Καστοριά: Έφυγαν 2.000 γουνεργάτες το 2023 - OlaDeka

Καστοριά: Έφυγαν 2.000 γουνεργάτες το 2023

Σε αδράνεια και με τεράστιες απώλειες τζίρου οι επιχειρήσεις γουνοποιίας

Θέμα βιωσιμότητας τίθεται πλέον για τις 800 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιίας, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία και το εμπάργκο των εξαγωγών, με τις τεράστιες απώλειες του κλάδου να αποτυπώνονται τόσο στον τζίρο όσο και στο εργατικό δυναμικό, ενώ δεκάδες είναι και οι επιχειρηματίες που έχουν μείνει εκτός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αποζημίωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Ο 100% εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας παραμένει σε αδράνεια μέχρι και σήμερα, έχοντας το προσωπικό του επί 24 μήνες σε αναστολή εργασίας και καταγράφοντας δραματική πτώση των χονδρικών και λιανικών πωλήσεων. Το 95% της παραγωγής των Ελλήνων γουνοποιών κατευθυνόταν κατά κύριο λόγο στη Ρωσία και την Ουκρανία, ωστόσο μετά τις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό κράτος, οι εξαγωγές της ελληνικής γούνας σταμάτησαν.

«Ο κλάδος μας ”τιμωρήθηκε” και η κατάσταση είναι απελπιστική για τους επιχειρηματίες της Καστοριάς και του δήμου Βοΐου. Μας έχουν απαγορεύσει να πουλάμε είτε χονδρική είτε λιανική σε Ρώσους πολίτες», δήλωσε μιλώντας στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, κ. Απόστολος Τσούκας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Καστοριά ως πόλη «φάντασμα» μετά την παύση παραγωγής, καθώς η γουνοποιία αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή.

Οι απώλειες τζίρου

Περιγράφοντας το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος, από το 2014 μέχρι και σήμερα ο τζίρος των γουνοποιών κινείται πτωτικά. Ειδικότερα, πριν την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία το 2014 για τον πόλεμο στην Κριμαία, τα ετήσια έσοδα του κλάδου άγγιζαν τα 600 εκατ. ευρώ. Το 2019 υποχώρησαν στα 150 εκατ. ευρώ και το 2022 έφτασαν τα 20-22 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το διάστημα βέβαια αρκετοί ήταν και οι γουνοποιοί που δεν άντεξαν το οικονομικό πλήγμα και έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Παράλληλα, το 2023 αποχώρησαν 2.000 εγγεγραμμένοι γουνεργάτες από την πόλη της Καστοριάς και στράφηκαν στα νησιά ως εσωτερικοί μετανάστες ενώ στην περιοχή παρέμειναν 400 άτομα με αναστολή εργασίας και μόλις το 20% απασχολείται στις επιχειρήσεις γουνοποιίας, όπως ορίζεται.

«Με το 5% της παραγωγής να εξάγεται στις επιτρεπόμενες χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν οι γουνοποιοί. Εάν δεν αρθεί το εμπάργκο και να ανοίξουν ξανά οι αγορές των εξαγωγών, είμαστε με ημερομηνία λήξης», υποστήριξε ο κ. Τσούκας. Πρόσθεσε δε, ότι και η επιστροφή του χαμένου πελατολογίου θα είναι δύσκολη διαδικασία, καθώς η ζήτηση καλύφθηκε από άλλες αγορές όπως η Κίνα, που αποτελεί και τον μεγάλο ανταγωνιστή στη γουνοβιομηχανία.

Εκτός χρηματοδότησης εκατοντάδες επιχειρήσεις 

Παρά τα μέτρα «ασπιρίνες» που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής ο κλάδος, όπως φοροαπαλλαγές και οικονομική ενίσχυση, ύψους 60.000 ευρώ την οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει μετά και την κρατική εξασφάλιση των περίπου 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής γουνοποιίας, περισσότερες από 120 επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν μείνει εκτός των χρηματοδοτικών προγραμμάτων αποζημίωσης, γεγονός που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τους.

Αφορά κυρίως περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν παρουσίασαν πτώση τζίρου το 2022 σε σύγκριση με το 2019 αλλά και γουνοποιητικές επιχειρήσεις που δεν είχαν άδεια λειτουργίας, βασική προϋπόθεση για να υποβάλλουν αίτηση στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. «Υπήρξαν διάφορα προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις. Το 50% τουλάχιστον των γουνοποιών δεν είχε δηλωμένο σωστό ΚΑΔ, με αποτέλεσμα είτε να το αλλάξουν είτε να μην ενταχθούν στα προγράμματα. Άλλη μερίδα επιχειρήσεων δεν είχε άδεια λειτουργίας παρ’ όλο που πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος», ανέφερε στο ThessToday.gr ο κ. Τσούκας, δικαιολογώντας τις αντιδράσεις τους.

Δείτε και την ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Το Δ.Σ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της Επιτροπής Διαχείρισης της Πρωτοβουλίας περισσοτέρων από 120 συναδέλφων γουνοποιών Ν. Καστοριάς και Ν. Κοζάνης για την προάσπιση των συμφερόντων όσων γουνοποιών δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα
αποζημίωσης εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Κρίνουμε επιβεβλημένη την άσκηση πίεσης προς την πολιτεία από όλες τις δυνάμεις του κλάδου μας ώστε να δοθούν νέα μέτρα στήριξης καθώς με τη συνέχιση των κυρώσεων απαγόρευσης εξαγωγών και πωλήσεων προς τη Ρωσία τίθεται θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria