Χειρότερες πλέον οι αλλεργίες - Αιτία η ζέστη και η μεγαλύτερη περίοδος γύρης - OlaDeka

Χειρότερες πλέον οι αλλεργίες – Αιτία η ζέστη και η μεγαλύτερη περίοδος γύρης

Δύσκολες στιγμές παιρνούν οι πολίτες που έχουν προβλήματα με αλλεργία.

Η Άνοιξη ήρθε και έφερε μαζί της τις αλλεργίες, οι οποίες φέτος είναι χειρότερες, λόγω της ζέστης και της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες. Η πρωιμότερη άνοιξη, οι μεγαλύτερες εποχές γύρης και οι χειρότερες εποχιακές αλλεργίες συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος.

Η έκθεση του Climate Central για τις εποχικές αλλεργίες: Pollen and Mold εξετάζει τις καιρικές και κλιματικές τάσεις που επηρεάζουν τις εποχές γύρης και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

Η ρύπανση από τον άνθρακα (κυρίως από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου) παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στις τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας της άνοιξης. Η θερμότερη, νωρίτερη άνοιξη σημαίνει μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο – δίνοντας στα φυτά περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν και να απελευθερώσουν γύρη που προκαλεί αλλεργίες νωρίτερα την άνοιξη και αργότερα το φθινόπωρο.

Τα υψηλότερα επίπεδα CO2 στον αέρα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την παραγωγή γύρης στα φυτά, ιδίως στα αγρωστώδη και τα αγκαθωτά. Με τη συνέχιση των υψηλών ποσοστών ρύπανσης από CO2.

Ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης CO2 και της αύξησης της θερμοκρασίας, η εποχή των αλλεργιών φτάνει τώρα νωρίτερα την άνοιξη και διαρκεί αργότερα μέχρι το φθινόπωρο.

Επιπτώσεις της μεγαλύτερης και χειρότερης περιόδου γύρης στα παιδιά
Οι μακρύτερες και εντονότερες εποχές γύρης μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τα άτομα με αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα – ιδίως για τα παιδιά.

Το ενημερωτικό δελτίο του Climate Central, Climate Change & Children’s Health: Seasonal Allergies, περιγράφει λεπτομερώς πώς οι κλιματικές τάσεις που επιδεινώνουν την εποχή των αλλεργιών επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Περίπου το 19% των παιδιών στις ΗΠΑ υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν φτέρνισμα, βήχα, φαγούρα ή υγρά μάτια και καταρροή.

Η γύρη αποτελεί επίσης έναυσμα για άσθμα, το οποίο επηρεάζει το 6,5% των παιδιών στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής, το αλλεργικό άσθμα είναι ο πιο κοινός τύπος άσθματος και είναι πιο διαδεδομένο στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι εποχικές αλλεργίες και το άσθμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής επίδοσης, της διάθεσης και του ύπνου σε εφήβους ηλικίας 10-19 ετών.

Τα παιδιά δεν βιώνουν μόνο τις σημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αλλεργίες, αλλά οι νεότερες γενιές θα βιώσουν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εάν συνεχιστεί η ρύπανση από τον άνθρακα.

Προστασία της υγείας των παιδιών

Οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των παιδιών, τώρα και στο μέλλον, ελαχιστοποιώντας τις βλαβερές συνέπειες των εποχιακών αλλεργιών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Μερικοί βασικοί τρόποι:

  • Ανταποκριθείτε στα συμπτώματα, όχι στην εποχή. Τα παιδιά με αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο καθώς οι καλλιεργητικές περίοδοι επεκτείνονται και μετατοπίζονται.
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση. Ελέγξτε τις τοπικές αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις προβλέψεις για τα αλλεργιογόνα πριν βγείτε έξω. Όταν οι συγκεντρώσεις γύρης είναι υψηλές, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε το χρόνο παραμονής των παιδιών με αλλεργίες ή άσθμα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Κάντε τους εσωτερικούς χώρους ασφαλέστερους και πιο άνετους. Κλείστε παράθυρα και πόρτες για να ελαχιστοποιήσετε τα αεροαλλεργιογόνα στο εσωτερικό.
  • Χρησιμοποιήστε φίλτρα σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) στους χώρους διαβίωσης και στα υπνοδωμάτια για να καθαρίσετε τον αέρα.
  • Δεσμευτείτε για ταχείες, διαρκείς περικοπές στη ρύπανση από τον άνθρακα που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Επειδή τα υψηλότερα επίπεδα CO2 αυξάνουν την παραγωγή γύρης, η μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα θα αποφέρει περισσότερα και συντομότερα οφέλη στους αλλεργικούς όλων των ηλικιών.
Θάνος Νικηταράς
Θάνος Νικηταράς

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria