Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα αυτοκίνητα γίνονται πιο βαριά και πιο μεγάλα, δημιουργείται εύλογο ζήτημα για την λειτουργικότητα και την ασφάλεια ορισμένων συστημάτων ασφαλείας στους δρόμους, όπως για παράδειγμα για τα μεταλλικά στηθαία. Αν είναι δηλαδή ικανά να κρατήσουν την ορμή των αυτοκινήτων και να επιτελέσουν σε υπέρτατο βαθμό τον προστατευτικό τους σκοπό. Πόσο μάλλον τώρα που ζούμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, όπου τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ πιο βαριά και με πολύ καλύτερες επιδόσεις.
Τα μεταλλικά στηθαία έλαβαν έγκριση την δεκαετία του ΄90 και τότε οι δοκιμές πρόσκρουσης είχαν να κάνουν με την στιβαρότητα τους. Όλα αυτά αφορούσαν αυτοκίνητα βάρους από 900 έως 1.500 κιλά. Όμως, σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς τα περισσότερα SUV ξεπερνούν τον 1,5 τόνο και τα μεγαλύτερα αγγίζουν τους 2 τόνους, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να βρίσκονται πάνω από τους 2,5 τόνους.
Η νέα έρευνα που παρουσίασε το πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln με ένα pick-up (Rivian R1T) που ζυγίζει περίπου 3 τόνους, έδειξε ότι τα μεταλλικά στηθαία ήταν ανίκανα να το σταματήσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, στις δοκιμές που έγιναν όταν αυτό έπεσε πάνω στα στηθαία με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα τα έκοψε στην μέση και συνέχισε την πορεία του με αποτέλεσμα να ανέβει και πάνω στα τσιμεντένια στηθαία. Όταν το 2018 έγινε αντίστοιχη δοκιμή με ένα Tesla Model 3, τότε το όχημα σήκωσε τις μεταλλικές λωρίδες και πέρασε από κάτω.
Το μεγάλος βάρος των αυτοκινήτων αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κρατούν χαμηλά το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου για καλύτερη ποιότητα κύλισης των μοντέλων του. Όμως αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο πρόβλημα για την λειτουργικότητα των στηθαίων, καθώς ένα μεταλλικό στηθαίο που είναι αρκετά ισχυρό για να ανακόψει ένα ηλεκτρικό όχημα, μπορεί να μην είναι αρκετά εύκαμπτο για να απορροφήσει μέρος της σύγκρουσης με ένα μικρό όχημα. Ετσι αν τα στηθαία γίνουν πιο ισχυρά για να ανακόπτουν την πορεία ενός μεγάλου αυτοκινήτου, προβληματίζουν για την λειτουργικότητά τους όταν υπάρχει περιστατικό με ελαφρύτερο όχημα.
Φυσικά ο συγκεκριμένος προβληματισμός δεν είναι των τελευταίων χρόνων, αλλά υπάρχει από την δεκαετία του ’90 . Τώρα όμως με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η ανησυχία τείνει να γίνει φόβος. Και όλα αυτά όταν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, μαζί με τις υπόλοιπες υποδομές, οφείλουν να διαχειριστούν το βάρος των αυτοκινήτων κάτω από διαφορετικές καταστάσεις, ταχύτητες και καιρικές συνθήκες.
Έρευνα του Midwest Roadside Safety Facility δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμπλέκονται σε ατυχήματα με περίπου στον ίδιο ρυθμό και περίπου στις ίδιες ταχύτητες με τα βενζινοκίνητα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ηλεκτρικό όχημα που προσκρούει σε στηθαία έχει 20% έως 50% περισσότερη ενέργεια κρούσης.
Η σημερινή πρόκληση είναι να προσαρμοστούν τα στηθαία ώστε να μπορούν να παρέχουν ασφάλεια τόσο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητα, όσο και σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης που φέρει κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Κυριάκος Παρασίδης
ΑΠΕ