Μέτωπο Γαλλίας, Βελγίου, Σλοβενίας - Στηρίζουμε το ΔΠΔ στα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Χαμάς - OlaDeka

Μέτωπο Γαλλίας, Βελγίου, Σλοβενίας – Στηρίζουμε το ΔΠΔ στα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Χαμάς

Οι 124 χώρες, που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ έχουν την υποχρέωση να τιμήσουν την απόφαση του δικαστηρίου αν εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Γιόαβ Γκάλαντ και ηγετών της Χαμάς.

«Η Γαλλία στηρίζει το ΔΠΔ , την ανεξαρτησία του και τη μάχη του απέναντι στην ατιμωρησία σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στον υψηλότερο βαθμό, ανεξάρτητα από τους δράστες» έγραψε σε ανάρτησή της η Βελγίδα ΥΠΕΞ, Hadja Lahbib αναρτώντας και την επίσημη δήλωση στήριξης.

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στις περιοχές του Ισραήλ και της Παλαιστίνης από της 7 Οκτωβρίου του 2023 πρέπει να διωχθούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα από τους δράστες. Η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των φρικαλεοτήτων και για την εξασφάλιση της ειρήνης» ανέφερε στο Χ το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Στον αντίποδα Ισραήλ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, που δεν είναι μέλη του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξωφρενική» της κίνηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.

Οι κατηγορίες εναντίον ηγετικών στελεχών του Ισραήλ και της Χαμάς αφορούν σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και απευθύνονται στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και κατά τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς των Χιάγια Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια.

Αν και Νετανιάχου και Γκάλαντ δεν είναι αντιμέτωποι με άμεση σύλληψη, η ανακοίνωση της Δευτέρας ήταν μία συμβολική κίνηση, που βαθαίνει την απομόνωση του Ισραήλ αναφορικά με τον πόλεμο στην Γάζα,. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατζ, ταξίδεψε την Τρίτη στη Γαλλία. Αν εκδοθούν τα συγκεκριμένα εντάλματα σύλληψης ωστόσο, τα μέλη του δικαστηρίου, που προέρχονται από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βρεθούν σε δύσκολη διπλωματική θέση.

Η θέση του Ισραήλ

Την Τρίτη το Ισραήλ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Ταλ Χάινριχ, κάλεσε όλες τα «πολιτισμένα έθνη» να σταθούν δίπλα στο Ισραήλ. «Καλούμε όλα τα έθνη του πολιτισμένου, ελεύθερου κόσμου, τα έθνη που απεχθάνονται τους τρομοκράτες και όποιον τους στηρίζει, να σταθούν δίπλα στο Ισραήλ. Θα πρέπει να καταδικάσετε κατηγορηματικά αυτή την κίνηση. Διασφαλίστε ότι το ΔΠΔ θα καταλάβει ποιον στηρίζετε. Αντιταχθείτε στην απόφαση του εισαγγελέα και δηλώστε ότι έστω κι αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, δεν σκοπεύετε να τα επιβάλλεται. Γιατί αυτό δεν αφορά στους ηγέτες μας. Αφορά στην επιβίωσή μας» είπε.

Οι υπόλοιπες 124 χώρες, που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ έχουν την υποχρέωση να τιμήσουν την απόφαση του δικαστηρίου αν εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης και αυτό θα μπορούσε να κάμψει σοβαρά την ικανότητα του Νετανιάχου και του Γκαλάντ να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Σε ερώτηση αν θα αποφύγουν να το κάνουν στην περίπτωση που εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης απάντησε «Ας περιμένουμε και θα δούμε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria