Το «κλειδί» αυτού του συμπληρώματος φαίνεται να είναι ένα βασικό συστατικό του μητρικού γάλακτος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται από λακτοφερίνη, ένα συστατικό του μητρικού γάλακτος, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να νικήσουν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Ένα βασικό συστατικό του μητρικού γάλακτος, η λακτοφερίνη, είναι ένα από τα πρώτα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε στην αρχή της ζωής μας. Σήμερα, η πολυλειτουργική πρωτεΐνη πωλείται ως συμπλήρωμα, το οποίο χαίρει την εκτίμηση των ειδικών για την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμά τους ιούς.
«Οι επιστήμονες την αποκαλούν ως το «ελβετικό μαχαίρι» του αμυντικού μας συστήματος γι’ αυτό που κάνει», λέει η διατροφολόγος Emma Davies. «Η λακτοφερίνη βρίσκεται στο σώμα φυσικά – ιδιαίτερα στο μητρικό γάλα και το πρωτόγαλα – και κάτι που φτιάχνουμε μόνοι μας θα έχει πάντα περισσότερα από ένα οφέλη», προσθέτει.
Ο ρόλος της λακτοφερίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα
Το πρωτόγαλα – το παχύρρευστο, κρεμώδες υγρό που παράγεται στους μαστικούς αδένες τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση ενός μωρού – έχει ονομαστεί υγρός χρυσός και περιέχει επτά φορές περισσότερη λακτοφερίνη από το μητρικό γάλα που έρχεται σε τρεις έως πέντε ημέρες μετά τον τοκετό. «Το μητρικό γάλα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της λακτοφερίνης, η οποία είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού», εξηγεί η Davies.
Ωστόσο, δεν είναι κάτι από το οποίο επωφελούμαστε μόνο ως βρέφη. Το σώμα μας συνεχίζει να παράγει λακτοφερίνη με φυσικό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ως μέρος του αμυντικού μας συστήματος ενάντια στα παράσιτα και τους ιούς. Βρίσκεται στο σάλιο, τα δάκρυα και τις βλεννώδεις μεμβράνες μας και όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον με κρυολόγημα, είναι η λακτοφερρίνη που βρίσκεται φυσικά στα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας που αρχίζει να αντιστέκεται.
Ο Δρ Younas Dadmohammadi, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η ομάδα του εργάζονται επί του παρόντος σε ένα κοινό project με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον επισκέπτη – καθηγητή Michael Zimmerman για το πώς η λακτοφερίνη μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του σιδήρου. Το project, είναι χρηματοδοτούμενο εν μέρει μέσω δωρεάς 6 εκατομμυρίων λιρών από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.