Την τρίτη υψηλότερη αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών κατέγραψε τον Ιούνιο η Αθήνα με την τιμή ωστόσο της κιλοβατώρας να παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 21,23 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 23,99 σεντς που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ και 23 σεντς ανά κιλοβατώρα που ήταν ο μέσος όρος των 33 ευρωπαϊκών πόλεων.
Η αύξηση κατά 8% στην Αθήνα αποδίδεται από την έρευνα στις αυξήσεις στη χονδρική που προήλθαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα. Όπως αναφέρει δε, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της ζέστης και της αυξημένης ζήτησης ρεύματος για κλιματισμό.
Σύμφωνα με το HEPI, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στην Ευρώπη σημείωσε μικρή αύξηση τον Ιούνιο, μετά τη συνεχή πτωτική τάση που παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους. Μόνο δύο πόλεις παρουσίασαν μειώσεις, ενώ σε 14 αγορές συνολικά παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών και ειδικότερα:
• Αύξηση της τιμής κατά 64% στο Κίεβο, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας
• Αύξηση τιμής 9% στη Λισαβόνα, λόγω αύξησης στο κόστος διανομής
• Αύξηση τιμής 8% στην Αθήνα, λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και τους ενεργειακούς φόρους
• Αύξηση τιμής 7% στο Όσλο, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας
• Αύξηση τιμών 3% στο Ταλίν και το Βίλνιους, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας
• Αύξηση τιμών 2% στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας
• Αύξηση της τιμής κατά 2% στη Μαδρίτη, λόγω των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και τους φόρους
• Μείωση τιμής 13% στο Άμστερνταμ, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας
• Μείωση τιμής 2% στο Δουβλίνο, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας
Οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις πρωτεύουσες της νότιας Ευρώπης οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό έφεραν και άνοδο στις τιμές ρεύματος στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, μια μεγάλη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στα Βαλκάνια, επηρεάζοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και την Κροατία, και ενώ η αιτία παραμένει άγνωστη, οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κύματος καύσωνα στην περιοχή. Επίσης η κυβέρνηση της Ουκρανίας αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 64% τον Ιούνιο για να χρηματοδοτήσει την επισκευή της υποδομής ενέργειας που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στην Πορτογαλία, η αύξηση στα τέλη δικτύου οδήγησε σε αύξηση 9% της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.