Επταήμερη εργασία, 12ωρη καθημερινή απασχόληση και διαμονή σε διαμερίσματα – τρώγλες

Εργαζόμενοι που στοιβάζονται σε τρώγλες, επταήμερη εργασία, 14 ώρες την ημέρα, οφειλές δεδουλευμένων διαμορφώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι συνθήκες αυτές οδηγούν τους περισσότερος εργαζόμενους να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι εργοδοτικοί φορείς για τουρισμό κι εστίαση αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος συνδικάτου εργαζόμενων σε επισιτισμό / τουρισμό κ. Γιώργος Χότζογλου μιλά αναλυτικά στο Dnews για τα προβλήματα του χώρου, τους μισθούς, και τον γολγοθά των εργαζομένων, καθώς και τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι;

«Η εντατικοποίηση και οι συνθήκες εργασίας είναι δυστυχώς πολύ άσχημες. Μιλάμε για επταήμερη δουλειά, 13 και 14 ώρες την ημέρα. Οφειλές δεδουλευμένων ήδη να υπάρχουν στον ορίζοντα, να μην πληρώνονται οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις», αναφέρει.

Όσον αφορά την διαμονή των εργαζομένων ο ο κ. Χότζογλου, σχολιάζει πως «ενώ πιστεύαμε οτι η κατάσταση είχε βελτιωθεί στους τόπους διαμονής των εργαζομένων, υφίσταται, απλώς είχε «κοιμηθεί» λόγω πανδημίας πάλι πως στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε τρώγλες, μέχρι και πέντε άτομα μαζί, ακόμα και με διαφορετικό φύλο, ή δεν τους παρέχεται καθόλου κατάλυμα με αποτέλεσμα να τους επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνδικάτο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στα υπουργεία και στους εργοδότες.

«Οι μισθοί είναι καθορισμένοι από την συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία κηρυχθεί από υποχρεωτική από το υπουργείο εργασίας άρα είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να την εφαρμόζουν στο ακέραιο. Επαναφέρανε τους μισθούς μας εκεί που ήταν το 2011, βέβαια με 40% χαμένη αγοραστική αξία, για αυτό ζητάμε να γίνει τώρα η ανανέωση της σύμβασης και όχι τέλος του χρόνου. Είμαστε στη διαδικασία της μεσολάβησης όσον αφορά τους εργαζόμενους στα καταλύματα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου εκεί οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν κάτι παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Όλα αυτά είναι εμπόδια, διώχνουν τον κόσμο από τον κλάδο και σε συνδυασμό με τη μη καταβολή του επιδόματος μητρότητας από την κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι δεν έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και δουλεύουν λίγους μήνες αλλά και την εγκατάλειψη που νιώθουμε τους χειμερινούς μήνες όταν το ταμείο ανεργίας λήγει Δεκέμβρη ή Γενάρη μήνα».

Η κατάσταση στον κλάδο είναι πολύ δύσκολη με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος να διατρέχει κίνδυνο αφού η δυσφήμιση που θα υποστεί η χώρα φέτος θα είναι πολύ μεγάλη.

Τι πρέπει να προσέχει ο εργαζόμενος

Όταν υπογράφεται η πρόσληψη θα πρέπει στο μέρος που γράφει το έντυπο τρόπος αμοιβής να αναγράφεται η συλλογική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας.

Αν ένας εργαζόμενος διαπιστώσει ότι ο εργοδότης δεν εφαρμόζει την σύμβαση σε αυτόν, τότε να επικοινωνήσει ή με το κλαδικό σωματείο όπου δουλεύει ή με την ομοσπονδία και σε τρίτη φάση να καταγγείλει το γεγονός στην επιθεώρηση εργασίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria