Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ - «Έγκλημα ιστορικών διαστάσεων» - OlaDeka

Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις για τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ – «Έγκλημα ιστορικών διαστάσεων»

«Εξωφρενική» κίνηση, ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Τη σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το αίτημα από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Για τους συγκεκριμένους, όπως και για τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο εισαγγελέας ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στη Λωρίδα της Γάζας.

Πέρα από «εξωφρενική», αυτή η απόφαση ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνει παραλληλισμός μεταξύ αυτών των φρικτών τρομοκρατών και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ -που εργάζεται για να εκπληρώσει το καθήκον της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους πολίτες της τηρώντας στο ακέραιο τις αρχές του διεθνούς δικαίου- είναι εξωφρενική και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αυτή είναι «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων», αντέδρασε ο Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού υπουργικού πολεμικού συμβουλίου.

«Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας, που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», τόνισε.

«Επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους»

Για «σκανδαλώδη» κίνηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς. Μάλιστα, υποστήριξε ότι αυτό ισοδυναμεί με επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, έκανε λόγο για «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ. Παράλληλα, κάλεσε τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση, προκειμένου να διαλυθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αγνοήσει τόσο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όσο και τον εισαγγελέα, κατηγορώντας τους για αντισημιτική στάση. Επιπλέον, δήλωσε ότι θα πρέπει να ενταθεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς.

«Καταστροφή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λάπιντ. Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο εισαγγελέας

Τα εντάλματα σύλληψης του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ είναι για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεων» και «εξόντωση ή δολοφονία», δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν.

«Δηλώνουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αναφέρονται στα αιτήματα εγγράφονται στην παράταση μίας γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στο πλαίσιο της επιδίωξης της (εφαρμογής) της πολιτικής μίας οργάνωσης. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, ορισμένα από τα εγκλήματα αυτά συνεχίζουν να διαπράττονται», επεσήμανε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στους Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Από τη Χαμάς, ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπχραχίμ αλ Μάσρι και του πολιτικού ηγέτη Ισμαΐλ Χανίγια.

Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

«Δηλώνουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα οποία αναφέρονται τα αιτήματα εγγράφονται στην παράταση μίας γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης που διεξάγει η Χαμάς καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες στο πλαίσιο της επιδίωξης της (εφαρμογής) της πολιτικής μίας οργάνωσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria