Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - OlaDeka

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Αθανάσιος και στην Κλεισούρα την τιμητική του έχει ο κοιμητηριακός ναός, στον οποίο υπήρχε μέχρι πρόσφατα, μανουάλι που δωρήθηκε από Κλεισουριώτες αποδήμους της Κωνσταντινούπολης το 1901. Οι γιορτές στην ιστορική και μαρτυρική Βλαχοκλεισούρα έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό και ψυχωφελή χαρακτήρα.

Τέτοιες μέρες,  οι Κλεισουριώτες συμμετέχοντας σε έθιμα και παραδόσεις γίνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο όλοι συγγενείς, μια οικογένεια. Η περιοχή που το 1806, επισκέπτεται την περιοχή ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ και την αναφέρει επαινετικά ως Κοσμόπολη επειδή  ήταν κέντρο: εμπορικό, οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτιστικό και πνευματικό, σήμερα διαθέτει ιερά χώματα και γηγενείς με ποτισμένο DNA εκείνης της εποχής.

Χωρίς να το συνειδητοποιούν και οι ίδιοι, αυτό το κάτι που κουβαλούν στο αίμα τους, οδηγεί νέους γέρους και παιδιά πρωί πρωί στον Αι Θανάση,  με χιόνια, παγωνιά και ανηφορικά στενά,  γιατί…έτσι πρέπει. Γιατί έτσι κάνει… Έτσι μας έμαθαν οι γονείς και ο παππούς με τη γιαγιά…

Και αυτό δεν αλλάζει.

Ακόμη και εμείς που δεν καταφέρνουμε να είμαστε εκεί, ζηλεύουμε και ορκιζόμαστε ότι θα θέλαμε να είμαστε…

Γιορτάζει ο Αι Θανάσης σήμερα και το τζάκι της εκκλησιάς στην κορυφή του χωριού που φαίνεται και από την Καστοριά, μπουμπουνίζει. Σήμερα έρχεται όλο το χωριό στη Βουλόγκα (η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία) για να τιμήσει τον Άγιο και τη γιορτή του.

Χρόνια Πολλά! Και του χρόνου με υγεία!

Φωτο-Video Σωτήρης Σμιξιώτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria