Ορισμένες καθημερινές συνήθειες είναι αιτίες εισαγωγής μικροπλαστικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Τα τάπερ και οι σανίδες κοπής που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας μέχρι τα φακελάκια τσαγιού σας εκθέτουν σε μικροπλαστικά. Μπορεί να δυσκολεύεστε να το πιστέψετε αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας δούμε αναλυτικά πέντε καθημερινές συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε αν θέλετε να μειώσετε την έκθεσή σας σε μικροπλαστικά.
1. Οι πλαστικές σανίδες κοπής μπορούν να μεταφέρουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα
Οι σανίδες κοπής θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε έως και 79,4 εκατομμύρια μικροπλαστικά πολυπροπυλενίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Αυτό σημαίνει ότι η χρήση πλαστικής σανίδας κοπής θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη μεταφορά μικροπλαστικών στα τρόφιμα.
Οι σανίδες κοπής από γυαλί είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση που καθαρίζεται εύκολα και συνήθως δεν περιέχει μικροπλαστικά. Ορισμένα brands προσφέρουν επίσης σανίδες κοπής χωρίς πλαστικό, κατασκευασμένες από ανθεκτικές ίνες χαρτιού.
2. Τα δοχεία τροφίμων για φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά όταν θερμανθούν
Τα πλαστικά προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ασφαλή για μικροκύματα» μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών στα τρόφιμα όταν θερμαίνονται.
Μια μελέτη του 2023 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν βρήκε έως και 4 εκατομμύρια μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό εκατοστό σε ορισμένα «ασφαλή για τα μικροκύματα» πλαστικά σκεύη για την αποθήκευση παιδικών τροφών.
Στο μικροσκόπιο, αυτά τα σωματίδια βρέθηκαν να σκοτώνουν έως και το 75% των καλλιεργημένων νεφρικών κυττάρων, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Μια άλλη καλή πρακτική είναι να αποφεύγετε προϊόντα συσκευασμένα με φθαλικές ενώσεις, στυρόλιο και δισφαινόλες, οι οποίες είναι τύποι χημικών ουσιών που σχετίζονται με διάφορα πλαστικά, προτείνει ένα έγγραφο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
3. Πώς να κρατήσετε τα μικροπλαστικά μακριά από τα παγάκια
Ακριβώς όπως τα μικροπλαστικά βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό, οι πλαστικές παγοθήκες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση.
Αν και υπάρχει λιγότερη έρευνα για αυτό, το πάγωμα του πλαστικού μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση μικροπλαστικών στο νερό, παρόμοια με τη διαδικασία που παρατηρείται με τα θερμαινόμενα πλαστικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα τελευταία χρόνια, μια πιο βιώσιμη επιλογή έχει γίνει δημοφιλής: παγοθήκες από ανοξείδωτο χάλυβα. Ομοίως, οι παγοθήκες σιλικόνης προωθούνται ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που πολλοί θεωρούν πιο υγιεινή και ευκολότερη στη χρήση.
4. Γιατί οι χάρτινες φόρμες για cupcakes δεν είναι στην πραγματικότητα μια βιώσιμη επιλογή
Αυτές οι συσκευασίες απαιτούν ένα στρώμα στεγανοποιητικού, που συνήθως αποτελείται από έως και 10% πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), για την αποφυγή διαρροής υγρού.
Η ανακύκλωση χάρτινων ποτηριών είναι προβληματική λόγω της ανάγκης διαχωρισμού του στρώματος HDPE από το χαρτί, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η χρήση χάρτινων ποτηριών για ζεστά ροφήματα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών, όπως τονίστηκε από μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, συμπεριλαμβανομένων των φθορίου, χλωρίου, θειικών και νιτρικών.
Η επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων φορμών από ανοξείδωτο χάλυβα όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον αλλά μειώνει επίσης την έκθεση σε μικροπλαστικά.
5. Τα φακελάκια τσαγιού θα μπορούσαν να εισάγουν μικροπλαστικά στο φλιτζάνι σας
Παραδόξως, πολλά φακελάκια τσαγιού κατασκευάζονται με μη βιώσιμο πλαστικό πολυπροπυλενίου. Ακόμη και τα χάρτινα φακελάκια τσαγιού μπορεί να περιέχουν ίχνη πλαστικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βιοαποδομήσιμα και συμβάλλουν στη μόλυνση από μικροπλαστικά.
Το 2023, έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Dow Health Sciences προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το πώς το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού μπορεί να απελευθερώσει εκατομμύρια μικροπλαστικά από αυτά τα σακουλάκια, αποκαλύπτοντας ότι ένα μόνο φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να περιέχει έως και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά από το φακελάκι.
Τα φακελάκια τσαγιού μπορεί να περιέχουν και άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις φθορίου, αρσενικό, άλατα ραδίου, αλουμίνιο, χαλκό, μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, βάριο και νιτρικά άλατα.
Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε χύμα βότανα και να χρησιμοποιήσετε μία τσαγιέρα από χυτοσίδηρο ή ένα μεταλλικό φίλτρο για να φτιάξετε το τσάι σας.
Οι ειδικοί συνιστούν και τη χρήση βαμβακερών σακουλών τσαγιού.
Μαρία Γκουρτσιλίδου