Στην τελική ευθεία για το 22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού - OlaDeka

Στην τελική ευθεία για το 22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού

Στην τελική ευθεία για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, το 22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Ιουνίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, με την πρώτη συναυλιακή του ενότητα υπό τον τίτλο” Τον Κύριον Υμνείτε” να είναι αφιερωμένη στο Θρησκευτικό μέλος, και το Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, με αξιόλογα Χορωδιακά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τιμώμενη Χορωδία την Church Choral Society “Branko” Nis Serbia

Τέλος η τιμώμενη Χορωδία από το Nis Serbia θα συμμετάσχει στη Θεία λειτουργία στο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Επίσης στα πλαίσια του 22ο Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ λειτουργεί Έκθεση Ζωγραφικής Νίνας Χαρίτωνος.

Δημοσιεύουμε σήμερα το Πρόγραμμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, ώρα 7.30μ.μ

“Τον Κύριον υμνείτε”

Συμμετέχουν:

Σύλλογος Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής Νομού Κοζάνης « Οι Τρείς Ιεράρχαι»

Ο Σύλλογος Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής Νομού Κοζάνης « Οι Τρείς Ιεράρχαι» ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση της βυζαντινής & παραδοσιακής μουσικής όπως έφτασε ως τις μέρες μας με τη γραπτή και την προφορική παράδοση. Η χορωδία προσπαθεί επίσης να διαφυλάξει τη γνήσια βυζαντινή παράδοση και να την αποδεσμεύσει από την επίδραση της δυτικής μουσικής. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από πενήντα συναυλίες, σε λειτουργίες και άλλες ακολουθίες αλλά και φεστιβάλ στην Βόρεια Ελλάδα κυρίως αλλά και στην Θεσσαλία Κορυφαίο γεγονός , το οποίο έχει δημιουργήσει και παράδοση για τον τόπο είναι η διοργάνωση σε ετήσια βάση εκδήλωσης Χριστουγεννιάτικης συναυλίας με την συμμετοχή και άλλων ομάδων χορωδιών της περιοχής . Αποτελείται από τριάντα (30) μέλη .

Πρόγραμμα

• 1. Αδελφοί Χαίρετε. Ήχος πλάγιος Α΄ (Διονυσίου Ψαριανού )

• Φως Ιλαρόν. Ηχος Γ΄

• Βασιλεύ Ουράνι . Ήχος πλάγιος Β΄ (Δοξαστικόν)

• Άξιον Εστί. Ήχος Β΄με Α΄(Πέτρου Φιλανθίδη)

• Επιτον ποταμόν Βαβυλώνος. Ηχος Γ΄(Χαρτοφύλακος Χουρμουζίδη)

• Δοξολογία. Ηχος πλάγιος Α΄ (Ι. Πρωτοψαλτου)

Διευθύνει: ο κ. Αναστάσιος Καγκαράς

Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής &Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Η χορωδία Βυζαντινής εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς ιδρύθηκε το 1996 με τις ευλογίες του Μακαριστού Μητροπολίτη Σεραφείμ και απαρτίζεται από μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς « Ο Άγιος Μηνάς» και από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Καστοριάς « Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Έχει ενεργό συμμετοχή στις λατρευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς , έχει δώσει πάνω από 100 συναυλίες με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια και έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ χορωδιών , σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο διάσωσης , διάδοσης και καλλιέργειας της βυζαντινής εκκλησιαστικής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και ανάπτυξης της μουσικής παιδείας. Μεταλαμπαδεύει, μια τέχνη, η οποία αποτελεί βαρύτιμο και ανεξάντλητο θησαυρό και επίσης πολιτιστική κληρονομιά του έθνους μας.

Πρόγραμμα

1. «Την σπουδήν σου τη κλήσει» Απολυτίκιο Αγ. Παρασκευής- Ήχος α΄

2. «Θεοτόκε παρθένε» Απολυτίκιο Παναγίας Οδηγήτριας Γραμμουστιανής- Ήχος α΄

3. Μεγαλυνάρια Υπαπαντής – Πατριαρχικής Παραδόσεως Ήχος γ’

4. «Τους αθλητικούς σου πόνους» Δοξαστικό αποστίχων ακολουθίας Εσπερινού Αγ. Παρασκευής – Ήχος πλ.α’ μέλος Γ.Λ.Α.

5. Κεκραγάριο Πατριαρχικής παραδόσεως – Ήχος α΄

6. «Πεντηκοστήν εορτάζομεν» & «Πάντα χορηγεί» Ιδιόμελα εσπερινού

Πεντηκοστής-Πατριαρχικής παραδόσεως – Ήχος α’

7. Α΄ & Γ ΄ ωδές του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνα της Θεοτόκου – Πατριαρχικής παραδόσεως- Ήχος πλ.δ τρίφωνος

Διευθυντής ο Χοράρχης: Γεώργιος Λαζ. Αποστολίδης

Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία Μ. Σ « Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού

Ιδρύθηκε ως ανδρική το 1972 με πρώτο μαέστρο τον αείμνηστο μουσικοδιδάσκαλο Βασίλη Δόικο, τον οποίο διαδέχτηκε το 1977 ο συμπατριώτης μας Μιλτιάδης Παπαθανασίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι το 2021 την Χορωδία διεύθυνε ο Μαέστρος Ντίνος Ταμβάκης, ενώ από τις αρχές του 2022 την Χορωδία διδάσκει και διευθύνει η Αργυρώ Χαραλάμπους.

΄Έδωσε πολλές συναυλίες στην πόλη μας, στο νομό μας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έλαβε μέρος σε πολλά Χορωδιακά Φεστιβάλ σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ τελευταία, τον Ιούλιο του 2023 συμμετείχε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπανησίου. Έτυχε τιμητικής διάκρισης το 1981 στο Χορωδιακό Φεστιβάλ ΑΘΗΝΩΝ και απέσπασε έπαινο στο 11ο Χ. Φ. Καρδίτσας για την εκτέλεση Δημοτικών Τραγουδιών. Συναυλίες έδωσε στο Γκάμπροβο και Πομόριε της Βουλγαρίας, στην Κορυτσά, στη Gyulla της Ουγγαρίας, στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στη Λευκωσία της Κύπρου κι αλλού.

Έχει συνεργαστεί και συμπράξει σε μουσικά προγράμματα με τον Μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη σε αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη, και με τον Τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο.

Το 1984 με απόφαση του Μορφωτικού Συλλόγου της Ορεστίδος, θεσμοθετήθηκε το Χορωδιακό Φεστιβάλ ΄Αργους Ορεστικού. Το 1995 έλαβε Διεθνή χαρακτήρα, με συνδιοργανωτή αρχικά το Δήμο Άργους Ορεστικού και από το 2004 τελείται σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς – του Δήμου Άργους Ορεστικού και του Μ.Σ. της Ορεστίδος. Επίσης συνδιοργάνωσε με τα “Χορωδιακά Φεστιβάλ «Music Life», το Χορωδιακό Φεστιβάλ «Ορεστίς 2023 και 2024», στην πόλη του Άργους Ορεστικού.

Στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ έλαβαν μέρος πολλές διεθνούς αναγνωρίσεως χορωδίες, οι περισσότερες των οποίων από τις πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών: Μουσικής Ακαδημίας Βελιγραδίου, Μουσικής Ακαδημίας Μπάνια Λούκα, από Σόφια – Πομόριε (Αγχίαλος) – Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας, από Βουκουρέστι και Πιτέστι της Ρουμανίας, από Αχρίδα και Σκόπια της FYROM, από Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, από Όσιγιεκ της Κροατίας, από Κορυτσά, από Γκιούλα της Ουγγαρίας, από Λεμεσό, Λατσιά και Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Λευκωσίας της Κύπρου, από Γιάμπλουνκοβ της Τσεχίας, από Τεργέστη της Ιταλίας και βεβαίως πολλές Ελληνικές.

Πρόγραμμα

1.Κyrie. Yannis Drositis. Missa Breve

2. Gloria. Yannis Drositis. Missa Breve

3. Sanctus. Yannis Drositis. Missa Breve

4.Agnus Dei. Yannis Drositis. Missa Breve

5. Κύριε. Από την δίφωνη λειτουργία Γ. Δροσίτη

Στο πιάνο η Παρασκευή Παλαπαϊδου

Διευθύνει η Αργυρώ Χαραλάμπους

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria