Γιώργος Νικητίδης – Μερικές αλήθειες σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Οξυάς–Βιτσίου 

“Οι φορείς του τόπου θέλουν το Βίτσι ή το «Βιτσάκι»;”

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή το ότι τα χιόνια ήρθαν, αλλά το Χιονοδρομικό Κέντρο δεν λειτουργεί, κάποιοι για να προλάβουν αρνητικά σχόλια και να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, ολιγωρίες και παραλείψεις δεν διστάζουν ακόμα και να διασπείρουν ανακρίβειες, χρησιμοποιώντας γνωστές (στους ίδιους) διαδρομές δημοσιότητας.

Είναι πάρα πολύ οι άνθρωποι του ΣΧΟΚ, που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηθεί το χιονοδρομικό κέντρο κι ακόμα περισσότεροι αυτοί που “μάτωσαν” όλα αυτά  χρόνια για να μπορεί να υπάρχει ακόμα. Το έκαναν εθελοντικά γιατί πίστευαν σε αυτό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όμως, όλα αυτά τα χρόνια ήταν απελπιστικά μόνοι τους.  

Σε όλους αυτούς και κυρίως σε εκείνους που δεν είναι πια ανάμεσά μας, οφείλουμε ως φόρο τιμής να συντηρούμε την αλήθεια.

Το 2013 (επί θητείας Μ. Χατζησυμεωνίδη στον Δήμο) με ενέργειες του συλλόγου εντάχθηκε το κέντρο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Αγοράστηκαν μέσω εκείνου του προγράμματος ένας χιονοστρωτήρας (ρατράκ), ένα εκχιονιστικό πολυμηχάνημα και μηχανήματα παραγωγής τεχνητού χιονιού που στις περιόδους μειωμένης χιονοκάλυψης, θα προσθέτουν 3-4 εβδομάδες στην ετήσια λειτουργία του κέντρου. 

Από όλα αυτά μόνο ο χιονοστρωτήρας κατέληξε στο χιονοδρομικό, αλλάζοντας έκτοτε δραστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ΧΚ.

Το εκχιονιστικό μηχάνημα δεν έφτασε ποτέ στο Βίτσι, αφού με την παραλαβή του «κατασχέθηκε» από τον Δήμο Καστοριάς (επί θητείας Αν. Αγγελή), γιατί κάποιοι τότε θεώρησαν ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερο στον Δήμο για να κόβει κλαδιά (!!!) από ότι στο χιονοδρομικό για να εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες πρόσβασης.

Σε ό,τι αφορά στα «κανονάκια» τεχνητού χιονιού, αυτά ακόμα και σήμερα σαπίζουν σε κάποια δημοτική αποθήκη του Τοιχιού, αφού για την εγκατάσταση και λειτουργία τους απαιτείται ένας ταμιευτήρας συγκέντρωσης νερού. 

Αυτός ο υδροταμιευτήρας μέχρι και σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί, παρά το γεγονός ότι με ενέργειες αποκλειστικά του ΣΧΟΚ, ο Δήμος εντάχθηκε το 2018 (και πάλι επί δημοτικής θητείας Αν. Αγγελή) σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του, αλλά ως τώρα – 5,5 χρόνια μετά, και ήδη στην δεύτερη θητεία του κ. Κορεντσίδη – δεν έχει γίνει η δημοπράτηση της κατασκευής του αν και έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση, ενώ υπάρχει πλέον κίνδυνος απένταξης. 

Μετά την σεζόν 2019-2020 διαπιστώθηκε ότι για την ασφαλή – για τους χρήστες του κέντρου – λειτουργία και ταυτόχρονα για την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών για την αδειοδότηση, ήταν απαραίτητη μια εκτεταμένη συντήρηση των αναβατήρων. 

Η προσπάθεια υποστήριξης από τον Δήμο μετά από περίπου ένα χρόνο, φάνηκε ότι ήταν πλέον απέλπιδα κι έτσι απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Ο τότε (και νυν) Αντιπεριφερειάρχης Δ. Σαββόπουλος μαζί με τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Σ. Κωτσάκο κινητοποιήθηκαν άμεσα και  μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης ύψους 120.000€, υλοποιήθηκαν στο τέλος του 2022 οι συντηρήσεις και εκδόθηκε η αναγκαία πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας.

Οφείλω με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω και προσωπικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν στο όραμα του συλλόγου και μας στήριξαν. 

Όπως επίσης οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη του αποχιονισμού της Π.Ε. Καστοριάς γιατί πάντα είχαν (και έχουν) τον δρόμο για το Βίτσι μέσα στις πρώτες προτεραιότητές τους κι έτσι το κέντρο δεν έμεινε ούτε μια μέρα κλειστό λόγω δρόμου.

Και φτάνουμε στα πιο πρόσφατα 

Τα  τελευταία χρόνια, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων έχει γίνει πολύ αυστηρό και οι προδιαγραφές που ισχύουν για την λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. 

Βασικό στοιχείο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Βιτσίου είναι εδώ και χρόνια η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ζητήθηκε -μάταια- η υποστήριξη του Δήμου Καστοριάς αρχικά το 2015 (Δήμαρχος Αν. Αγγελής). Επανήλθαμε και πάλι το 2019 στον νέο Δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη.  Φτάσαμε στο 2024 και ακόμα ελπίζουμε.  Όμως τώρα το κέντρο είναι κλειστό.

Τόσο για περιβαλλοντική όσο και για τη συνολική αδειοδοτική διαδικασία, είναι απαραίτητη σύμφωνα με τις διατάξεις η πολεοδομική τακτοποίηση των κτιρίων που είναι κατασκευασμένα στο κέντρο. Να σημειωθεί ότι ακόμα και το ημιτελές κτίριο του ξενώνα κατασκευάστηκε από την τότε Νομαρχία Καστοριάς  χωρίς καμία άδεια οικοδομής.

Η νομιμοποίηση των κτιρίων έπρεπε να γίνει από τον Δήμο ως κύριο της έκτασης. Μετά από συνεχείς πιέσεις, η διαδικασία ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2023.

Και κάτι πολύ σημαντικό …

Πρόσφατα προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας. 

Ο σύλλογος έχοντας έτοιμες μελέτες εδώ και4-5 χρόνια, μπορούσε να υποβάλλει πρόταση με προϋπολογισμό έως και 10 εκατ. €.  Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβουν όλοι τι θα συμβεί στο Βίτσι αν ενταχθεί το κέντρο στο πρόγραμμα αυτό.

Μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας, που όμως ενώ για την έκδοσή της καλύπτονται όλα τα ουσιαστικά δεδομένα, λείπει η περιβαλλοντική αδειοδότηση.  

Στο πρόγραμμα αυτό κατατέθηκαν ήδη αιτήσεις από 7-8 άλλα χιονοδρομικά, ενώ ο ΣΧΟΚ ζήτησε να γίνει δεκτή η υπαγωγή του Βιτσίου, με την δέσμευση ότι θα καταθέσει την άδεια λειτουργίας σε 3-4 μήνες και σίγουρα πριν εκταμιευτεί οποιοδήποτε ποσό επιχορήγησης. 

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζοντας ότι εφόσον υπάρξει και κάποια συμπαράσταση από τους θεσμικούς φορείς μας, θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα.

Αν όχι, δυστυχώς το Βίτσι θα είναι καταδικασμένο να μείνει «Βιτσάκι» (όπως το λένε κάποιοι από τους μικρούς αθλητές μας εκφράζοντας την αγάπη τους για το βουνό στο οποίο μεγαλώνουν).

Και μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύλλογος προσπαθώντας να κρατηθεί το χιονοδρομικό ζωντανό, δέχεται “συμβουλές” από θεσμικά πρόσωπα, ότι πρέπει το κέντρο να πάει σε ιδιώτη.

Ξεχνούν όμως (ή δεν γνωρίζουν) ότι το χιονοδρομικό λειτουργώντας βασισμένο στους εθελοντές  του συλλόγου έχει ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα αναλάμβανε ένα κέντρο που για να γίνει κερδοφόρο πρέπει να προηγηθούν επενδύσεις εκατομμυρίων και κυρίως πρέπει να μπορούν να κατασκευαστούν σε ορεινό όγκο, εγκαταστάσεις διανυκτέρευσης, εστίασης κλπ που αυτές θα φέρουν τα κέρδη.

Ποτέ ο ΣΧΟΚ ποτέ δεν ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη. Δυστυχώς όμως, όποτε ξεκίνησαν τέτοιες συζητήσεις πάντα κατέληγαν σε φιάσκο, αφού ποτέ δεν εμφανίστηκε κάποιος σοβαρός ιδιώτης επενδυτής.

Δεν μπορώ να μην θυμηθώ έναν τέως αντιδήμαρχο Καστοριάς, που θα έφερνε εμίρηδες να πάρουν το κέντρο και να το μεταμορφώσουν. «Εμίρηδες ή μήπως ημέτερους κακομοίρηδες» είχε πει τότε γελώντας ο αείμνηστος  Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ας μη γελιόμαστε. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τόσο οι διοικήσεις του Δήμου όσο και άλλοι θεσμικοί φορείς εδώ και πολλά χρόνια δεν θέλησαν να δουν το Χιονοδρομικό σαν αναπτυξιακό πυλώνα και σαν υποδομή που έχει να προσφέρει πολλά στην Καστοριά, στον χειμερινό τουρισμό και αθλητισμό της.

Από την θέση μου στην Ε.Ο. Χειμερινών Αθλημάτων είχα και έχω την δυνατότητα να διεκδικήσω και να αναλάβουν οι άνθρωποι του ΣΧΟΚ πολλές και σημαντικές αγωνιστικές διοργανώσεις, που κάθε φορά έφερναν στην περιοχή μας (όπως ίσως θα θυμούνται οι καλοπροαίρετοι) περισσότερους από 800-1.000 ανθρώπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και για την προβολή της.

Όμως για να γίνεται αυτό, απαιτείται η αδειοδότηση και η αναβάθμιση του κέντρου. 

Το θέμα λοιπόν, είναι αν και οι φορείς του τόπου μας, θέλουν πραγματικά να αναβαθμιστεί το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οξυάς και δεν είναι μόνο πρόθεση γραμμένη πάντα στα προεκλογικά τους προγράμματα, που ξεθωριάζει αμέσως μετά τις εκάστοτε εκλογές. 

Με λίγα λόγια, οι φορείς του τόπου θέλουν το Βίτσι ή το «Βιτσάκι» ;;

Γιώργος Νικητίδης

Αντιπρόεδρος του Σ.Χ.Ο. Καστοριάς &

Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria