Η κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης συνδέεται με λιγότερες ασθένειες - OlaDeka

Η κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης συνδέεται με λιγότερες ασθένειες

Η τελευταία αναθεώρηση του LARN, του εγγράφου αναφοράς για τους διατροφολόγους, συνιστά ιδίως την αύξηση των οσπρίων, λόγω των πρωτεϊνών που προσφέρουν.

Πρέπει να προστεθούν στο τραπέζι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια. Αυτή είναι μία από τις κύριες ενδείξεις που προκύπτουν από την πέμπτη αναθεώρηση των LARNs, των επιπέδων αναφοράς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και ενέργειας για τον ιταλικό πληθυσμό, που πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια μετά την τελευταία έκδοση και μετά από τετραετή εργασία στην οποία συμμετείχαν 150 εμπειρογνώμονες. Παρουσιάστηκε στο 44ο Εθνικό Συνέδριο της Ιταλικής Εταιρείας Ανθρώπινης Διατροφής (SINU), το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πιατσέντζα.

α LARN καθορίζουν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών και ενέργειας που μπορούν να ικανοποιήσουν την ευημερία μας. Αποτελούν εργαλείο για τους επαγγελματίες, αλλά ενδιαφέρουν όλους, διότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις τους, οι ειδικοί μας λένε πώς, τι και πόσο πρέπει να τρώμε για να είμαστε καλά.

Πόσο

«Για μια υγιεινή διατροφή, το εύρος αναφοράς για τις πρωτεΐνες έχει επεκταθεί από 12-18% σε 12-20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης», εξηγεί η Laura Rossi, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του UNIS και μία από τους συντονιστές αυτής της αναθεώρησης. «Αλλά περισσότερο από την ποσοτική αλλαγή, η οποία είναι ελάχιστη, αυτό που είναι σημαντικό είναι η ποιοτική αλλαγή. Η ένδειξη, στην πραγματικότητα, είναι η αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών σε μερική αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών».

Οι φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν επίσης μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και, κυρίως, στα όσπρια, τα οποία καταναλώνουμε πολύ λίγο: λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ θα έπρεπε να τρώμε τουλάχιστον 3-4″. Το επόμενο βήμα θα είναι η επικαιροποίηση των ιταλικών διατροφικών οδηγιών για την υγιεινή διατροφή, το εργαλείο που υποδεικνύει ποιες επιλογές τροφίμων μπορούν να ικανοποιήσουν τα LARN.

Τα οφέλη

«Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η αύξηση του ποσοστού των φυτικών πρωτεϊνών μειώνει τη θνησιμότητα και κάνει τους ανθρώπους λιγότερο άρρωστους, ιδίως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην πραγματικότητα, η μερίδα των οσπρίων θα πρέπει να θεωρείται ως ένα δεύτερο πιάτο που μπορεί να εναλλάσσεται με το κρέας, το ψάρι και τα αυγά. Οι φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 40% των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε», τονίζει η Anna Tagliabue, πρόεδρος του SINU και καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Pavia.

«Σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη πρωτεϊνών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τα στάδια της ζωής. Είναι υψηλότερη στις φάσεις ανάπτυξης και αυξάνεται καθώς η ανάπτυξη γίνεται πιο γρήγορη. Είναι υψηλή από τη γέννηση και στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά μέχρι την εφηβεία, όταν μοιάζει με εκείνη των ενηλίκων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις ενός αναπτυσσόμενου ατόμου πρέπει να εξυπηρετούν και το σχηματισμό νέων ιστών και όχι μόνο τη διατήρηση του φυσιολογικού κυτταρικού κύκλου εργασιών».

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι τα παιδιά πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών σε σχέση με την τρέχουσα πρόσληψη. Στην πραγματικότητα, στη σημερινή διατροφή, δεν υπάρχει έλλειψη πρωτεΐνης, και μάλιστα μπορεί να είναι υπερβολική, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται οι μερίδες πρωτεϊνούχων τροφίμων που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του παιδιού. Στις φυσιολογικές περιόδους που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνη περιλαμβάνονται επίσης η εγκυμοσύνη, για να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός των εμβρυϊκών ιστών και η ανάπτυξη του εμβρύου, και ο θηλασμός, για να εξασφαλιστεί η επαρκής παραγωγή μητρικού γάλακτος».

Ηλικιωμένοι

«Στους ηλικιωμένους, από την άλλη πλευρά», καταλήγει η ειδικός, «συνιστάται μια μικρή αύξηση της καλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας, αποτελεί μια στρατηγική για την πρόληψη της απώλειας της μυϊκής μάζας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria