Μία ανάσα από τα 200 ευρώ η μέση χονδρική τιμή, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου την Τρίτη με το βλέμμα στις αναμενόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Νέες αυξήσεις- που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αγγίξουν ακόμα και το 20%- αναμένονται τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το ράλι στην τιμή της χονδρικής τιμής του ρεύματος συνεχίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για αύριο, Τρίτη, στις 10:00 το πρωί, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μέσα σε λίγους μήνες η χονδρική τιμή του ρεύματος κατέγραψε αύξηση έως και 200%, ενώ πλέον είναι μία ανάσα από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σήμερα, Δευτέρα, η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύθηκε στα 191,13 ευρώ/Mwh, σημειώνοντας «άλμα» 36,73%, καταγράφοντας νέο υψηλό έτους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν περιορισμένη η αποκλιμάκωση στις τιμές ήταν περιορισμένη, λόγω υψηλής ζήτησης για τη χρήση των κλιματιστικών.
Η αγορά εκτιμά ότι το ράλι ανόδου θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα στα χρηματιστήρια ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το ienergeia. Οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τη ζήτηση, αλλά αυτή δεν είναι η κύρια αιτία της αύξησης των τιμών στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας από 50% έως 170%.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας- Ρουμανίας. Την όλη κατάσταση έχει επιδεινώσει και η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία 1.000 MW από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση σε σχέση με το παρελθόν της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η μεταστροφή της Ουκρανίας από εξαγωγέα ενέργειας σε εισαγωγέα.
Πώς «μεταφράζονται» οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ήταν 99,8 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 138 ευρώ.
Με τα τωρινά δεδομένα, τα κυμαινόμενα πράσινα τιμολόγια είναι «απλησίαστα», ενώ φτηνότερα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι τα μπλε σταθερά, με εξάμηνη διάρκεια.
Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούλιο κυμαίνεται από 13,55 έως 20,52 λεπτά η κιλοβατώρα. Τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί σε 16,26 έως 24,30 λεπτά.
Πώς μεταφράζεται αυτό στον λογαριασμό ρεύματος; Αν ένα νοικοκυριό καταναλώνει 500 κιλοβατώρες τον μήνα, τον Ιούλιο θα πληρώσει 67,75 ευρώ, με 13,55 λεπτά την Κwh. Τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα πληρώσει 81,30 ευρώ, με 16,26 λεπτά την κιλοβατώρα, σύμφωνα με το Open.
Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων σημαντικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, κάτι που φαίνεται και από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αύριο το πρωί (10:00) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αξιολογηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα και θα γίνουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό.
Το υπουργείο αναμένεται να εισηγηθεί πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και φορολόγηση των υπερκερδών που προκύπτουν πάνω από αυτό, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα «πορτοφόλι» από το οποίο θα βρουν χρήματα αν χρειαστεί για επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Πάντως, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι σήμερα είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, νομίζω δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά αν φανεί ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο, είτε κάποιο νοικοκυριό είτε μια επιχείρηση. Αυτό είναι το δεδομένο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του briefing.
Έρευνα της ΡΑΕ για τις διακυμάνσεις των τιμών
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, ζητώντας αναλυτική έκθεση των προσφορών από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τα στοιχεία δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις μέχρι και 500 ευρώ από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή. Τιμές που δεν είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.
Η έρευνα της ΡΑΕ δεν αφορά τη νομιμότητα των προσφορών, αλλά εξετάζει περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας και τη διαδικασία ένταξης των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα. Οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς τις βραδινές ώρες προκαλούν σημαντικά κόστη για τους προμηθευτές, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να αγοράζουν ενέργεια στη δευτερογενή αγορά σε υψηλές τιμές.