Ο Στέφανος Λιούζας για τη δημιουργία αιολικού πάρκου σε Μελά – Βίτσι

Μελάς – Βίτσι: Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 60MW στη θέση “Αγνάντια – Τσούκκα – Λιβάδια”

Λιούζας Στέφανος ( Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός)

Βασιλειάδα 30/7/2024

τεκμηρίωση αντίθεσης στην σχετική διαβούλευση από άποψη ενεργειακού ισοζυγίου

…Το πλανητικό πρόβλημα (μιας και αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα) είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και η αποφυγή δραστηριοτήτων απόρριψης «περίσσειας» θερμότητας σε αυτήν και όχι το CO2! (που δεν είναι «ρύπος» αλλά φυσικός πόρος ζωής).

Είναι μεν το CO2, ένας  δυνητικός φορέας συγκράτησης θερμότητας, κατά 11%, αλλά όχι ο κύριος που είναι οι υδρατμοί κατά 80%, το νερό δηλαδή.

Το κύριο αίτιο είναι η περίσσεια θερμότητας, υψηλής θερμοκρασίας επανακτινοβολίας (επιστρεφόμενης) από την εισερχόμενη του ήλιου (κατά 1% περίπου).

…Διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες (κύρια με την αύξηση της πράσινης βλάστησης, χωρικά και χρονικά), ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.

Και μπορεί να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα  πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει  θερμότητα που δεν  ακτινοβολείται εκ νέου!

…Ξέχωρα και η βέβαιη  καταστροφή  της φυσικής διαδικασιας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές!

…Ας ψάξουμε με τι θα «ψύξουμε», λοιπόν,  τους τόπους μας και τον πλανήτη αφού δεν «βλέπουμε» ούτε το δέντρο ούτε το δάσος!

Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή «τιμωρίες», υπάρχουν μόνο συνέπειες!

https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/12/blog-post.html )

Όσο αφορά τις Α/Γ :

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια «απορριπτόμενης» (μη δροσισμού στα κατάντη) θερμότητας είναι περίπου:  1 / 6.7 MWh! (1,86 MWh από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 4,84 MWh από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας)

 Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ10MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από Βιομηχανικές Αιολικές θα ανέβαζε την θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της χώρας (σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) κατά 0,320c ετησίως!…

 Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ10MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από λιγνίτη με απόδοση 35% και θερμική απόρριψη 65% πρωτογενούς  παραγωγής ενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας, (σε όγκο όσο η επιφάνεια της  επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,080c ετησίως.

 Δηλαδή   συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και 1,64  φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού (στα κατάντη) από τις  φυσικές ροές των ανέμων!

Συμπέρασμα:

…Υστερεί κατά πολύ έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1/1 (βιβλιογραφία).

Συγκρίσεις και επιπτώσεις:  

Α. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ,  παίρνουμε χρήσιμη περί τα 1138,8 MWh ετησίως, αλλά ταυτόχρονα έχουμε παρεμπόδιση δροσισμού στα κατάντη, ή θερμική επιβάρυνση περί τα 7621,2 MWh.

Β. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 7621,2 Τόνους CO2!

(Τόσο ποσό θερμότητας – ενέργειας, υποτίθεται ότι συγκρατούνται  σε μόρια του CO2, σύμφωνα με την «επικρατούσα», επιβεβλημένη δια νόμων θεωρία)

Γ. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ  και της αντίστοιχης απορριπτόμενης  ενέργειας ετησίως (παρεμπόδισης δροσισμού στα κατάντη, όπως ήδη έχουμε αναφέρει πιο πάνω), απαιτούνται  περίπου 600 (δεκάμετρα) δέντρα ή περί τα 50 -100 στρέμματα μεικτού τοπικού μας δάσους, για αντιστοίχηση δροσισμού της ατμόσφαιρας, από την διαπνοή τους!

Δ. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ και την ετησία ωφέλιμη παραγωγή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, αντιστοιχούν  περί τις 2 ώρες λειτουργίας του Υπερσύγχρονου  Πτολεμαΐδα 5! (ένας χρόνος  έναντι 2 ωρών και με 4 φορές λιγότερες θερμικές απορρίψεις στην ατμόσφαιρα για την ίδια ενέργεια!…)

Έτσι έχουμε για το παραπάνω έργο (ονομαστικής ισχύος 50 MW) ετησίως:

Α. «Ωφέλιμη» παραγωγή ενεργειας: 50 Χ1138,8 = 56.940 MWh και  «Απορριπτόμενη» στο περιβάλλον (παρεμπόδιση δροσισμού στα κατάντη) θερμική: 50Χ7621,2 = 381060 MWh

Β. Αντιστοίχηση σε CO2 (η «απορριπτόμενη» θερμική ενέργεια δηλαδή): 381060 τόνοι ετησίως

Γ. Αντιστοίχηση σε απαραίτητα δέντρα για την εξισορρόπηση της υπερθέρμανσης: 50Χ 600 =  30.000 δέντρα ή 2.500 -5.000 στρέμματα δάσους!

Δ. Αν συγκρίνουμε με την Πτολεμαΐδα 5 (ονομαστικής ισχύος 600 MW), τότε η όλη ωφέλιμη ενέργεια που λαμβάνουμε από το ανωτέρω έργο Ετησίως, ανέρχεται σε 100 h (ώρες παραγωγής του Πτολεμαΐδα 5 !).

Σκόπιμος ο κατακερματισμός Βιομηχανικών εγκαταστάσεων:

Εάν υπολογίσουμε ότι το παραπάνω έργο είναι μέρος  (ο σκόπιμος κατακερματισμός των έργων «Α»ΠΕ, είναι βέβαια  διαβλητός, αλλά εν τούτοις… καθεστώς) ενός συνολικού δυναμικού Α/Γ και Φ/Β που εγκαταστάθηκαν ήδη ή που προτίθενται να εγκατασταθούν στην πολύ εγγύς περιοχή του  Βιτσίου, τότε οι συνέπειες από ενεργειακή άποψη  πολλαπλασιάζονται.

Δυστυχώς στις «περιβαλλοντικές μελέτες» των Εταιρειών, τόσο για τις Φ/Β όσο και τις Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις  αναφέρονται οι γνωστοί  “ copy paste” «τυφλοσούρτες» άνευ μετρήσεων και (υπαρκτών πια) δεδομένων !

Και είναι φυσικά «επιβεβλημένες»!

Ξέχωρα και η βέβαιη  καταστροφή  της φυσικής διαδικασίας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές! 

(το έχουν δείξει το θέμα Έλληνες επιστήμονες σε σχετική μελέτη για το κλίμα,  της Τράπεζας Ελλάδος, πλην όμως, απλώς, «ενταφιάστηκε»!)  (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries…

Και η … Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!

“….Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής…”

 Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τις πολύ συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν κατατεθεί  σε σχετικό Δ11 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων( https://bit.ly/vitsi ) , τις παρατηρήσεις πολιτών,  με βάση  Το πρωτόκολλο της Καρθαγένης «Ως προς την αρχή της προφύλαξης»,  μας δίνεται  η  δυνατότητα να προβάλλουμε στοιχεία διακινδύνευσης. «…Το περιεχόμενο της αρχής (αυτής), όπως διατυπώθηκε στο σημείο 15 της Διακήρυξης του Ρίο του 1992 για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, συμπυκνώνεται στη θέση ότι η έλλειψη επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται απειλή για σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή λήψης (δαπανηρών, συνήθως) μέτρων προκειμένου να προληφθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση.. » (nomosphysis.org.gr)

Άρα, δεδομένου ότι είναι αδύνατη «η ανάγκη λήψης μέτρων» για την πρόληψη περιβαλλοντικής βλάβης (ανέφικτων στην περίπτωση μας), η λύση είναι απλή:

Δεν πρέπει να τοποθετηθούν  Αυτές οι Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις  !

liouzasstefanos.blogspot.com

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria