Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια - OlaDeka

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας προτού αλλάξετε τα σεντόνια σας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πέφτεις στο κρεβάτι, να τυλίγεσαι στα σκεπάσματα και να αγκαλιάζεις το μαξιλάρι σου. Αλλά πριν βολευτείτε πολύ, ίσως θα θέλατε να ξέρετε ότι το κρεβάτι σας μπορεί να φιλοξενεί πολλά βακτήρια.

Ο συνδυασμός ιδρώτα, σάλιου, τρίχωσης, νεκρών δερματικών κυττάρων, ακόμη και σωματιδίων τροφής καθιστούν το κρεβάτι σας το βέλτιστο περιβάλλον για την ανάπτυξη πλήθους μικροβίων, όπως βακτήρια, μύκητες, ιοί, ακόμη και μικροσκοπικά ζωύφια.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που κρύβονται κάτω από τα σεντόνια μας.

Το κρεβάτι σας μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια

Τα κρεβάτια μας μπορούν να φιλοξενήσουν μια μεγάλη ποικιλία βακτηριακών ειδών.

Για παράδειγμα, έρευνα που εξέτασε νοσοκομειακά κλινοσκεπάσματα διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου ήταν κοινά. Αυτά τα βακτήρια είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια όταν εισέλθουν στο σώμα μέσω μιας ανοιχτής πληγής – και ορισμένα είδη σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη από άλλα.

Ο Staphylococcus aureus είναι αρκετά μεταδοτικός και μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, πνευμονία και να επιδεινώσει την ακμή. Ο E. aureus όχι μόνο έχει βρεθεί να ζει στις μαξιλαροθήκες, αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μαζί με τον σταφυλόκοκκο, το E. coli και άλλα παρόμοια βακτήρια, γνωστά ως αρνητικά κατά Gram βακτήρια, είναι επίσης κοινά στα νοσοκομειακά κρεβάτια. Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία, διάρροια, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, εάν εισέλθουν στον οργανισμό. Ορισμένα στελέχη του E. coli μπορεί επίσης να είναι πολύ μολυσματικά και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διάρροια των ταξιδιωτών και πνευμονία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου είναι σημαντικό για να αποφύγετε τη μεταφορά αυτών των βακτηρίων σε άλλα μέρη του σπιτιού σας.

Φυσικά, τα νοσοκομεία είναι πολύ διαφορετικά από το οικιακό μας περιβάλλον. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν αυτά τα βακτήρια να μπουν στα κρεβάτια μας. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν στο σώμα τους βακτήρια Staphylococcus aureus. Οι άνθρωποι που φέρουν τον Ε. aureus μπορούν να αποβάλλουν τον οργανισμό σε μεγάλους αριθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αρκετά εύκολο για τα βακτήρια Staph να μεταφερθούν στο κρεβάτι σας στο σπίτι.

Τα κρεβάτια μπορούν να προσελκύσουν έντομα

Κάθε μέρα χάνετε περίπου 500 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα – ενώ κοιμάστε στο κρεβάτι. Αυτά τα δερματικά κύτταρα μπορούν να προσελκύσουν και να φαγωθούν από μικροσκοπικά ακάρεα της σκόνης. Αυτά τα ακάρεα και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και ακόμη και άσθμα.

Οι κοριοί μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο. Παρόλο που αυτά τα μικρά έντομα (μήκους περίπου 5 mm) δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ασθένειες, μπορούν να προκαλέσουν κόκκινα κνησμώδη τσιμπήματα, μαζί με διάφορες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, όπως άγχος, αϋπνία και αλλεργίες.

Οι κοριοί μπορούν να μεταφερθούν στα σπίτια σε μαλακές επιφάνειες, όπως ρούχα ή σακίδια, ή από άλλα μέλη της οικογένειας.

Το πλύσιμο και το στέγνωμα των κλινοσκεπασμάτων σε υψηλή θερμοκρασία (περίπου 55 ℃) θα σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης, αλλά οι κοριοί μπορεί να χρειαστεί να εξοντωθούν από επαγγελματία.

Οικιακά μικρόβια

Μπορείτε επίσης να φέρετε μικρόβια στο κρεβάτι σας από μολυσμένα οικιακά αντικείμενα, όπως ρούχα, πετσέτες, την τουαλέτα ή το μπάνιο, επιφάνειες της κουζίνας ή ακόμη και κατοικίδια ζώα.

Οι πετσέτες μπάνιου και κουζίνας φιλοξενούν μια ποικιλία βακτηριακών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των E. aureus και E. coli. Το ακατάλληλο πλύσιμο μπορεί επίσης να εξαπλώσει αυτά τα μικρόβια σε άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των σεντονιών μας. Ακόμη και ασθένειες όπως η γονόρροια μπορούν να μεταδοθούν μέσω μολυσμένων πετσετών ή κλινοσκεπασμάτων.

Διαφορετικά είδη μικροβίων επιβιώνουν στα υφάσματα για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ο E. aureus, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει για μία εβδομάδα στο βαμβάκι και για δύο εβδομάδες στο βελούδο. Και είδη μυκήτων (όπως η Candida albicans, η οποία μπορεί να προκαλέσει στοματικές τσίχλες, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μολύνσεις από ζυμομύκητες των γεννητικών οργάνων) μπορούν να επιβιώσουν σε υφάσματα έως και ένα μήνα.

Οι ιοί της γρίπης μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε υφάσματα και υφάσματα για 8-12 ώρες. Ορισμένοι άλλοι τύποι ιών, όπως ο ιός της εμβολίας, μπορούν να ζήσουν στο μαλλί και το βαμβάκι έως και 14 εβδομάδες.

Υγιεινή των κλινοσκεπασμάτων

Το σωστό και τακτικό πλύσιμο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα μικρόβια δεν θα αποτελέσουν πραγματική απειλή για την υγεία. Πόσο συχνά όμως πρέπει να αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματά σας;

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να πλένουμε τα σεντόνια μας κάθε μέρα, ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση είναι να αερίζετε τα σεντόνια σας κάθε πρωί. Δεδομένου ότι η υγρασία συγκεντρώνεται σε αυτά ενώ κοιμόμαστε, το να τραβάτε το πάπλωμα προς τα πίσω ώστε τα σεντόνια να μπορούν να αναπνεύσουν πριν στρώσετε το κρεβάτι σημαίνει ότι τα σεντόνια και το στρώμα γίνονται λιγότερο ελκυστικό μέρος φωλιάσματος για τα βακτήρια και τα ακάρεα της σκόνης.

Τα στρώματα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μεγάλη πηγή βακτηρίων και μικροβίων λόγω της συσσώρευσης νιφάδων δέρματος, σωματιδίων τροφής και μυκήτων με την πάροδο των ετών. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να πλύνετε ένα στρώμα, η χρήση ενός πλενόμενου καλύμματος και το πλύσιμό του κάθε μία έως δύο εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των μικροβίων που ζουν εκεί. Το σκούπισμα του στρώματος και του box spring κάθε μήνα θα βοηθήσει επίσης στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων και της σκόνης. Αναποδογυρίστε συχνά το στρώμα σας ή αγοράστε ένα καινούργιο αν είναι ηλικίας άνω των δέκα ετών.

Συνιστάται να πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας κάθε εβδομάδα (ή συχνότερα, αν είναι δυνατόν), ειδικά αν περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι, κοιμάστε γυμνοί ή ιδρώνετε πολύ τη νύχτα. Συνιστάται επίσης να αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Όλα τα κλινοσκεπάσματα θα πρέπει να πλένονται σε μέτριες έως υψηλές θερμοκρασίες (περίπου 40℃-60℃) για να σκοτώνονται αποτελεσματικά τα μικρόβια. Αποφύγετε την υπερφόρτωση των πλυντηρίων και χρησιμοποιήστε αρκετό σαπούνι και βεβαιωθείτε ότι τα κλινοσκεπάσματα είναι εντελώς στεγνά πριν από τη χρήση.

Κάντε ένα ντους πριν από τον ύπνο, αποφύγετε να παίρνετε υπνάκους ή να μπαίνετε στο κρεβάτι ενώ ιδρώνετε, αφαιρέστε το μακιγιάζ και αποφύγετε λοσιόν, κρέμες και έλαια λίγο πριν από τον ύπνο, αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το κρεβάτι καθαρότερο μεταξύ των πλύσεων. Το να μην τρώτε ή πίνετε στο κρεβάτι, να κρατάτε τα κατοικίδια μακριά από τα σεντόνια και να βγάζετε τις βρώμικες κάλτσες θα βοηθήσουν επίσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria