Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ένα αβοκάντο την ημέρα

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έτρωγε καθημερινά ένα αβοκάντο (περίπου 168 γραμμάρια) και έλαβε οδηγίες για το πώς να το συμπεριλάβει στην καθημερινή του διατροφή. Η άλλη ομάδα (ελέγχου), κλήθηκε να διατηρήσει τις διατροφικές της συνήθειες, περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα το μήνα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια «δυνητικά κλινικά σχετική» αύξηση κατά 4,74 βαθμούς στις βαθμολογίες HEI-2015(Δείκτης Υγιεινής Διατροφής).

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο των συμμετεχόντων, όπως ο όγκος του σπλαχνικού λίπους, το κλάσμα λίπους στο ήπαρ, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου, το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ινσουλίνη, η VLDL χοληστερόλη και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλη. παρακολουθήθηκαν επίσης για να κατανοηθούν τα αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με βελτιωμένη διατροφή

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια κατά πολύ βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και στην ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, τα οποία και τα δύο σχετίζονταν άμεσα με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Παρά τη συνολική αυξημένη τήρηση των διατροφικών οδηγιών με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο, αυτές οι διατροφικές βελτιώσεις δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου κατά την περίοδο των 26 εβδομάδων.

Επιδράσεις της ποιότητας της διατροφής στην καρδιομεταβολική υγεία

Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών και θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, ωστόσο, τόνισαν ότι η περίοδος παρέμβασης των 26 εβδομάδων μπορεί να ήταν πολύ μικρή για να αλλάξει σημαντικά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Γι’αυτό και τα ευρήματά τους δεν ευθυγραμμίζονται με την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και τον κίνδυνο ασθενειών.

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία και τη διατροφική σύνθεση του αβοκάντο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αβοκάντο διαπιστώθηκε ότι ενισχύει τους βαθμούς ποιότητας της διατροφής, ειδικά όσον αφορά τα συνολικά συστατικά φυτικών και λιπαρών οξέων.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα εμπλουτισμένη με αβοκάντο εμφάνισαν μειώσεις στην κατανάλωση νατρίου, επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετων σακχάρων σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν τα συνήθη διατροφικά τους πρότυπα.

Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να έχει αντικαταστήσει εν μέρει τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά στη διατροφή.

Μπορούμε να τρώτε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

Η μακροχρόνια κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τα λιπιδικά προφίλ και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βοηθώντας στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και διαιτητικές ίνες στα αβοκάντο. Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπερίληψη του αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή… αλλά με μέτρο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Η «προώθηση» του αβοκάντο, ως μοναδικής λύσης για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, μπορεί να παραβλέπει τη σημασία της διατροφικής ποικιλομορφίας, που είναι απολύτως αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γι’αυτό, στοχεύστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να προωθήσετε μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διατροφική προσέγγιση.

Για άτομα που αναζητούν διατροφικές εναλλακτικές λύσεις αντί του αβοκάντο, οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • αμύγδαλα
  • καρύδια
  • σπόρους chia
  • σπόρους κολοκύθας

Ενώ τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά τα καθιστά επίσης πυκνά σε θερμίδες.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόσληψη θερμίδων, και έτσι τα άτομα με στόχο διαχείρισης βάρους πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση αβοκάντο.

Για όσους επίσης πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που απαιτούν περιορισμένες φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων, όπως η εκκολπωματίτιδα ή η ελκώδης κολίτιδα, η λήψη αβοκάντο πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό.

Ελένη Νικολαδού
Ελένη Νικολαδού

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria