Σφοδρές μάχες γύρω από νοσοκομεία στη Γάζα

Η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δραματική στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου δυο νεογνά γεννημένα πρόωρα που βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν πρόωρα χθες Σάββατο, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εν μέσω σφοδρών μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χαμάς.

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, αίτημα που πρόβαλαν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Ευρώπη, με φόντο τις ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί και τη φραστική κλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στα σύνορα.

Σήμερα, 37η ημέρα του πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει γίνει στόχος «επανειλημμένων επιθέσεων».

Εκρήξεις και ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής με εμβαδό κάπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007, συνεχίζονταν τη νύχτα.

«Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί»

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών της, διεμήνυσε πως θα «αφανίσει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Έκτοτε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.078 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο πιο πρόσφατος απολογισμός του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Παρασκευή.

Στην ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάπου 240 όμηροι οδηγήθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που λέει ότι έχει χάσει 42 στρατιωτικούς στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε χερσαία επιχείρηση, την 27η Οκτωβρίου.

Διεξάγονται μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, βρίσκεται το «κέντρο» της δομής του παλαιστινιακού κινήματος, που χρησιμοποιεί δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Ας Σίφα, το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.

Δυο νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα «πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον, καθώς έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Δρ. Μοχάμεντ Ουμπάιντ, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X (το πρώην Twitter).

Στο τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία, πρόσθεσε.

Εσπευσμένη απομάκρυνση των βρεφών

«Άλλος ασθενής πέθανε επειδή ο μηχανικός αναπνευστήρας του σταμάτησε» εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στο νοσοκομείο η κατάσταση είναι ολοένα πιο επισφαλής: «δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε φαγητό» στο Σίφα, όπου βρίσκονται κάπου 600 ασθενείς, είπε.

«Τα πυρά δεν σταματούν καθόλου, τα αεροπορικά πλήγματα είναι ακατάπαυστα, όπως και οι οβίδες του πυροβολικού», αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που βρίσκεται μέσα στο ίδρυμα.

Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς, επιβεβαίωσε πως «μαχητές της ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από το συγκρότημα» του νοσοκομείου Σίφα, με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «αληθινά καταστροφική», συνόψισε η Αν Τέιλορ, η επικεφαλής της αποστολής των MSF στα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια αξίωσε «η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε χθες Σάββατο πως έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο και χαρακτήρισε «ψεύδη» της Χαμάς τις πληροφορίες κατά τις οποίες δυνάμεις του «περικύκλωσαν και πλήττουν» τη δομή υγείας.

Ανέφερε εξάλλου ότι σκοπεύει σήμερα να «απομακρύνει εσπευσμένα τα βρέφη» και να τα μεταφέρει σε «πιο ασφαλές νοσοκομείο».

Σε νέα ανακοίνωσή του, μέσα στη νύχτα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια επανέλαβε πως «το νοσοκομείο είναι εντελώς περικυκλωμένο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από αυτό».

Το προσωπικό «δεν μπορεί να εργαστεί» και «τα πτώματα, που είναι δεκάδες», δεν μπορούν καν να «ενταφιαστούν», πρόσθεσε.

Καταδίκη στο Ριάντ

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, «ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται 20 μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Κουντς», άλλη εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει 14.000 εκτοπισμένοι.

«Το νοσοκομείο είναι αποκλεισμένο για έκτη συνεχόμενη ημέρα εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών», που βάζουν στο στόχαστρο «απευθείας» τη δομή υγείας, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, για να εξαπολύει επιθέσεις ή να κρύβει υπόγειες σήραγγες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «η ευθύνη για κάθε κακό που παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία κατ’ αυτόν τους χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Οι πολλαπλές εκκλήσεις να σταματήσουν οι μάχες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων απορρίπτονται από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και του βασικού συμμάχου του, των ΗΠΑ, καθώς διατείνονται πως η κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς.

Στο Λονδίνο, κάπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο απαιτώντας «κατάπαυση του πυρός τώρα». Ομοίως 20.000 άνθρωποι στις Βρυξέλλες, 16.000 στο Παρίσι, περίπου 500 στην Τύνιδα.

Χθες βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων κι εγκατέστησαν ένα μακρύ τραπέζι δείπνου με πάνω από 200 άδειες καρέκλες.

Στο Ριάντ, δεκάδες άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες που έλαβαν μέρος σε έκτακτη σύνοδο καταδίκασαν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις διεθνείς αντιδράσεις στον πόλεμο, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» μετά την επίθεση της Χαμάς.

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας Φάισαλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε «τις χώρες οι οποίες (…) κλείνουν τα μάτια για τη μη τήρηση από το Ισραήλ θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».

Προειδοποίηση

Η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, καθώς στα σύνορα της χώρας αυτής οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές από την 8η Οκτωβρίου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ και τα πλήγματα πλέον γίνονται σε ολοένα μεγαλύτερο βάθος. Ισραηλινά πλήγματα έχουν εξάλλου στοχοθετήσει θέσεις στη Συρία από όπου, σύμφωνα με τον Τσαχάλ, μέλη της Χεζμπολάχ εκτοξεύουν ρουκέτες.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, ο Χασάν Νασράλα, αναφέρθηκε σε ενίσχυση των επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από την πλευρά του προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην «παίζει με τη φωτιά», διαμηνύοντας πως η Βηρυτός μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα αν η Χεζμπολάχ σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο.

Πάνω από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι και τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγους για οκτώ νεκρούς, έξι στρατιωτικούς και δυο άμαχους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου νωρίς σήμερα πως έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές» στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη, σε αντίποινα για πυρά από το έδαφος της χώρας αυτής προς το τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το κράτος του Ισραήλ από το 1981.

Στη Γάζα, σχεδόν 200.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από το βόρειο τμήμα της περιοχής μέσω των «διαδρόμων» που ανοίγουν καθημερινά κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών «παύσεων», για να φθάσουν στον νότο, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες δεν έχουν τόση σφοδρότητα. Η συνοριακή διέλευση στη Ράφα, που ελέγχει η Αίγυπτος, αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, για να περάσουν τραυματίες, αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, σύμφωνα με παλαιστίνιους και αιγύπτιους αξιωματούχους.

Στον μικρό θύλακο, που σφυροκοπείται ακατάπαυστα για πάνω από έναν μήνα, 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. των κατοίκων έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο καταστροφική.

Η ολοκληρωτική πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στερεί από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

ΦΩΤΟ  EPA/MOHAMMED SABER

ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria