Χριστός Ανέστη και καλό Πάσχα με υγεία, όπως το επιθυμεί ο καθένας. Η Ελλάδα γιορτάζει την Ανάσταση.
Με κάθε επισημότητα, με λίγες βροχές σε κάποιες περιοχές της χώρας, οι Έλληνες γιόρτασαν την Ανάσταση και ευχήθηκαν το Χριστός Ανέστη.
Καμπάνες και πυροτεχνήματα έστειλαν το μήνυμα τα μεσάνυχτα, με τις εκδηλώσεις να είναι ιδιαίτερα λαμπρές σε όλη τη χώρα.
Το απόγευμα του Σαββάτου έφτασε στην Ελλάδα με ειδική πτήση από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, για να αρχίσει αμέσως ο «μαραθώνιος» για την μεταφορά του σε όλη τη χώρα με κάθε μέσο.
Όλοι οι εργαζόμενοι στο «Dnews» σας ευχόμαστε Χριστός Ανέστη και καλό Πάσχα με υγεία, όπως το επιθυμεί ο καθένας.
Χριστός Ανέστη: Μέχρι πότε το λέμε το 2024
Από τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου όταν και γίνεται η Ανάσταση του Κυρίου, ευχόμαστε Χριστός Ανέστη, με την απάντηση που λαμβάνουμε να είναι το Αληθώς Ανέστη.
Από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και 40 ημέρες μετά λέμε Χριστός ανέστη, πριν δηλαδή της εορτής της Αναλήψεως.
Με την Ανάληψη του Κυρίου που γιορτάζει η Εκκλησία κλείνει η περίοδος που ο χαιρετισμός κάθε Χριστιανού είναι το «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση σε αυτόν το «Αληθώς Ανέστη».
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με την Ανάσταση του Κυρίου κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Ωστόσο, η πρώτη Ανάσταση γίνεται νωρίτερα στις Ενορίες αφού λάβουν το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, το οποίο ανάβει το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.
Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από την Εκκλησία από τη στιγμή της καταβάσεώς Του στον Άδη. Εκεί όπου ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και του διαβόλου.
Οι πιστοί την ημέρα εκείνη ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.
«Χριστός Ανέστη»: Ποιος το είπε για πρώτη φορά
Η έκφραση «Χριστός Ανέστη!» (Ο Χριστός αναστήθηκε!) αποτελεί τον περισσότερο διαδεδομένο χαιρετισμό μεταξύ των Ορθόδοξων Χριστιανών που λέγεται από το Πάσχα, δηλαδή την εορτή της Ανάστασης του Χριστού, και για σαράντα ημέρες, δηλαδή μέχρι την απόδοση του Πάσχα, την Τετάρτη της παραμονής του εορτασμού της εορτής της Αναλήψεως.
Η έκφραση αυτή που προέρχεται από ευαγγελική ρήση, αποτελεί και την αρχή του γνωστότερου αναστάσιμου τροπαρίου που λέγεται κατά την ίδια περίοδο: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος..».
Στο κατά Ματθαίο ευαγγέλιο 28:5-7 διαβάζουμε τα εξής: ¨ Αποκριθείς δε ο άγγελος είπε προς τις γυναίκες ¨ Μη φοβείσθε σεις διότι εξεύρω ότι Ιησούν τον εσταυρωμένον ζητείτε , δεν είναι εδώ ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΣΤΗ καθώς είπε, έλθετε και ίδετε το τόπο όπου εκείτο ο Κύριος και υπάγετε ταχέως και είπατε προς τους μαθητάς αυτού ότι ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ και θέλει πάει πρότερον υμών εις την Γαλιλαίαν , εκεί θέλετε ιδεί αυτόν, ιδού σας είπον¨.
Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε από τον Λόγο του Θεού πως το ¨Χριστός Ανέστη¨ το είπε για πρώτη φορά ένας άγγελος του Θεού στις γυναίκες που πήγαιναν στον τάφο του Ιησού την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που είναι η σημερινή Κυριακή.
Ως χαιρετισμός καθιερώθηκε από τους πρώτους Χριστιανούς.