της ζήτησης. Δεν υπάρχει κανένα ποσοτικό στοιχείο.»

Ο εξορθολογισμός στις Μετεγγραφές κρύβει παγίδες

«Φέτος είχαμε τον εξορθολογισμό των αντίστοιχων Τμημάτων για τις μετεγγραφές. Μειώθηκε το φαινόμενο Τμήματα με ακριβώς ίδιο όνομα να μην είναι μεταξύ τους
αντίστοιχα, δημιουργώντας σύγχυση στους υποψηφίους. Έτσι το Τμήμα Μαθηματικών Λαμίας που δεν ήταν αντίστοιχο με τα υπόλοιπα Τμήματα Μαθηματικών έγινε αντίστοιχο με τα υπόλοιπα. Το Τμήμα της Καστοριάς δεν έγινε και έμεινε ως μη αντίστοιχο με κανένα. Προφανώς θα αυξηθεί η ζήτηση στο Τμήμα της Λαμίας, που θα φέρει άνοδο της βάσης του και θα μειωθεί η ζήτηση στο Τμήμα Μαθηματικών της Καστοριάς, που θα φέρει πτώση της βάσης του. Είναι αδύνατο να προσδιοριστούν ποσοτικά αυτές οι μεταβολές. Θα τις μάθουμε μετά την ανακοίνωση των βάσεων, οπότε η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων σ’ αυτή την περίπτωση δεν στηρίζεται σε στοιχεία αλλά σε διαίσθηση, γεγονός προβληματικό ως προς την ακρίβεια της εκτίμησης. Φέτος είναι, λοιπόν, μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων, με τις περισσότερες παραδοχές από πολλές άλλες χρονιές» δηλώνει στο Dnews o κ. Στρατηγάκης.

Σε μια περιληπτική αποτίμηση τα κυριότερα στοιχεία που μπορούν να συναχθούν από τα φετινά δεδομένα είναι τα κάτωθι:

Στο 1ο πεδίο που μεταξύ άλλων δεσπόζουν η Νομική, η Ψυχολογία και τα τμήματα Φιλολογικών Σπουδών αναμένεται να σημειωθεί πτώση αλλά όχι σημαντική ώστε οι υποψήφιοι να ανησυχήσουν. Όπως τόνισε η πτώση των Βάσεων στα τμήματα αυτού του πεδίου θα είναι οριακή τύπου 60 με 130 μόρια κάτω από τα περσινά δεδομένα.

Στο 2ο πεδίο αναμένονται σημαντικές και αξιοσημείωτες αλλαγές καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για πτωτική τάση των Βάσεων Εισαγωγής στις δημοφιλείς Σχολές των Πολυτεχνείων όχι μόνο θα επιβεβαιωθούν αλλά θα προκαλέσουν και εκπλήξεις με τις σχολές αυτές να υποχωρούν έως και 600 μόρια με το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών να αγγίζει πτώση που φτάνει στα 420 μόρια. Η κακή εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική αντιστρέφεται από τη Χημεία και τη Βιολογία, όπου έχουμε και λιγότερους κάτω από τη βάση και περισσότερους αριστούχους σε σχέση με πέρυσι.

Στον αντίποδα έχουμε τις Ιατρικές Σχολές που ναι μεν θα καταγράψουν αύξηση όμως αυτή αναμένεται της τάξης των 50 περίπου μορίων καθώς οι υποψήφιων για αυτές αν και δυσκολεύτηκαν σε Φυσική εντούτοις ισοφάρισαν τις βαθμολογίες σε Χημεία και Βιολογία γεγονός που οδηγεί σε οριακή άνοδο.

Τέλος έχουμε τις σχολές του 4ου πεδίου (Οικονομικά, Πληροφορική, Τμήματα Διοίκησης) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων καθώς απαρτίζονται από τμήματα που προσφέρουν ελκυστικό πρόγραμμα σπουδών και πτυχία με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Το κορυφαίο Τμήμα αυτού του πεδίου είναι αναμφίβολα το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που θα καταγράψει άνοδο 250 μορίων. Επί της ουσίας στο πεδίο αυτό θα δούμε πάνω κάτω τις ίδιες βάσεις με πέρυσι με μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλών βαθμολογιών.

Mεταξύ των περιζήτητων σχολών η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 19.050 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.900 μονάδες (αυξημένη κατά 100), η Νομική Αθηνών στις 18.065 μονάδες (πτώση κατά 60 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.530 μονάδες (πτώση κατά 110 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.400 μονάδων, μειωμένη κατά 420 μονάδες σε σχέση με το 2023, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Παν. Αθηνών στις 18.600 μονάδες (+250), το Ψυχολογίας Πάντειου στις 17.410 μονάδες (-110).

Δείτε αναλυτικά όλες τις σχολές και τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria