Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν για τα εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ.
«Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενική. Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του» ανέφερε πριν από λίγα λεπτά ο Τζο Μπάιντεν.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Η πρώτη δήλωση και από τον Αντονι Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο» τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Απορρίπτουμε την εισαγγελική ισοδυναμία του Ισραήλ με τη Χαμάς. Είναι ντροπή. Η Χαμάς είναι μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά ομήρους δεκάδες αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωση.
«Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση δεν βοηθάει και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα απελευθέρωνε ομήρους και θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια, τους στόχους που οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιδιώκουν αμείλικτα», κετάληξε ο Μπλίνκεν.
Η απάντηση ΔΠΔ στον Μπλίνκεν
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απάντησε στον Αντονι Μπλίνκεν λέγοντας στην Christiane Amanpour του CNN ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να λάβει πληροφορίες από το Ισραήλ για τις σχετικές έρευνες.
«Παρά τις σημαντικές προσπάθειες, το γραφείο του εισαγγελέα δεν έχει λάβει καμία πληροφορία που να αποδεικνύει πραγματική δράση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των φερόμενων εγκλημάτων ή των ατόμων που ερευνώνται», ανέφερε το ΔΠΔ.
«Ο εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης επανειλημμένα τις ανησυχίες του σχετικά με την προσχώρηση του Ισραήλ στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και έχει τονίσει δημόσια ότι δεν έχει δει καμία ουσιαστική αλλαγή συμπεριφοράς παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του».
Η απόφαση
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε νωρίτερα σήμερα εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.
Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.
Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποιεί ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόφαση αυτή φέρνει, παράλληλα, τον Νετανιάχου… στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για την εισβολή στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως πλέον μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ πρόκειται να εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας, οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν την «εξόντωση, δολοφονία, αρπαγή ομήρων, καθώς και τα αδικήματα τουυ βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της κράτησης».
Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την εξόντωση, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου – συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας – καθώς και τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις».
Υπενθυμίζεται πως όταν – τον περασμένο μήνα – υπήρξαν πληροφορίες πως ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ επεξεργαζόταν το σενάριο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου, ο ίδιος σχολίαζε πως μια τέτοια απόφαση «θα ήταν μια προσβολή ιστορικών διαστάσεων». Οι πιέσεις που ασκήθηκαν παρασκηνιακά τόσο από το Τελ Αβίβ όσο κι από την Ουάσινκτον ήταν εξαιρετικά έντονες, με ενδεικτικό το παράδειγμα των 12 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών οι οποίοι στοχοποίησαν τον εισαγγελέα του ΔΠΔ και το προσωπικό του με «αυστηρές κυρώσεις» και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Ερωτηθείς από την Amanpour σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν αρκέστηκε να δηλώσει πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Εφόσον οι Ισραηλινοί διαφωνούν με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να αμφισβητήσουν ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου την απόφαση και αυτό είναι που τους συμβουλεύω να κάνουν».
Σημειώνεται πως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.