Αρνητικό πρόσημο έγραψε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην ενέργεια με το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο χαμηλότερα κατά 6,3%, 3,6% και 0,6% από τον Φεβρουάριο ενώ τα καύσιμα «τσίμπησαν» κατά 2,3% μέσα σε έναν μήνα.
Η μείωση σε ετήσια βάση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για το φυσικό αέριο, καθώς φτάνει στο 39,1% και για τον ηλεκτρισμό 4,6% σε αντίθεση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η οποία σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο έχει αυξηθεί κατά 12,4%.
Μπορεί οι τιμές της ενέργειας να έχουν αποκλιμακωθεί προκαλώντας παράλληλα μια πτώση του κόστους στέγασης κατά 1% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο το κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και στέγασης βρίσκεται στο τοπ10 των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες καταναλωτές. Και μάλιστα σε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο μεταξύ 58 χωρών που κάνει μετρήσεις η εταιρεία ερευνών NielseniQ.
Ετσι, μετά το κόστος τροφίμων το νούμερο δύο πρόβλημα για τους Ελληνες καταναλωτές είναι οι λογαριασμοί σε ποσοστό 27% έναντι 19% του μέσου όρου που καταγράφεται διεθνώς. Στη 6η θέση της λίστας με τις ανησυχίες των Ελλήνων καταναλωτών είναι το κόστος καυσίμων και γενικότερα των μεταφορών ενώ το θέμα της στέγασης βρίσκεται στην 9η θέση και μάλιστα με ανοδικές τάσεις όταν διεθνώς το ζήτημα αυτό δεν βρίσκεται καν στη δεκάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Βάιος Δημοράγκας επικεφαλής της NielseniQ στην Ελλάδα στο συνέδριο Food Retail η έρευνα της εταιρείας διεθνώς ανέδειξε ποιες είναι οι πηγές ανησυχίας για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι μάλιστα είναι οι πλέον απαισιόδοξοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα Consumer Outlook το ποσοστό των καταναλωτών που αναφέρουν ότι τα οικονομικά τους είναι χειρότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι βελτιωμένο φέτος στο 53% ωστόσο είναι σχεδόν 20 μονάδες παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Κάτι, που σύμφωνα με τον κ. Δημοράγκα, σημαίνει ότι οι Ελληνες είναι και παραμένουν σε μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τους άλλους καταναλωτές παγκοσμίως. Εξάλλου μόλις δύο στους δέκα πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι βελτιωμένη στο τέλος του χρόνου όταν διεθνώς το ποσοστό αυτό είναι στο 46%.
Ειδικότερα το top 10 των ζητημάτων που ανησυχούν τους καταναλωτές είναι:
1. Η αύξηση του κόστους τροφίμων σε ποσοστό 54% έναντι 38% διεθνώς
2. Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας σε ποσοστό 27% και μειωμένη ένταση από πέρυσι έναντι 19% παγκοσμίως
3. Ψηλά με μειωμένη ένταση σε σχέση με πέρυσι είναι και η γενικότερη οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 18% από 17% παγκοσμίως
4. Μειωμένη είναι και η ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα (15%) και σημαντικά υψηλότερα τον ποσοστό που διαμορφώνεται διεθνώς και είναι 5%
5. Ενδιαφέρον έχει ότι στη λίστα μπαίνει και ο προβληματισμός για την εγκληματικότητα με ποσοστό 14% ενώ διεθνώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο τοπ10 των ανησυχιών.
6. Το κόστος των καυσίμων και γενικότερα το μεταφορικό κόστος, σε ποσοστό 13% από 9% διεθνώς
7. Για τη διεθνή κατάσταση οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν σε ποσοστό 11% έναντι 12% παγκοσμίως
8. Για την προσωπική ευημερία 9% έναντι 10% διεθνώς
9. Η στεγαστική κρίση σε ποσοστό 9% με ανοδική τάση ενώ διεθνώς δεν υπάρχει στη δεκάδα
10. Τα ζητήματα φροντίδας υγείας (εκτός Covid) σε ποσοστό 5% ενώ και αυτή η ανησυχία δεν υπάρχει στη δεκάδα σε διεθνές επίπεδο.