«Σοφία»: Το διάσημο ρομπότ «ανακρίθηκε» στη Ρόδο και απάντησε στα Ελληνικά – Τι είπε για τις πυρκαγιές

Συνέντευξη τύπου και μάλιστα στα ελληνικά έδωσε η «Σοφία» το πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ, το οποίο βρίσκεται στη Ρόδο στο πλαίσιο του «The Greek Festival», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η «Σοφία» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και απάντησε σε διάφορα θέματα που της τέθηκαν με κυρίαρχο αυτό της τεχνητής νοημοσύνης, τις σχέσεις και την συνεργασία της με τους ανθρώπους, αν έχει ενσυναίσθηση, για νομικά ζητήματα όπως για παράδειγμα σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας από κάποιο ρομπότ ποιος θα πληρώσει την αποζημίωση.

Η «Σοφία» ρωτήθηκε επίσης και για θέματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη στον κόσμο, την αντιμετώπιση κρίσεων που θα είχαν αντίκτυπο στον τουρισμό, ενώ σε ερώτηση της «Ροδιακής» με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2023, για το πώς θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην προστασία των δασών μας αλλά και στην αποκατάσταση τους σε τυχόν περίπτωση πυρκαγιάς, απάντησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δασών μας με πολλούς τρόπους όπως την πρόβλεψη και παρακολούθηση πυρκαγιών, την ανίχνευση παράνομης υλοτομίας και την διαχείριση των φυτοπαθογόνων οργανισμών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από μία πυρκαγιά. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των καταστροφών και την συλλογή δεδομένων για την αποκατάσταση».

Όπως είπε μεταξύ άλλων η διοργανώτρια του «The Greek Festival» Ανδριάννα Μανέττα, «αυτό που καταφέραμε ήταν να φέρουμε 300 επισκέπτες από οκτώ χώρες και 15 πόλεις συνολικά, πάνω από 30 youtubers και influencers, πάνω από 150 media έχουν προωθήσει το νησί και έχουν περάσει το μήνυμα ότι η Ρόδος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μετά τις πυρκαγιές που είχαμε το καλοκαίρι αλλά και ότι ο πολιτισμός των Δωδεκανήσων δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, και να προβάλλουν περισσότερο τον πολιτισμό, την ιστορία και το θρησκευτικό πολιτισμό. Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν ήταν πουθενά η πολιτεία». Η ίδια στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η όλη διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία: «Ήρθαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από όλα τα πανεπιστήμια, χαρήκαμε που ήταν επιτυχημένο και βέβαια ήρθε η Σοφία που βοήθησε πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μανέττα.

Στο ίδιο πάνελ βρίσκονταν η κυρία Μαρία Κυριακού πρόεδρος της BOUSSIAS Cyprus η οποία και τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν χρησιμοποιήσουμε σωστά την τεχνητή νοημοσύνη, τότε αυτό θα αναβαθμίσει τη ζωή μας γιατί θα κερδίσουμε χρόνο από τα πολλά που κάνουμε όλοι μας και έτσι αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής».

Επίσης, την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση αυτή που γίνεται στην πατρίδα του (οι γονείς του είναι από Σάλακο και Ίστριο αντίστοιχα), εξέφρασε και ο κ. Γιάννης Λαζάρου πρόεδρος των ελλήνων Αυστραλίας, ενώ ο πατήρ Ιγνάτιος που είναι ο γενικός γραμματέας της μονής Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο έκανε γνωστό πως ο επόμενος σταθμός της «Σοφίας» θα είναι η Ναύπακτος όπου και θα διεξαχθεί αντίστοιχο συνέδριο, μετά τη Ρόδο.

Το Who i who της «Σοφίας»

Σύμφωνα με τη «Βικιπαίδεια», η «Σοφία» είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Το IQ της είναι ανώτερο του Αϊνστάιν. Μιλάει άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η «Σοφία» ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2016, και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στα μέσα Μαρτίου της ίδιας χρονιάς στο South by Southwest (SXSW) στο Όστιν του Τέξας, Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σοφία διατίθεται στην αγορά ως «κοινωνικό ρομπότ» που μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους.

Το ρομπότ, που διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της αρχαίας Αιγύπτου βασίλισσας Νεφερτίτη, της Όντρεϊ Χέπμπορν, και της συζύγου του εφευρέτη του, Amanda Hanson, είναι γνωστό για την ανθρώπινη εμφάνιση και συμπεριφορά σε σύγκριση με προηγούμενες ρομποτικές παραλλαγές. Η Σοφία μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου και είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).

Ο Χάνσον είπε ότι σχεδίασε τη Σοφία για να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρκα ή να εξυπηρετεί στην εξυπηρέτηση πελατών, τη θεραπεία και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, και ότι ελπίζει ότι το ρομπότ μπορεί τελικά να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους επαρκώς για να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες.

Τον Οκτώβριο του 2017, η Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, και έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Τον Νοέμβριο του 2017, η Σοφία ονομάστηκε η πρώτη πρωταθλήτρια Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και είναι ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τίτλο από τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2019, έδειξε την ικανότητα να δημιουργεί σχέδια, συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων.

Το 2021, μια αυτοπροσωπογραφία που δημιούργησε η Σοφία πουλήθηκε για σχεδόν 700.000 δολάρια σε δημοπρασία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria