Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη - OlaDeka

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχικών ασθενειών κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη

Η ασθένεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής ασθένειας στις γυναίκες.

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει πλήθος συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων συναισθηματικών αλλαγών όπως η κατάθλιψη. Τώρα, μια νέα μελέτη ποσοτικοποίησε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της μετάβασης, γνωστής ως περιεμμηνόπαυση, δείχνοντας ότι οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτή την ψυχική διαταραχή από ό,τι οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τον βαθμό στον οποίο μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική υγεία των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου», αναφέρει σε δελτίο τύπου η δρ Aimee Spector, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Journal of Affective Disorders. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν τη σωστή βοήθεια και φροντίδα, τόσο ιατρικά, όσο και στον χώρο εργασίας και στο σπίτ».

Ο Spector είναι επίσης καθηγητής κλινικής ψυχολογίας της γήρανσης στο τμήμα ψυχολογίας και γλωσσικών επιστημών στο University College του Λονδίνου.

Η περιεμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως τρία έως πέντε χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, μια ημέρα που σηματοδοτεί 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας. Το μεταβατικό στάδιο είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταδιακά σταματούν να λειτουργούν, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να αυξομειώνονται, οδηγώντας σε εναλλαγές της διάθεσης, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και άλλα συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης.

Οι συγγραφείς δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο κατάθλιψης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με όσα είναι γνωστά για την ευπάθεια των γυναικών σε καταθλιπτικά συμπτώματα κατά την περιεμμηνόπαυση», κάτι που έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, δήλωσε η δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης και διευθύντρια των Penny και Bill George του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Κλινικής Mayo στη Μινεσότα. Η Faubion δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Μια συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την κατάθλιψη κατά την περιεμμηνόπαυση είναι αυτό που οδήγησε στις συστάσεις της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης για το 2018 σχετικά με την αξιολόγηση και τη θεραπεία της κατάθλιψης κατά την περιεμμηνόπαυση.

Πώς να παρακολουθείτε τη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης

Πολιτιστικοί παράγοντες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν μερικές φορές χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο, αλλά τα συγκεντρωτικά δεδομένα από παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο σε αυτούς τους παράγοντες, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Yasmeen Badawy, η οποία ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα ψυχολογίας και γλωσσικών επιστημών στο University College του Λονδίνου όταν διεξήγαγε την έρευνα. Η Badawy είναι τώρα συνεργάτης πτυχιούχος ψυχικής υγείας στο Barnet, Enfield and Haringey Mental Health NHS Trus στο Λονδίνο.

«Φαίνεται ότι είναι η μεταβλητότητα των επιπέδων των ορμονών και όχι τα απόλυτα επίπεδα που μπορεί να πυροδοτούν αυτά τα συμπτώματα σε ευάλωτα άτομα», λέει ο Faubion. «Ένας αριθμός παραγόντων είναι επίσης πιθανό να παίζει ρόλο, όπως η γενετική, το περιβάλλον, το επίπεδο εκπαίδευσης, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλους κοινωνικούς παράγοντες της υγείας, καθώς και το επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης».

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, έχει βρεθεί ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον μεταβολισμό νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, η β-ενδορφίνη και η σεροτονίνη, οι οποίοι εμπλέκονται στις συναισθηματικές καταστάσεις.

Δεδομένων αυτών των παραγόντων κινδύνου, είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες σε μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή σοβαρά επεισόδια και να ρωτούν τους ασθενείς για τη διάθεσή τους, δήλωσε ο Faubion. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο εάν είχαν προβλήματα διάθεσης στο παρελθόν, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα διάθεσης που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως αυτά που παρουσιάζονται στο προεμμηνορροϊκό ή τοκετό.

«Η κατάθλιψη είναι μια χρόνια ασθένεια που τείνει να επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε η Rebecca Thurston, PhD, καθηγήτρια του Ιδρύματος του Πίτσμπουργκ στην Υγεία των Γυναικών και την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα επεισόδια μπορούν να γίνουν χιονοστιβάδα: αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να γίνουν όλο και πιο σοβαρά. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του να μην αγνοούμε τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίζουμε».

Το να μάθει κανείς να γνωρίζει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου μπορεί να είναι χρήσιμο για την έγκαιρη θεραπεία, λέει η Thurston, η οποία είναι επίσης ψυχολόγος και θεραπεύει την κατάθλιψη σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Και οι γιατροί θα πρέπει να αναπτύσσουν και να διατηρούν σχέσεις με παρόχους ψυχικής υγείας στους οποίους μπορούν να παραπέμπουν ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

«Συνιστώ επίσης στους γιατρούς να παρακολουθούν τις γυναίκες για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν φροντίδα», λέει. «Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, εάν παρεμβαίνουν σημαντικά στη ζωή μιας γυναίκας».

Υπάρχει ένας αριθμός τεκμηριωμένων φαρμακολογικών ή συμπεριφορικών θεραπειών και μερικές φορές οι γυναίκες χρειάζονται και τα δύο, πρόσθεσε η Thurston. Μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων συγγραφέων διαπίστωσε ότι η ενσυνειδησιακή και γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τα μη σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Και η ύπαρξη στενών φίλων μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για τα καταθλιπτικά επεισόδια, διαπίστωσε η Thurston ως κύρια ερευνήτρια της εθνικής διαχρονικής μελέτης της μετάβασης στη μέση ηλικία που ονομάζεται Study of Women’s Health Across the Nation ή SWAN.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria