Απαγόρευση γούνας στην ΕΕ: Κινδυνεύει η ευρωπαϊκή βιομηχανία γούνας;

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητήσουν την απαγόρευση της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει ψήφισμα με αίτημα την απαγόρευση γούνας. Αν και το ψήφισμα είναι μια καλή είδηση όσον αφορά την ευζωϊα των ζώων υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πιθανής απαγόρευσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως προς την παραγωγή και πώληση γούνας. 

Η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών “Fur Free Europe” περιλαμβάνει αίτημα για απαγόρευση γούνας ως προς την εκτροφή και την πώληση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσε πάνω απο 1.500.000 υπογραφές σε 18 κράτη μέλη και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απο την επιτροπή της Εσωτερικής Αγοράς οι και Προστασίας Καταναλωτή και εκείνη της Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης. 

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας γούνας μένουν έκπληκτοι επειδή δε ζητήθηκε η γνώμη τους σχετικά με το θέμα. 

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι επειδή μια συζήτηση που έχει ως θέμα της το μέλλον του κλάδου λαμβάνει χώρα χωρίς κάποια ισορροπία», δήλωσε στο Euronews ο Mark Oaten, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας.

Μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σήμαινε κλείσιμο για χιλιάδες εκτροφεία και θα ανάγκαζε πολλούς παραγωγούς ρούχων να στραφούν σε συλλογές μόδας που δεν περιέχουν αληθινή γούνα ή περιέχουν συνθετική γούνα. 

Παρόλο που το ψήφισμα αποτελεί θετική εξέλιξη για την ευζωία των ζώων, κάποιοι εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με το πιθανό οικονομικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά γούνας. Είναι βάσιμοι αυτοί οι φόβοι;

Πόσο σημαντική είναι η Ευρωπαϊκή βιομηχανία γούνας?

Σύμφωνα με τον Mark Oaten, η αξία της βιομηχανίας γούνας ανέρχεται σε 17 δις και είναι συνυφασμένη με την πολυτελή βιομηχανία μόδας και τις ασιατικές αγορές όπου η ζήτηση είναι υψηλή. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γούνας παγκοσμίως μετά την Κίνα. 

Το 2021 οι εξαγωγές γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν στα 107.8 εκ. σύμφωνα με αρκετές οργανώσεις για την ευζωία των ζώων. 

Η βιομηχανία γούνας αντιπροσωπεύει περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες διασκορπίζονται στην εκτροφή, την παραγωγή και την πώληση γούνινων προϊόντων. 

Αλλά η παραγωγή γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε κατακόρυφη πτώση. 

Ως τώρα, 14 κράτη μέλη έχουν απαγορεύσει την εκτροφή και πολλά έχουν εφαρμόσει αυστηρούς νόμους για να διασφαλίσουν την ευζωία των ζώων de facto μειώνοντας την παραγωγή γούνας. 

«Αυτό που θα έλεγα στους ακτιβιστές για την ευζωία των ζώων είναι ότι σεβόμαστε απολύτως το δικαίωμα τους να αντιτίθεται στη γούνα, αλλά θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εκτροφέων να πωλούν γούνες και να μπορούν να εκτρέφουν γουνοφόρα ζώα», είπε ο κ. Oaten. «Έχει να κάνει με την προστασία της διαβίωσης των ανθρώπων. Πρόκειται για επιλογή.»

Είναι η βιομηχανία γούνας καταδικασμένη να αφανιστεί;

Τα τελευταία νούμερα δείχνουν ένα αρκετά απαισιόδοξο μέλλον για τη βιομηχανία σε μόλις δύο χρόνια, η παραγωγή γούνας μειώθηκε τουλάχιστον κατά το ήμισυ και βρίσκεται σε πτώση για περίπου μία δεκαετία. 

Σύμφωνα με την οργάνωση “The Fur Free Alliance”, η παραγωγή γούνας απο μίνκ το 2020 ανήλθε σε 18.000.000 γουνοδέρματα μειώθηκαν σε 7.500.000. Το ίδιο συμβαίνει για τη γούνα απο αλεπού καθώς 700.000 γουνοδέρματα ήταν η παραγωγή το 2022, σε σύγκριση με 1.200.000 γουνοδέρματα το 2020.

Η μείωση στη ζήτηση αποδίδεται στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των ομάδων για την ευζωία των ζώων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στη λιανική, και της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία αύξησε την ανησυχία για τη μετάδοση ασθενειών απο τα ζώα στον άνθρωπο. 

Η Δανία, ένας μεγάλος παραγωγός γούνας απο μίνκ στην ΕΕ αποφάσισε να θανατώσει περίπου 15.000.000 ζώα ως πρόληψη της μετάδοσης παραλλαγών του κορονοίού. 

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να είναι σίγουροι ότι η Ευρωπαϊκή  βιομηχανία γούνας δεν είναι η μοναδική σε πτώση. 

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας παγκοσμίως, και ο Καναδάς, του οποίου η παραγωγή γούνας είναι ριζωμένη στις παραδόσεις της χώρας, επίσης βλέπουν τη βιομηχανία τους να συρρικνώνεται γοργά τα τελευταία χρόνια. 

Μετά την εισαγωγή του ψηφίσματος την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου,τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητήσουν την απαγόρευση στις 19 Οκτωβρίου – λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία γούνας όσο και για την ευζωία των ζώων. 

EURONEWS

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria