Για ακραίο τυχοδιωκτισμό της Δύσης στην Ουκρανία έκανε λόγο την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας πως «φτάσαμε στο σημείο χωρίς επιστροφή».
Μιλώντας σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε την Παρασκευή τις προϋποθέσεις που, όπως είπε, θέτει το Κρεμλίνο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.
Η Ρωσία θα ήταν έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες «αύριο» εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αλλά και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Εάν το Κίεβο συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, το Κρεμλίνο θα σταματούσε άμεσα την επιχείρησή του στην Ουκρανία και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις. «Οι όροι είναι πολύ απλοί», τόνισε ο Πούτιν.
«Θα το κάνουμε αμέσως» και «προφανώς, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη και ασφαλή αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων».
Σημειώνεται πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει όλες τις κατεχόμενες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας, θέτοντας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Ακραίος ο τυχοδιωκτισμός της Δύσης στην Ουκρανία
Στην ίδια ομιλία ο Πούτιν επανέλαβε ακόμη μία δυσοίωνη προειδοποίηση προς τη Δύση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον πως υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια λόγω της απομάκρυνσης της από τα εξοπλιστικά σύμφωνα.
Τόνισε πως η κλοπή των «ρωσικών περιουσιακών στοιχείων «δεν θα μείνει ατιμώρητη» και σημείωσε πως «στο τέλος της ημέρας, ο εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη τροπή των γεγονότων».
«Η προσπάθεια της Δύσης να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας – που έχει το δυνατότερο πυρηνικό οπλοστάσιο – αποκαλύπτει τον απολύτο τυχοδιωκτισμό της […] Είτε αδυνατούν να κατανοήσουν την απειλή που δημιουργούν είτε απλά πιστεύουν πως θα παραμείνουν για πάντα ατιμώρητοι. Και τα δύο σενάρια μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία».
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να προσφέρουν περίπου 50 δισ. δολάρια στην Ουκρανία.
«Ολα τα μέλη της ομάδας G7 που βρίσκονται στην Απούλια συμφωνούν πως η κατάσταση στο πεδίο της μάχης παραμένει δύσκολη και αν ο πόλεμος συνεχιστεί, η Ουκρανία θα χρειαστεί σημαντική οικονομική βοήθεια […] Σε αυτή τη σύνοδο είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δράσουμε ενωτικά και να κλείσουμε αυτό το κενό», σημείωσε ο ανώτατος αξιωματούχος.
Πρόσθεσε, παράλληλα, πως το μόνο δίκαιο είναι «να κλείσει αυτό το κενό υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πληρώσει, και όχι τους φορολογούμενους πολίτες μας».
«Βρήκαμε έναν τρόπο να το πράξουμε αυτό με πλήρη σεβασμό στους κανόνες δικαίου», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως θα περάσει κάποιος καιρός μέχρι η Ουκρανία να λάβει αυτά τα χρήματα, ωστόσο οι ηγέτες της G7 «είναι έτοιμοι να διαθέσουν 50 δισ. δολάρια μέσα στο ημερολογιακό έτος που διανύουμε».
Αν το δάνειο αυτό χορηγηθεί μέχρι το τέλος του 2024, άλλωστε, θα διασφαλίσει το γεγονός ότι τα χρήματα θα φτάσουν στην Ουκρανία πριν από μία ενδεχόμενη αλλαγή στην Αμερικανική προεδρία.
Πηγή: SkyNews