«Τρέχουν» να ψωνίσουν οι καταναλωτές για την Κυριακή του Πάσχα - Τα tips για ένα τέλειο σούβλισμα - OlaDeka

«Τρέχουν» να ψωνίσουν οι καταναλωτές για την Κυριακή του Πάσχα – Τα tips για ένα τέλειο σούβλισμα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αγορές των καταναλωτών για το πασχαλινό τραπέζι με τις προετοιμασίες να κορυφώνονται. Ποια είναι τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο, ποιο το κόστος του «τραπεζιού» και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές;

Λίγες ημέρες πριν το καθιερωμένο σούβλισμα, την Κυριακή του Πάσχα, κρεοπώλεις και «ψήστες» μιλούν στο Dnews και εξηγούν τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο.

Συμβουλές για σούβλισμα αρνιού:

Η επιλογή αρνιού να είναι στα 12 με 13 κιλά. Το δένουμε σφιχτά στη σούβλα γιατί αν δεν είναι καλά δεμένο δεν θα γυρίζει μαζί με την σούβλα. Το αλατοπίπερο μέσα έξω και του ράβουμε την κοιλιά. Όταν είναι έτοιμη η φωτιά το τοποθετούμε ψηλά από τα κάρβουνα και το γυρίζουμε γρήγορα για να μην μας αρπάξει. Όσο περνάει η ώρα το κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά και το γυρνάμε πιο αργά, παράλληλα σε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αλειφουμε με λάδι και διαφορά μυρωδικά, είτε με ένα πανάκι είτε με μπόλια (τα κάρβουνα τα τοποθετούμε έτσι ώστε να είναι περισσότερα στα πόδια και λιγότερα στην κοιλιά). Το αρνί έχει γίνει όταν σκίζεται στα πόδια και στην πλάτη και φαίνονται τα κόκκαλα. Φυσικά προσέχουμε να το ψήσουμε παραπάνω και στεγνώσει.

Συμβουλές για κοκορέτσι:

Παίρνουμε τα υλικά. Συνήθως συκώτι, καρδιά, μπόλια, γλυκάδια, πνευμόνι και λεπτά έντερα. Πλένουμε πολύ καλά τα υλικά και κυρίως τα έντερα. Κόβουμε σε μπουκιές το συκώτι και υπόλοιπα και τα περνάμε στη σούβλα. Δένουμε την αντεριά κάθετα στη σούβλα στη αρχή για να ενωθούν καλά τα υλικά και μετά την γυρίζουμε στην σούβλα. Τοποθετούμε την σούβλα ψηλά από τη φωτιά και στην αρχή γυρίζουμε γρήγορα μετά κατεβάζουμε και γυρίζουμε πιο αργά. Όταν δούμε ότι βγαίνουν μικρές φυσαλίδες (βράσιμο) τότε το κοκορέτσι έχει γίνει. Προσοχή μην στεγνώσει στο ψήσιμο.

Οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι

Φέτος το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο και περιορισμένο. Η τιμή του αρνιού και του κατσικιού έχει εκτοξευθεί στα 13 ευρώ, όπως και όλα τα υπόλοιπα αγαθά της τροφικής αλυσίδας. 

Αρνί και κατσίκι των 10 κιλών πωλείται στα 130-140 ευρώ μαζί με τη συκωταριά του, κοκορέτσι στα 20 ευρώ το 1,5 κιλό, μαγειρίτσα 11 ευρώ των 6-8 ατόμων, μαρούλια 0,70 ευρώ, ντομάτες 2,5 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,70 ευρώ το ένα, φέτα 15 ευρώ το κιλό, ψωμί 2,4 ευρώ το κιλό, τσουρέκι 19 ευρώ το κιλό, κουλούρια 16 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ αρνί και κατσίκι τιμώνται στα 10-11 ευρώ όπως και στο καλάθι του Πάσχα. Το λάδι παραμένει στα επίπεδα των  15-17 ευρώ το κιλό, κατηγορίας αγνού παρθένου. 

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η απουσία ελέγχων από την αγορά επιτρέπει σε αρκετούς επιτήδειους να «κοροϊδεύουν» το καταναλωτικό κοινό με παραπλανητικές ταμπέλες όπου εμφανίζουν μισές τιμές χρεώνοντας ξεχωριστά τα άλλα μέρη του κρέατος όπως τη συκωταριά η οποία τις περισσότερες φορές είναι κατεψυγμένη και για μεγάλο διάστημα βρίσκεται στη συντήρηση.

«Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και πρώτου αγοράσουν το οτιδήποτε να ρωτούν συγκεκριμένα για την τιμή των προϊόντων. Τα πράγματα δεν είναι όπως προβάλλονται στις ταμπέλες», δηλώνει στο Dnews έμπορος της Βαρβάκειου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria