Τουρισμός: 0% (!) η συμβολή της Δυτικής Μακεδονίας στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας - Τελευταία των τελευταίων η ΠΔΜ στην Ελλάδα! - OlaDeka

Τουρισμός: 0% (!) η συμβολή της Δυτικής Μακεδονίας στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας – Τελευταία των τελευταίων η ΠΔΜ στην Ελλάδα!

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΑ…

σ.σ. «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα» έχει γράψει η Rita Mae Brown (και όχι ο Α. Αϊνστάιν όπως λαθεμένα του αποδίδεται) στο βιβλίο της “Ξαφνικός Θάνατος”.

Αυτό ακριβώς όμως ισχύει τελικά και στην περίπτωση των πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί από ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας των τελευταίων ετών, αναφορικά με την πολυπόθητη και πολύφερνη «νύφη» της τουριστικής ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία.

Και δυστυχώς, τα μηνύματα των σημερινών αρμοδίων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν πείθουν μέχρι στιγμής πως αυτό πρόκειται να αλλάξει. Αντιθέτως λαμβάνουμε «σήματα» που το λιγότερο, δείχνουν ότι η άγνοια (δεν είναι κακό να μην ξέρεις αλλά είναι καταστροφικό να μην θέλεις να μάθεις), η άκαμπτη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, η λογική της απλής διεκπεραίωσης (να περνάμε από σειρά), η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση όσων αντιδρούν στις αναποτελεσματικές πολιτικές, οι αψυχολόγητες συμπεριφορές και οι ανεξήγητοι αντιδραστικοί αφορισμοί με αλαζονεία και εγωισμό σε όσους αναφέρουν ότι αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα είναι λάθος, απλά…θα συνεχίσουν δυστυχώς το ντροπιαστικό και απαράδεκτο για τον τόπο και την κοινωνία, ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Δείτε το σχετικό άρθρο:

0% η κατανομή εσόδων εισερχόμενου τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία το 2023

Σύμφωνα με στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023» η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμβάλει μηδενικά έως ελάχιστα στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας.

Ελλείψει στοιχείων για την περιφερειακή κατανομή της συνολικής τουριστικής δαπάνης, η εκτίμησή της γίνεται προσεγγιστικά, βάσει της κατανομής των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός συνεισφέρει κατά περισσότερο από 80% στην τουριστική δραστηριότητα της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με την εκτίμηση του ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός το ΑΕΠ του 2023 και αφετέρου την τελευταία διαθέσιμη % κατανομή (στοιχεία 2021). Λόγω της προσεγγιστικής φύσης των στοιχείων του πίνακα, η εικόνα που αναδεικνύει είναι κατά κύριο λόγο ενδεικτική.

Ο εισερχόμενος τουρισμός το 2023 κατέγραψε νέες μέγιστες τιμές τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2019.

Συγκεκριμένα, το 2023:

▪ οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε € 19,8 δισ., αυξημένες κατά +12,2% έναντι του 2019 (€ 17,7 δισ.) και κατά +14,9% έναντι του 2022 (€ 17,3 δισ.). Περιλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα οι εισπράξεις ανήλθαν σε € 20,7 δισ., αυξημένες κατά +13,8% έναντι του 2019 (€ 18,2 δισ.) και κατά +17,0% έναντι του 2022 (€ 17,7 δισ.).

▪ οι αφίξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε 32,7 εκατ. το 2023, αυξημένες κατά +4,4% έναντι του 2019 (31,3 εκατ.) και κατά +17,6% έναντι του 2022 (27,8 εκατ.). Λαμβάνοντας υπόψη και την κρουαζιέρα, οι αφίξεις ανήλθαν σε 36,1 εκατ. το 2023, αυξημένες κατά +6,1% έναντι του 2019 (34,0 εκατ.) και κατά +20,8% έναντι του 2022 (29,9 εκατ.).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria