Έγινε το πρώτο βήμα για την στράτευση των γυναικών – Αλλαγές και στην θητεία

Το είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε η Ελλάδα να δει και την περίπτωση της στράτευσης των γυναικών, έστω και σε εθελοντική βάση σε πρώτη φάση και για ειδικά καθήκοντα.

Τέθηκε λοιπόν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ενικής Άμυνας υπό τον τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ξεκίνησε προχτές και θα ολοκληρωθεί στις 13η Μαΐου 2024. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές που κομίζει. Η πρώτη έχει να κάνει με το πρώτο βήμα της στράτευσης των γυναικών. Η δεύτερη αλλαγή, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου είναι αυτή που έρχεται να συνδυάσει τη θητεία των ΔΕΑ με ερευνητικά προγράμματα και διδακτορικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο «Ειδικά προγράμματα Θητείας» ο νομοθέτης τονίζει πως κατά παρέκκλιση των λοιπών διατάξεων, τα Γενικά Επιτελεία δύνανται να προκηρύσσουν ειδικά προγράμματα θητείας για άνδρες, στρατεύσιμους και εφέδρους, και γυναίκες, τα οποία συνδυάζονται με τη φοίτηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ως εξής:

  • Ειδικό πρόγραμμα θητείας για σπουδαστές που φοιτούν στο πρώτο ή δεύτερο έτος του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Τα Γενικά Επιτελεία προκηρύσσουν ειδικά προγράμματα θητείας για φοιτητές συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα οποία μπορούν να υπερβαίνουν την ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για απόκτηση του τίτλου σπουδών, προσαυξημένη κατά δύο έτη.

Μετά από την ένταξή τους στο ειδικό πρόγραμμα θητείας οι συμμετέχοντες αποκτούν την ιδιότητα του υποψήφιου εφέδρου αξιωματικού βραχείας εθελοντικής υπηρεσίας και λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό επί του μισθού του δόκιμου εφέδρου αξιωματικού.

Οι ανωτέρω μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου και της απαιτούμενης στρατιωτικής τους εκπαίδευσης υπηρετούν υποχρεωτικά για δύο έτη σε μονάδες/υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων και ειδικότητα συναφή με το αντικείμενό σπουδών τους».

Σε κάθε περίπτωση το φινλανδικό μοντέλο που προβλέπει και τη στράτευση των γυναικών έρχεται σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως από τις 23 έως τις 26 Απριλίου και στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων του υπουργείου Ενικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, αντιπροσωπεία αξιωματικών του ΓΕΣ επισκέφθηκε τη Φινλανδία, όπου εξέτασαν θέματα σχετικά με το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης/

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria