ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ
Ο όρος φωτογραφίζει το πληθωριστικό υπόβαθρο στην ευρωζώνη εάν λάβουμε υπόψη το ΔΝΤ που ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2022 οφείλονταν κατά 45% στα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στο κόστος των εισαγόμενων και κατά 25% στους μισθούς.
Ο πληθωρισμός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει σε ετήσια ή και μηνιαία βάση την γενική αύξηση του επιπέδου των τιμών που καταγράφονται σε μια οικονομία.
Στην Ελλάδα οι τιμές των τροφίμων έχουν τα χαρακτηριστικά της εκρηκτικής ακρίβειας, της απύθμενης αισχροκέρδειας και αυτό πρέπει να παταχθεί αμείλικτα από τα όργανα της πολιτείας.
Αποκλιμάκωση φυσικά δεν σημαίνει μείωση των τιμών , σημαίνει ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 12% κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκαν με ρυθμό 1,6% πάντα σε ετήσια βάση. Επομένως έχουμε μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών και όχι μείωση τιμών όπως θέλουν να επαίρονται μερικοι.
Σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις αθέμιτων συμπράξεων όπου η απουσία ανταγωνισμού έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των τιμών, το κράτος με τα εντεταλμένα όργανα του είναι υποχρεωμένο να παρεμβαίνει και να τιμωρεί, αποκαθιστώντας την τάξη και τον ανταγωνισμό.
Παναγιώτης Γαβριηλίδης