Λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης ρίχνει δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο ΝΑΤΟ και ΕΕ πιέζουν τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει στο Κίεβο συστήματα αεράμυνας
Στην κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times για την αποστολή S-300 στην Ουκρανία, προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» και «κρυφές συμφωνίες», ζητώντας επίσημη ενημέρωση στη Βουλή, άμεσα.
«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση – το ξεκαθαρίζω αυτό για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση – που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστο την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, «μέχρι στιγμής εμείς έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθειά μας στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό, έγινε και σχετική επίσκεψη του πρωθυπουργού».
Ερωτηθείς, στον απόηχο και δημοσιεύματος των Financial Times, εάν υπήρξε πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη από Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για να δοθούν S- 300, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση, μένω στη προηγούμενη απάντησή μου, η οποία είναι σαφής».
ΣΥΡΙΖΑ: Κρυφές συμφωνίες
«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «στη διάρκεια του briefing επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι “είναι κάτι καλό να συμβαίνει” το να παρεμβαίνουν δημοσιογράφοι ή εξωθεσμικοί παράγοντες για να αλλάζουν ή να τροποποιούνται κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που αποκάλυψε με ενθουσιασμό ο εκλεκτός υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και οπαδός του χουντικού συνθήματος ‘Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια’ κ. Αυτιάς».
«Μας είπε δηλαδή σήμερα ο κ. Μαρινάκης ότι η κυβέρνηση ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και “φίλων” της για κρίσιμα νομοσχέδια, την ίδια ώρα που συστηματικά αγνοεί τις θεσμικές επισημάνσεις και τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης στη Βουλή», σχολιάζει και συνεχίζει:
«Είναι τουλάχιστον ατυχές να κατηγορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εκπρόσωπός της τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της όταν έχει συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό της, προβεβλημένη υμνήτρια του Κασιδιάρη!».
«Όσον αφορά την “κρουαζιέρα” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, μάλλον ο κ. Μαρινάκης μπερδεύτηκε με τις βουτιές του κ. Μητσοτάκη στο Μαράθι, την ώρα που είχε ξεσπάσει η μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή », καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το αναφέρει το δημοσίευμα των FT
Είχε προηγηθεί το σημερινό δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Με αφορμή τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΕ, όπου η Ουκρανία αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του ευρωπαϊκού μπλοκ και στον απόηχο της χθεσινής ψήφισης υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, οι FT αποκαλύπτουν ότι Ελλάδα και Ισπανία «στριμώχνονται» από τους συμμάχους τους.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ, να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας, καθώς δεν αντιμετωπίζσουν άμεσες απειλές.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ.
Ο Ζελένσκι τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία συνεχίζει τον εκβιασμό και «παίζει» με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ενώ απειλεί τις υποδομές κι άλλων πυρηνικών σταθμών. «Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα – από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους, όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέτωπο του πολέμου και στους Ουκρανούς στρατιώτες που «πρέπει ακόμη, δυστυχώς, να περιμένουν».
Τι έλεγε ο Νίκος Δένδιας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς αν μας έχει ζητηθεί να αποστείλουμε TOR M1, OSA-AK και S-300 για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, ανέφερε ότι «δεν νοείται η απόσυρσή τους από το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας όπου είναι ενταγμένα, χωρίς την αντικατάστασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων».
«Επιπρόσθετα, όπως ισχύει για όλα τα οπλικά συστήματα, κατά την προμήθειά τους, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους. Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα», είχε πει.
Η αντίδραση της Ρωσίας στη χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ
«Η απόφαση να παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην έγκριση αμερικανικού πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.
«Θα πλουτίσει πιο πολύ τις ΗΠΑ, θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία, σκοτώνοντας ακόμα περισσότερους Ουκρανούς, εξαιτίας του καθεστώτος του Κιέβου», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.