Αυξάνουν και πληθύνονται οι εγκληματικού χαρακτήρα προσπάθειες εξαπάτησης μέσω e-mail και μάλιστα με χρησιμοποίηση κειμένων και κρατικών-εθνικών συμβόλων που σκοπό έχουν να πείσουν τον αποδέκτη του μηνύματος ότι πρόκειται για κάτι επίσημο και αυθεντικό.
Φαίνεται ότι στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότας μας, δεν είναι καθόλου δύσκολο να την «πατήσει» κανείς. Το θέμα είναι εάν μπορεί η πολιτεία να ενεργοποιηθεί και να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα πριν γίνει η “φυσική” ζωή μας ζούγκλα, μέσα από τα κενά και τις παγίδες που κρύβει η ψηφιακή μας αντίστοιχη ζωή.
Δείτε παρακάτω το μήνυμα που λάβαμε εμείς σήμερα:
Δείτε τις συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αποφυγή του phishing προσωπικών στοιχείων:
Το «phishing» πραγματοποιείται συνήθως με τη αποστολή μαζικών spam e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κ.λ.π.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι εγκέφαλοι της απάτης χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφαλείας, όπου στο τέλος οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.
Συμβουλές
- Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούν μέσω μεμονωμένων e-mail προσωπικές πληροφορίες.
- Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων.
- Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links).